Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to wyregulowac... Opel Vectra A

Featured Replies

Napisano

Witam

Auto pali za dużo gazu, ma za wysokie jałowe. Kupiony dość niedawno, ale były inne pierdoły do zrobienia. No ale podtlenek drożeje i wypadałoby coś zrobić :D

Reduktor mam o taki :

reduktorrge090duylovato.jpg

Do tego register i przełącznik bena/gaz prawdopodobnie stag-2 ( nie widać bo przyklejony a nie mam garażu żeby rozgrzebać ).

Do sondy lambda nic nie jest podłączone.

Silnik C16NZ (1.6 na monowtrysku).

Regulować to normalnie jak I gen czy podpiąc się pod sondę ?

Napisano

Masz pierwszą generację i tak reguluj. Chyba, że gdzieś tam siedzi jeszcze sterownik od gazu. Czarny wkręt na reduktorze to regulacja czułości, mały mosiężny - bypass.

Napisano

> Masz pierwszą generację i tak reguluj. Chyba, że gdzieś tam siedzi jeszcze sterownik od gazu.

> Czarny wkręt na reduktorze to regulacja czułości, mały mosiężny - bypass.

pod sonde jak sie wepniesz miernikiem albo testerem sondy to wiesz dokładnie jaka dawka(stosunek paliwo powietrze) jest w danej chwili .więc warto sie podpiąć dla oceny stanu aktualnego.

Napisano
  • Autor

> Masz pierwszą generację i tak reguluj. Chyba, że gdzieś tam siedzi jeszcze sterownik od gazu.

> Czarny wkręt na reduktorze to regulacja czułości, mały mosiężny - bypass.

No i jak będzie gdzieś okazja do wykorzystania kawałka dachu to podreguluję, bo poprzednią Skodzinkę wyregulowałem na 6,5 podtlenku w trasie.

Aha, pytanko - mogą się rozjeżdżać mapy kompa od benzyny jeśli lpg źle wyregulowany ?

Napisano

> No i jak będzie gdzieś okazja do wykorzystania kawałka dachu to podreguluję, bo poprzednią

> Skodzinkę wyregulowałem na 6,5 podtlenku w trasie.

> Aha, pytanko - mogą się rozjeżdżać mapy kompa od benzyny jeśli lpg źle wyregulowany ?

jak źle wyregulowany to nic nie rozjeżdza ,tylko jak źle ustawiona emulacja sondy to mogą sie dziać dziwne rzeczy.najczęściej jest problem po zgaszeniu i ponownym rozruchu na benie (często po nocy obroty wariują).

Napisano
  • Autor

> jak źle wyregulowany to nic nie rozjeżdza ,tylko jak źle ustawiona emulacja sondy to mogą sie dziać

> dziwne rzeczy.najczęściej jest problem po zgaszeniu i ponownym rozruchu na benie (często po

> nocy obroty wariują).

Hmm ale tam chyba nie ma żadnego kompa, to i emulacji brak.

Napisano

> Hmm ale tam chyba nie ma żadnego kompa, to i emulacji brak.

oj nie wiem pewno ,ale czytałem że stag 2 ma emulacje sondy(przewody fioletowy i szary)chyba układ jest wbudowany w przełączniku. nie jestem pewien ale tam chyba jest też jakaś regulacja wypełnienia sygnału(na potencjometrze).

najlepiej niech sie ktoś wypowie bardziej obeznany i czy wogóle ten silnik wymaga jakiejkolwiek emulacji?

Napisano
  • Autor

> oj nie wiem pewno ,ale czytałem że stag 2 ma emulacje sondy(przewody fioletowy i szary)chyba układ

> jest wbudowany w przełączniku. nie jestem pewien ale tam chyba jest też jakaś regulacja

> wypełnienia sygnału(na potencjometrze).

> najlepiej niech sie ktoś wypowie bardziej obeznany i czy wogóle ten silnik wymaga jakiejkolwiek

> emulacji?

No właśnie smile.gif

Z drugiej strony, to mam register, to niczym ten układ by nie regulował...

Napisano

> No właśnie

> Z drugiej strony, to mam register, to niczym ten układ by nie regulował...

bo czesto montowali regulacje tylko na pierwszy przegląd (takie przepisy)potem elektronika z samochodu demontowana(albo niższy koszt instalacji,odzyskanie części elementów,albo dupa nie gazownik i nie obeznawał sie na komputrze)i potem zwykła śróba na przewodzie i "będziesz pan zadowolony) smile.gif

taka Polska właśnie

Napisano
  • Autor

> bo czesto montowali regulacje tylko na pierwszy przegląd (takie przepisy)potem elektronika z

> samochodu demontowana(albo niższy koszt instalacji,odzyskanie części elementów,albo dupa nie

> gazownik i nie obeznawał sie na komputrze)i potem zwykła śróba na przewodzie i "będziesz pan

> zadowolony)

> taka Polska właśnie

Ehh to trzeba będzie to wszystko przejrzeć, ale w chwili obecnej pozostanie chyba tylko jakaś zgrubna regulacja, bo garażu niet...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.