Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie podczas postoju

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem archiwum ale znalezione posty nie do końca chyba opisują mój problem wink.gif

A więc najpierw opis pacjenta:

Palio 1.2 z instalacją LandiRenzo, parownik LandiRenzo SE81 regenerowany ok. 2 lat temu (od tego czasu przejechane ok.40kkm).

Teraz problem:

Silnik gaśnie po rozgrzaniu do temperatury roboczej przy przełączeniu na gaz lub przy wysprzegleniu oraz gdy stojąc na skrzyżowaniu (czy też spokojnie w garażu) chodzi sobie na gazie i złapie trochę temperatury (na pewno pow. 50-70 stopni, daleko od włączenia wentylatora). Obroty spadają do 0 silnik gaśnie, elektrozawór pstryka... Natomiast w trasie chodzi jak złoto (nie licząc konieczności szybkiej zmiany biegów oraz przymusu przełączania na paliwo przy dojeżdżaniu do skrzyżowania). Objaw pojawił się nagle, nic wcześniej nie zwiastowało, że coś zaczyna nawalać. Jeżeli przy spadaniu obrotów zaczynam operować gazem to silnik nie gaśnie (pod warunkiem, że cały czas trzymam gaz), jednak jeżeli pozwolę spaść obrotom poniżej 800 to już żadne cuda nie pomagają.

Co już zrobiłem:

Wczoraj wyczyściłem krokowca od LPG, przy okazji również tego w przepustnicy. Podłączyłem również instalkę pod kompa żeby wykluczyć zawieszanie się krokowca i rozregulowanie instalki. Mieszanka ładnie oscyluje, krokowiec porusza się w zakresie 20 kroków, reaguje na ruchy przepustnicy. Parownik jest gorący więc zapowietrzony układ wykluczam.

Co robić?

Ponieważ wykręcenie parownika to u mnie troszkę roboty (filtr z elektrozaworem na sztywnym łączniku do parownika, dodatkowo chyba brak elektrozaworu na butli - butla zmieniana w wakacje łącznie z wielozaworem ale skoro wcześniej nie było elektrozaworu na butli to pewnie gazownikom nie chciało się dodatkowych kabelków ciągnąć frown.gif - to przed rozebraniem ustrojstwa muszę być pewny, że warto smile.gif Aha, na parowniku znajduje się również elektrozawór ale zauważyłem, że nawet po odłączeniu go silnik pracuje. Podejrzewam właśnie ten elektrozawór ale czy da się go wykręcić bez szkody dla parownika czy jednak konieczny będzie demontaż i rozłożenie całego parownika?

Napisano

> Mieszanka ładnie oscyluje, krokowiec porusza się w zakresie 20 kroków, reaguje na ruchy

> przepustnicy. Parownik jest gorący więc zapowietrzony układ wykluczam.

Czyli jest taki efekt, że oscyluje na wolnych obrotach i potem raptownie gaśnie, czy wolnych obrotów w ogóle nie jest w stanie utrzymać?

Napisano
  • Autor

> Czyli jest taki efekt, że oscyluje na wolnych obrotach i potem raptownie gaśnie, czy wolnych

> obrotów w ogóle nie jest w stanie utrzymać?

Po odpaleniu i przełączeniu na gaz chodzi normalnie do czasu osiągnięcia temperatury powiedzmy 70 stopni. Wtedy natychmiast gaśnie (tak jakby odciąć dopływ gazu), żadnego duszenia falowania - chodzi i nagle nie chodzi wink.gif Na zimnym obroty jałowe takie same jak na benzynie i trzyma bez żadnego problemu.

Napisano

> Mieszanka ładnie oscyluje,

Co to znaczy? Praca sondy - rzeczywista czy emulacja sondy?

Napisano

> Co to znaczy? Praca sondy - rzeczywista czy emulacja sondy?

We fiatach zwykle emulacja zwykle idzie na masę, więc to raczej odpada. Do tego, kto bawi się w ogladanie sygnału emulowanego? smile.gif

Wracając do meritum, to może zapnij woltomierz pod elektrozawory i sprawdź, czy im wtedy nie zaczyna brakować zasilania/masy.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy? Praca sondy - rzeczywista czy emulacja sondy?

Kolega niżej już za mnie zdążył odpowiedzieć - emu na masę jest.

Napisano
  • Autor

> We fiatach zwykle emulacja zwykle idzie na masę, więc to raczej odpada. Do tego, kto bawi się w

> ogladanie sygnału emulowanego?

> Wracając do meritum, to może zapnij woltomierz pod elektrozawory i sprawdź, czy im wtedy nie

> zaczyna brakować zasilania/masy.

No dziś właśnie spróbuję pod miernik wziąć obydwa elektrozawory (wczoraj okazało się, że w mierniku padła bateria i nie miałem na zmianę żadnej smile.gif). Podejrzewam, że to coś z prądem, tylko zastanawia mnie dlaczego to się dzieje po rozgrzaniu silnika?

Napisano

> We fiatach zwykle emulacja zwykle idzie na masę, więc to raczej odpada. Do tego, kto bawi się w

> ogladanie sygnału emulowanego?

> Wracając do meritum, to może zapnij woltomierz pod elektrozawory i sprawdź, czy im wtedy nie

> zaczyna brakować zasilania/masy.

spotkałem sie 2 razy że sypiący się sterownik gazu , zamiast podawać mase co jakiś czas podawał sygnał z sondy , był to sterowni les 98a

Napisano

> spotkałem sie 2 razy że sypiący się sterownik gazu , zamiast podawać mase co jakiś czas podawał

> sygnał z sondy , był to sterowni les 98a

W tym temacie chyba nie zmieniłoby to za wiele.

Napisano
  • Autor

> spotkałem sie 2 razy że sypiący się sterownik gazu , zamiast podawać mase co jakiś czas podawał

> sygnał z sondy , był to sterowni les 98a

Nie mam les98 smile.gif Dziś biorę się za pomiary bo wczoraj nie miałem kiedy frown.gif

Napisano
  • Autor

Kolejny dzień zabawy z samochodem i brak postępów. Napięcie na cewkach jest ok i nie znika. Jedyne co zauważyłem to skład mieszanki spada do minimum i nie reaguje na drobne korekty przepustnicą. Tak jakby coś odcinało dopływ gazu - od razu po zgaśnięciu odpalam na paliwie od dotknięcia, normalnie jak zgasiłem na gazie to odpalając od razu musiałem trochę pokręcić. Ponieważ problem występuje tylko na ciepłym silniku pozostał mi do sprawdzenia tylko parownik (na wszelki wypadek jutro zmienię najpierw filtr gazu i zatankuję na innej stacji żeby wykluczyć wpływ paliwa - czy w ogóle trefny gaz mógłby takie cuda robić?). Na co zwrócić szczególną uwagę po rozebraniu parownika?

Napisano
  • Autor

Bez żadnych tankowań, wymiany filtrów, grzebania w parowniku problem ustąpił. Nie wiem na ile pomogło czyszczenie elektrozaworu, połączeń elektrycznych ale odpukać wszystko działa jak należy. Mam nadzieję, że nie nie jest to krótkotrwała poprawa tylko powrót normalności smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.