Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wizyta u gazownika. HELP

Featured Replies

Napisano

Witam,

W związku ze zbliżającą się (sobotni ranek) wizytą w zakładzie montującym instalacje gazowe w celu przegląd/regulacja zamontowanego w moim samochodzie ustrojstwa mam do szanownych kolegów małą prośbę.

Aha, dla jasności: w Skodzie Fabia 1,2 16V (silnik VW) mam zamontowaną instalację sekwencyjną BRC (na wyciągu ze świadectwa homologacji znalazłem następujące opisy: reduktor-GENIUS, elektrozawór gazu-GPL, wielozawór-BRC, wlew gazu-BRC, zbiornik-STAKO)

A prośbę mam następującą: jak w sobotę nie dać się nabrać na gadki macherów w stylu "to już tak musi być, że przy gazie kontrolka CHECK ENGINE będzie się czasem pojawiać".

Bo właśnie powodem mojej wizyty jest "wyskakiwanie na pulpit" kontrolki CHECK ENGINE (średnio raz w miesiącu) - skutek dwie wizyty w serwisie, kasowanie błędów itd.

Poradźcie na co mam zwrócić uwagę, o co pytać?

A może ktoś wie co trzeba zrobić żeby to gówno się nie zapalało, bo ja nie wiem dokładnie co daje sygnał emulujacy sondę lambda podczas jazdy na gazie i czy mozna to jakoś regulować.

Pozdrawiam, Robert.

Napisano

Moze trzeba zaczac od tego jaki to byl konkretnie blad ?

Przy kasowaniu bledu chyba cos w serwisie mowili ?

To ulatwi gazownikom diagnoze co jest nie tak.

Napisano
  • Autor

> Moze trzeba zaczac od tego jaki to byl konkretnie blad ?

> Przy kasowaniu bledu chyba cos w serwisie mowili ?

Taaa, mówili że to wszystko wina gazu, błąd natomiast był taki: Zbyt bogata mieszanka.

Dlatego podejrzewam, że coś jest nie tak z sygnałem emulującym sondę lambda.

Pozdrawiam, Robert.

Napisano

> Taaa, mówili że to wszystko wina gazu, błąd natomiast był taki: Zbyt

> bogata mieszanka.

> Dlatego podejrzewam, że coś jest nie tak z sygnałem emulującym sondę

> lambda.

> Pozdrawiam, Robert.

Niema emulacji sondy lambda w Twoim przypadku. Dodatkowo jeśli podłączyli się do sondy lambda (szerokopasmowa) to niech odłączą kabelek i w sofcie zaznaczą Sonda Lambda Nie Podłączona. Standardowo niech sprawdzą poprawność zestrojenia mapy lpg.

Napisano

> Aha, dla jasności: w Skodzie Fabia 1,2 16V (silnik VW)

No zeby Cie tak matka kochala jak w tym trzycylindrowym silniku znajdziesz 16 zaworow... hahaha.gif

To tyle w kwestii smiechu. A powazniej - przy gazie zwlaszcza sekwencyjnym wcale nie musi sie popalac "CHECK". Najlepszy dowod, ze mnie sie nie zapala zlosnik.gif Przy sekwencji nie ma zadnej emulacji, komputer benzynowy dostaje rzeczywiste sygnaly z lambdy i innych czujnikow, na ich podstawie ustala parametry wtrysku, a z kolei sygnaly z (odlaczonych) wtryskiwaczy benzynowych sa przetwarzane przez komputer gazowy i na ich podstawie ustalane parametry pracy wtryskiwaczy gazowych. Przy wlasciwym wyregulowaniu caly uklad powinien dzialac niezawodnie i sonda lambda powinna dawac prawidlowe wskazania a uklad autodiagnostyki silnika nie powinien sie buntowac! Badz zatem twardy, zadaj sprawdzania i regulacji w roznych warunkach, podczas jazdy, pod obciazeniem etc. Musi byc dobrze! A co do szczegolow technicznych dotyczacych samej instalacji BRC to sluchaj uwaznie rad Kolegi sztywny_13 - nikt tu chyba nie zna tych instalek lepiej od niego ok.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No zeby Cie tak matka kochala jak w tym trzycylindrowym silniku

> znajdziesz 16 zaworow...

No i pokazałem klase, nie ma co - 3x4=16 mlot.gifmlot.gifmlot.gif

A za wskazówki wielkie dzięki. Będę się musiał się nauczyć na pamięć i "być twardym" w sobotę.

Pozdrawiam, Robert.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.