Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma - ilości płynów

Featured Replies

Napisano

W instrukcji Fiata znalazłem następujące dane:

1. Silnik - 4,5l - Selenia WR

2. Ukł. chłodzenia - 7,7l - Paraflu Up

3. Ukł. hamulcowy - 0,75kg - Tutela Top 4

4. Ukł. wspomagania - 0,7l - Tutela GI/R

5. Skrzynia biegów M - 1,9l - Tutela Car Matryx (SAE 75W-85)

6. Skrzynia biegów A - 6,1kg - Tutela GI/VI

Znacie może jakie ilości powinny być w miejscach ???? ?

ps.

jak się wymienia olej we wspomaganiu? Jest jakiś korek spustowy, czy trzeba odsysać przez wlew?

Napisano

> 4. Ukł. wspomagania - ????l - Tutela GI/R

0,7l układ kierowniczy ze wspomaganiem elektrohydraulicznym

> 5. Skrzynia biegów m - ????l - Tutela Car Matryx (SAE 75W-85)

1,9l

> 6. Skrzynia biegów a - ????l - Tutela GI/VI

6,1 kg

• 2 miesiące później...
Napisano

akurat przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów z tego co wyczytałem w instrukcji do skrzyni manualnej w Cromie 1.9 150KM pasuje albo Tutela Technyx albo Tutela Matryx, na kilku stronach (w tym producenta) zalecają również bądź jeden bądź drugi orientujecie się czy jest jakaś różnica między tymi produktami??? jeżeli tak to na korzyść którego???

Napisano

> akurat przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów z tego co wyczytałem w instrukcji do

> skrzyni manualnej w Cromie 1.9 150KM pasuje albo Tutela Technyx albo Tutela Matryx, na kilku

> stronach (w tym producenta) zalecają również bądź jeden bądź drugi orientujecie się czy jest

> jakaś różnica między tymi produktami??? jeżeli tak to na korzyść którego???

Kup ten spełniający GL5.

Napisano

> Oba spelniaja norme GL4

Ten spełniający GL5, ma lepsze parametry. Taki wlałem do skrzyni Stilo i była zdecydowana poprawa w działaniu.

EDIT

Po przejęciu przez Petronas`a zmienili formulacje. Nowszym i chyba lepszym olejem będzie TECHNYX.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Płyn hamulcowy Tutela Top 4 ze specyfikacją DOT 4 zapewnia wysoki punkt wrzenia "na sucho" równy 270°C, a po próbie higroskopijności - co najmniej 180°C

Zastanawiam się nad wymianą w Cromie na Motul RBF 660 . STANDARDY: FMVSS116 DOT 4, SAE J 1703 Bardzo wysoki punkt wrzenia (325oC), przewyższający wskaźniki tradycyjnych płynów klasy DOT 5.1 non silicon base / DOT 5silicone base oraz DOT 4, co pozwala na skuteczne hamowanie nawet w ekstremalnych warunkach. Skuteczny w czasie deszczu:

Bardzo wysoki punkt wrzenia na mokro (216oC), przewyższając ywskaźniki tradycyjnych płynów klasy DOT 5.1 non silicon base/ DOT 5 silicone base oraz DOT 4, co umożliwia skuteczną pracę układu hamulcowego w czasie deszczu.

I tu pojawiają się pytania:

- czy nie jest "za dobry" i nie będzie problemów po zastosowaniu?

- ile potrzeba do wymiany w układzie 0,5 l, czy jednak 1l?

- a może polecicie inny płyn hamulcowy do Cromy?

Napisano

> Płyn hamulcowy Tutela Top 4 ze specyfikacją DOT 4 zapewnia wysoki punkt wrzenia "na sucho" równy

> 270°C, a po próbie higroskopijności - co najmniej 180°C

> Zastanawiam się nad wymianą w Cromie na Motul RBF 660 . STANDARDY: FMVSS116 DOT 4, SAE J 1703

> Bardzo wysoki punkt wrzenia (325oC), przewyższający wskaźniki tradycyjnych płynów klasy DOT

> 5.1 non silicon base / DOT 5silicone base oraz DOT 4, co pozwala na skuteczne hamowanie nawet

> w ekstremalnych warunkach. Skuteczny w czasie deszczu:

> Bardzo wysoki punkt wrzenia na mokro (216oC), przewyższając ywskaźniki tradycyjnych płynów klasy

> DOT 5.1 non silicon base/ DOT 5 silicone base oraz DOT 4, co umożliwia skuteczną pracę układu

> hamulcowego w czasie deszczu.

> I tu pojawiają się pytania:

> - czy nie jest "za dobry" i nie będzie problemów po zastosowaniu?

> - ile potrzeba do wymiany w układzie 0,5 l, czy jednak 1l?

> - a może polecicie inny płyn hamulcowy do Cromy?

Płyn bardzo dobry, jednak trzeba wymieniać co rok, maksimum 2 lata ze względu na bardzo dużą higroskopijność i utratę właściwości - to płyn sportowy. Może być Tutela, może być nasza Organika lub coś innego - trzymaj się DOT 4. Tutaj test.. Uprzedzając ptanie - lepiej Organikę za 12 zł, wymieniać co 2 lata, niż EBC za 50 zł co 5 lat.

Jak chcesz dokładnie wymienić, to musisz mieć litr. Należy podczas wymiany wyjąć wszystkie cylinderki z zacisków - tylko tak dokładnie wymienisz płyn w zaciskach.

Ja się własnie zastanawiam nad płynem chłodniczym i chyba zaryzykuję Prestone lub Organikę o przedłużonej żywotności - wymiana co 5 lat / 250 tysięcy - oba płyny bardzo dobrze wypadły w teście . W Stilo przy rozrzadzie zmieniłem na Petrygo i nic złego się działo.

Napisano

> Płyn bardzo dobry,

Ja wymieniłem na Borygo - nowe....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.