Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto ma albeę po lifcie 2006+ ?

Featured Replies

Napisano

Powoli szukam następcy paliowozu, cenowo albea po licie z rocznika 2006+ wydaje się kuszącą propozycją, z tego co widzę mają silniki tylko 1.4 ...

Kto z Was ma do czynienia z takim autem i poradzi mi czy warto się w nie pchać?

Pzdr.

Jeszcze jedno, jak sprawuje się z LPG?

Napisano

> Powoli szukam następcy paliowozu, cenowo albea po licie z rocznika 2006+ wydaje się kuszącą

> propozycją, z tego co widzę mają silniki tylko 1.4 ...

> Kto z Was ma do czynienia z takim autem i poradzi mi czy warto się w nie pchać?

> Pzdr.

> Jeszcze jedno, jak sprawuje się z LPG?

Te 1,4 to FIRE, więc jak się ma sprawować biglaugh.gif

Napisano

chyba niezbyt ciekawe auto sądząc po tym ile osób chce to sprzedac. nie lepiej za te pieniądze szukac stilo? bedzie starszy, ale napewno lepszy

Napisano
  • Autor

> chyba niezbyt ciekawe auto sądząc po tym ile osób chce to sprzedac. nie lepiej za te pieniądze

> szukac stilo? bedzie starszy, ale napewno lepszy

Priorytetem jest jak najnowszy, a dwa to jak najmiej elektroniki...

Dodatkowo albeę trafię z polskiego rynku, więc nie będzie opłat celnych, i łatwiej można znaleźć autko po dziadku, niż po młodym gniewnym wink.gif

Napisano

> Priorytetem jest jak najnowszy, a dwa to jak najmiej elektroniki...

> Dodatkowo albeę trafię z polskiego rynku, więc nie będzie opłat celnych, i łatwiej można znaleźć

> autko po dziadku, niż po młodym gniewnym

Albeę spokojnie kupisz w przyzwoitym stanie, natomiast Stilo będzie najczęściej w opłakanym stanie.

Ja bym celował w ostatni "wypust" z wielkimi "gałami" zlosnik.gif

Oczywiście zagazować, bo to paliwożerne cholerstwo jest wink.gif.

Napisano

> chyba niezbyt ciekawe auto sądząc po tym ile osób chce to sprzedac.

Powiedz to tym co chcą sprzedać np. Golfy palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Albeę spokojnie kupisz w przyzwoitym stanie, natomiast Stilo będzie najczęściej w opłakanym stanie.

> Ja bym celował w ostatni "wypust" z wielkimi "gałami"

Dokładnie, o takiej pisze, szukałbym po pierwszym właścicielu, możliwa opcja z salonu fiata gdzie poprzedni właściciel zostawił auto w rozliczeniu przy zakupie nowego.

> Oczywiście zagazować, bo to paliwożerne cholerstwo jest .

Tak kombinuję, kwestia taka czy musi być sekwencja pod ten silnik?

Napisano

> Dokładnie, o takiej pisze, szukałbym po pierwszym właścicielu, możliwa opcja z salonu fiata gdzie

> poprzedni właściciel zostawił auto w rozliczeniu przy zakupie nowego.

> Tak kombinuję, kwestia taka czy musi być sekwencja pod ten silnik?

najmniej bezawaryjna będzie sekwencja:)

p.s. jak znajdziesz ciekawy egzemplarz daj Vin na priv- sprawdzimy smile.gif

p.s. 2 nie szukaj takiej Albeiki w woj. opolskim

Napisano

> Tak kombinuję, kwestia taka czy musi być sekwencja pod ten silnik?

Ja założyłem sekwencję do 1,2 8V (sterownik stag 4- koszt 2250zł) i powiem Ci, że jest bezobsługowa.

Po co się bawić w starsze generacje.

Napisano

> Powoli szukam następcy paliowozu, cenowo albea po licie z rocznika 2006+ wydaje się kuszącą

> propozycją, z tego co widzę mają silniki tylko 1.4 ...

> Kto z Was ma do czynienia z takim autem i poradzi mi czy warto się w nie pchać?

> Pzdr.

> Jeszcze jedno, jak sprawuje się z LPG?

Używałem przez 3 lata Albeę z 2007r. Przejechałem nią zaledwie 30 tys. km (pracowałem wtedy w Szwecji i głównie stała w garażu). Obecnie użytkuje ją mój brat i nie narzeka.

Możesz poszukać moich starych postów z tego kącika, recenzowałem ją kilka razy. zlosnik.gif

Z wad, które pamiętam:

- kiepsko z trzymaniem toru jazdy powyżej 120 przy bezwietrznej i 100 przy wietrznej pogodzie

- na zakrętach mocno trzeba zwalniać - przykładowo po "serpentynach" Mondeo pojadę 60km/h a Albeą bałem się więcej niż 40, a nawet 30 - cały czas mówię o jeździe tzw. spokojnej, bo nie aspiruję do sportowej

- bagażnik wielki, ale niezbyt ustawny - w końcu sedan; w Pandzie komodę przewiozłem, w Albei nie wink.gif

- brak klimy czasem dawał się we znaki

- tapicerka szara w wersji Active podatna na zabrudzenia

- silnik dość słaby, ale zwykle wystarczający - 1.4 77KM, zdaje się ten sam co w GP - jest w stanie przyspieszać z dość niskich obrotów, więc dawało się w miarę dynamicznie przyspieszyć z 2200 rpm bez redukcji (w Mondeo 1.8 wigor się pojawia grubo ponad 3000 rpm)

- kiepska wentylacja z tyłu - w trakcie jazdy pasażerowie z tyłu czasem narzekali a przewietrzyć dało się tylko konkretnie otwierając okna (co przy małym dziecku może być problemem)

- ponoć problem z dostępem do niektórych części

- mizerny rynek części niezależnych producentów - ale tylko tarcz i klocków z ciekawości szukałem

- tendencja do osiadania tylnego zawieszenia - a jeździłem raczej nieobładowany - z małymi wyjątkami na długaśnych trasach, więc mogło się wytłuc

Zalety

- wysokie zawieszenie - bezstresowa jazda po krawężnikach i polnych drogach

- przestronny

- skuteczne hamulce

- spalanie moim zdaniem małe - przy podstawach ecodrivingu 5.7 w trasie nie było niemożliwe i to bez bycia zawalidrogą, w mieście nie wiem - ale sądzę, że porównywalnie z Pandą 1.1

Ogólnie dobrze wspominam ten samochód i uważam, że był to świetny zakup. Gdyby nie trafił mi się pewny Mondeo za grosze to byłbym nadal szczęśliwym userem Albei. Z ulepszeń szukałem jakiegoś sposobu, żeby nieznacznie obniżyć zawieszenie (nic nie znalazłem na polskim rynku, a rzeźby nie uznaję) oraz planowałem założyć klimę manualną.

Ogólnie, gdyby to auto było troszkę niżej zawieszone to można byłoby powiedzieć, że jest w miarę ładnym małym sedanem. W stanie fabrycznym jest pokraczny. W Szwecji wzbudzałem nim spore zainteresowanie. zlosnik.gif

Napisano

nie wiem jakim stylem jeżdzisz, ale powiem Ci, ze 1,4 w takim samochodzie to jedno wielkie nieporozumienie. w sienie mam 100KM i przy 4 osobach troche mocy mi brakuje, a co dopiero te mizerne 77.

ja bede teraz celował chyba w crome 1.8 140KM. ostatnio ceny spadły, a zanim sie zdecyduje, to jeszcze spadną wink.gif

Napisano

> nie wiem jakim stylem jeżdzisz, ale powiem Ci, ze 1,4 w takim samochodzie to jedno wielkie

> nieporozumienie. w sienie mam 100KM i przy 4 osobach troche mocy mi brakuje, a co dopiero te

> mizerne 77.

> ja bede teraz celował chyba w crome 1.8 140KM. ostatnio ceny spadły, a zanim sie zdecyduje, to

> jeszcze spadną

Z drugiej strony co Ci po tej mocy w Sienie, skoro na każdym zakręcie dachujesz? wink.gif

Wydaje mi się, że te 77KM aż taką tragedią nie jest w samochodzie czysto użytkowym. Swoją Albeą jeździłem w 1800-2000-kilometrowe trasy (rekord to 1850 km w 18 godzin).

BTW, do autora wątku:

- to akurat jest kwestia osobnicza, ale np. na fotelach Albei siedziało mi się świetnie i nawet po kilkunastu godzinach za kółkiem pozostawałem w przyzwoitej formie - w Mondziaku kombinuję i kombinuję, i co dłuższa trasa to z bólem pleców wychodzę (wczoraj ~700 km - 2x 370 i po wyjściu przez pół godziny chodziłem jakby mi ktoś grabie wkomponował w plecy...)

Napisano

> - to akurat jest kwestia osobnicza, ale np. na fotelach Albei siedziało mi się świetnie i nawet po

...

Podobnie jest w Sienie.

Może to zaleta nie do końca fotela, co samego "taboretowego" stylu siedzenia ?

Napisano

jakie dachowanie? co to za brednie?

zawsze jezdziłem mniejszymi autami od sieny, wiec po przesiadce stwierdziłem ze jest bardzo wygodna i stabilna jak na tą klase auta. nie wiem, moze albea jest bardziej miękka, ale w sienie nigdy nie odczułem jakichs niepokojących przechyłów

co do mocy, to nie mam na mysli predkosci osiąganych przez auto, a bardziej przyspieszenie i elastycznosc

na jezdni dwukierunkowej, gdzie jest spory ruch, ciezko jest wyprzedzic jeden pojazd mając słaby silnik, ze nie wspomne juz o 2 czy 3 zawalidrogach jadących 40 na godz. co zdarza sie notorycznie

Napisano

> jakie dachowanie? co to za brednie?

To był żart taki. zlosnik.gif

> zawsze jezdziłem mniejszymi autami od sieny, wiec po przesiadce stwierdziłem ze jest bardzo wygodna

> i stabilna jak na tą klase auta. nie wiem, moze albea jest bardziej miękka, ale w sienie nigdy

> nie odczułem jakichs niepokojących przechyłów

Na tyle na ile mogłem się przekonać przy prędkościach miejskich (kolega mojego taty miał Sienę i przez chwilę zastanawiałem się czy jej nie kupić, ale kupiłem Pandę) to Albea jeździ lepiej - co nie znaczy, że dobrze.

> co do mocy, to nie mam na mysli predkosci osiąganych przez auto, a bardziej przyspieszenie i

> elastycznosc

> na jezdni dwukierunkowej, gdzie jest spory ruch, ciezko jest wyprzedzic jeden pojazd mając słaby

> silnik, ze nie wspomne juz o 2 czy 3 zawalidrogach jadących 40 na godz. co zdarza sie

> notorycznie

W sumie masz rację, zawsze lepiej mieć mocniejsze auto niż słabsze. Mi 77KM wystarczało przy odpowiednim planowaniu manewrów. Czasem auto rzeczywiście wymiękało pod górkę i trzeba było ostro redukować, kiedy mocniejsze auto jeszcze by wyjechało bez męki i wachlowania biegami.

Tyle, że zawieszenie w Albei nie zachęca do żadnego rajdowego wyczynu, więc mocny silnik tylko by się marnował. zlosnik.gif

Napisano

> ...

> Podobnie jest w Sienie.

> Może to zaleta nie do końca fotela, co samego "taboretowego" stylu siedzenia ?

Możliwe, tyle że pozycji taboretowej próbowałem w Fordzie i niewiele to dawało (regulacja pionowa, więc mogę sobie nawet w trakcie jazdy zmienić). Coś jest moim zdaniem nie tak z wyprofilowaniem fotela. Zresztą już od paru osób słyszałem podobną opinię. W ostatniej Lagunie nie czuję takiego dyskomfortu, podobnie w Civicu poprzedniej generacji - a w obu tych autach siedzi się raczej nisko.

Napisano

> ...

> Podobnie jest w Sienie.

no ja uwazam, ze siena ma beznadziejne fotele

> Może to zaleta nie do końca fotela, co samego "taboretowego" stylu siedzenia ?

taboret to jest bardziej w albei, bo siena ma głębokie fotele.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.