Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak najlepiej odpowietrzac uklad chlodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzis zagotowal mi sie plyn w chlodnicy angryfire.gif Fantastyczna kontrolka temperatury plynu chlodzacego poinformowala mnie o tym w tym samym czasie gdy zaczelo kipiec spod maski... Ehh ciagle nie moge upolowac uzywanego licznika od SXa ze wskaznikiem temperatury sciana.gif

Co ciekawe wentyaltor sie nie wlaczyl.... icon_eek.gif Czyzby czujnik czacha.gif? Juz raz wymienialem... jutro zepne go na krotko i zobaczymy... czujnik tanszy jak wiatrak icon_rolleyes.gif

A jak bede dolewal plynu to musze uklad odpowitrzyc... czy jest jakas opisana w ksiazce procedura odpowietrzania czy po prostu na rozgrzanym dolewac az sie przeleje w odpowietrzniku chllodnicy a potem odpowietrzyc przy nagrzewnicy niewiem.gif

Napisano

witam

ja mialem okazje przecwiczyc do bolu konstrukcje i zasady funkcjonowania ukl chlodzenia w swojej punciafce (PI 1.2 SX)

na wstepie sprawdz czy nie masz jakis wyciekow i czy nie ubywa Ci plynu chlodzacego, co jest niewatpliwa przyczyna samoistnego zapowietrzania sie ukl. chlodz.

1) sprawdz czy masz prawidlowo drozny ukl chlodzenia, czy nie walnal termostat, sprawdz czy na zimnym silnku czujesz cieplo na rurce idacej od silnika do chlodnicy czy dopiero po jakims czasie jak nastapi otwarcie termostatu ? Jesli odrazu to termostat jest dupniety i jest caly czas otwarty (z Twojego opisu wynika ze jest to maloprawdopodobne ale warto luknac) koszt okolo 20 - 40 PLN + silikon wymnienic mozna samemu

2) wentylator sie nie uruchamia albo trzeba b dlugo czekac pomimo parzacych przewodow idacych do chlodnicy to tez mogl strzelic termostat ale tak ze sie nie otwiera do konca i nie ma pelnego obiegu i temp rosnie samoczynnie. koszt jak wyzej

3) czujnik na chlodnicy, latwy do sprawdzenia, wykrec i wrzuc go do garnka z wrzatkiem i zwyklym ohmomierzem sprawdz czy ma zwracie po kapieli we wrzatku jesli nie, diagnoza prosta - zakupo nowego - wydatek oklolo 7.5 PLN biglaugh.gif

4) uklad drozny, brak wyciekow, czujnik i termostak OK, walniety wentylaotor - nowy koszt okolo 100 - 150 PLN, wymiana banalna biglaugh.gif

Jesli chodzi o odpowietrzanie to odkrecasz korek na chlodnicy, luzujesz odpowietrznik przed nagrzewnica i odpalasz furaka, grzejesz go dolewajac do zbiorniczka wyrownawczego az sie bedzie ulewalo i gazujesz furaka zeby pompa cieczy szybciej pompowala, jak przestana leciec bombelki powietrza z kurka przy nagrzenwicy, zakrecasz go i gazujesz furaka dalej i teraz odpowietrzasz chlodnice, jak masz jakis maly korek korek na chlodnicy to tez go luzujesz i odpowietrzasz dokladnie tak samo, nie zapomnij dolewac caly czas do chlodnicy plynu. I to w/g mnie tyle, jak tak odpowietrzalem i bylo OK, ogrzewanie bylo zyleta, fura sie nie przegrzewala, wszycho bylo OK

pozdrawiam

4esT

Napisano

> odpowietrzania czy po prostu na rozgrzanym dolewac

> az sie przeleje w odpowietrzniku chllodnicy a potem

> odpowietrzyc przy nagrzewnicy

Na jaki rozgrzanym !!!! confused.gif chyba że chcesz sie poparzyć blush.gif

Na zupełnie zimnym , przelawasz na chłodnicy i zakręcasz odpowietrznik , a potem przelewasz przy nagrzewnicy i zakręcasz ....potem nagrzewasz do włączenia wentylatora , studzisz do zimnego , uzupełniasz płyn w zbiorniku bo na pewno ubędzie ...

wszystko ... 270751858-jezyk.gif

Napisano
Tak to sobie można pompę zatrzeć ...no.gif
Napisano
  • Autor

Witam

Dzisiaj odkrylem ze odlutowal sie zestyk we wtyczce do wiatraka chlodnicy... Jak mozna bylo przewidziec samej wtyczki ani zestyku nawet dokupic nie mozna tylko calosc z wiatrakiem screwy.gif

Na razie mam to zlaczone na stale i pozostaje szukac wtyczki na gdieldzie

30.GIF

Ps.

Uklad dalej bedzie mi sie pewnie zapowietrzal dopuki walnietej nagrzewnicy nie zmienie (smierdzi plynem i szyby sa tluste)no.gif

Napisano

a to ciekawe....

a to niby dlaczego ?

przeciez nie pompuje na sucho, wiec dlaczego mialaby sie zatrzec ? a poza tym to z tego co mi wiadomo to plyn chlodzacy sluzy do czego innego niz do smarowania pompy biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.