Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z Katowic do Verony przez Insbruk...

Featured Replies

Napisano

Z Katowic do Verony przez Insbruk... jakies niespodzianki czy ograniczenia po drodze (autobus)?

wymagane zimowki na wszystkich kolach czy lancuchy?

ktoredy najszybciej i najtaniej? (bez wjezdzania do D)

jest szansa wyrobic sie "na raz"

jakie oplaty po drodze poza go-boxem w Austrii i Premidem w Czechach?

Napisano

> Z Katowic do Verony przez Insbruk... jakies niespodzianki czy ograniczenia po drodze (autobus)?

> wymagane zimowki na wszystkich kolach czy lancuchy?

> ktoredy najszybciej i najtaniej? (bez wjezdzania do D)

> jest szansa wyrobic sie "na raz"

> jakie oplaty po drodze poza go-boxem w Austrii i Premidem w Czechach?

Nie wiem jak dla autobusów ale dla ciężarówek w Austrii w okresie od około listopada do marca są wymagane opony M+S na osi napędowej.

Napisano

> Z Katowic do Verony przez Insbruk... jakies niespodzianki czy ograniczenia po drodze (autobus)?

> wymagane zimowki na wszystkich kolach czy lancuchy?

> ktoredy najszybciej i najtaniej? (bez wjezdzania do D)

> jest szansa wyrobic sie "na raz"

> jakie oplaty po drodze poza go-boxem w Austrii i Premidem w Czechach?

Z opłat to na pewno jeszcze kochany polski ViaToll i brameczki we Włoszech. Jeśli szukasz najtańszej trasy to dużo osób, w tym ja jeżdżę przez Słowację, Węgry i Słowenie.... Jest taniej, ale o ile to nie mam pojęcia a kilometrowo chyba się 100 nadrabia...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak dla autobusów ale dla ciężarówek w Austrii w okresie od około listopada do marca są

> wymagane opony M+S na osi napędowej.

takowe mam smile.gif

Napisano

> takowe mam

Coś mi się jeszcze kojarzy, że łańcuchy trzeba mieć na wyposażeniu. Kiedyś, kiedyś to sprawdzałem przed wyjazdem do Austrii w zimie. Niestety nie wiem ile. Czy tylko na napęd? W Skandynawii każą zakładać także na naczepę.

Napisano
  • Autor

> Z opłat to na pewno jeszcze kochany polski ViaToll i brameczki we Włoszech. Jeśli szukasz

> najtańsze

no Viatroll to normalne, a bramki we Wloszech platne na miejscu bramki? czy jak?

jakie koszta?

przez Slowenie odpada, a moze przez Czechy i Czeskie Budziejowice?

Napisano
  • Autor

> Coś mi się jeszcze kojarzy, że łańcuchy trzeba mieć na wyposażeniu. Kiedyś, kiedyś to sprawdzałem

> przed wyjazdem do Austrii w zimie. Niestety nie wiem ile. Czy tylko na napęd? W Skandynawii

> każą zakładać także na naczepę.

nie mam naczepy w autobusie zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

jakies konkretne te lancucy? a jak wyglada jazda przez przelecz Brenner?

Napisano

> no Viatroll to normalne, a bramki we Wloszech platne na miejscu bramki? czy jak?

> jakie koszta?

> przez Slowenie odpada, a moze przez Czechy i Czeskie Budziejowice?

Bramki na włoszech są płatne albo gotówką, albo można na stacjach benzynowych wykupić karty, coś w stylu karty kredytowej za określoną kwotę i wtedy nie musisz podjeżdżać d okienka z obsługą tylko tam gdzie przyjmują te karty. Po każdej "transakcji" wyświetla się ile Ci zostało pieniędzy na twojej karcie, a gdy braknie na niej pieniędzy to zostaje "zjedzona" przez automat i dopłacasz drugą kartą... Minusem jest to, że nie mozesz dopłacić brakującej kwoty gotówką...

Napisano

> nie mam naczepy w autobusie

> jakies konkretne te lancucy? a jak wyglada jazda przez przelecz Brenner?

Na szybko znalazłem takie coś:

http://www.austria.info/pl/dojazd/lancuchy-sniegowe-trzeba-czy-nie-trzeba-1257322.html

Edit:

A od siebie dodam, że po zakupie łańcuchów bardzo polecam założenie ich na swoim aucie ze dwa razy. Bo w śniegu i zimnie zakładać łańcuchy to czysta katorga. Ja miałem na wyposażeniu takie zwykłe i miałem dość. Podobno są takie co się je wstępnie naciąga a one się same napinają po obrocie koła.

Napisano

> A jak już sypiemy linkami to znalazłem teraz takie info Ciekawy mandacik jest za to

> Pas ratunkowy

Gdzieś widziałem takie znaki i to całkiem dawno już hmm.gif

Szukam po googlach ale wyskakuje tylko znak ze strzałką a ja widziałem z rozjechanymi na bok autami i osobówką z kogucikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.