Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat Niemcy

Featured Replies

Napisano

witam,

kolega ma problem:

w 2006 roku otrzymał mandat od niemieckiej policji za brak odpowiedniej kategorii prawa jazdy. Dostał kwitek, mandatu nie zapłacił.

Do tej pory nie otrzymywał żadnych upomnień.

W najbliższym czasie wybiera się do Niemiec i tutaj pytanie:

Czy mandat się przedawnia po jakimś czasie?,

ewentualnie jakie dodatkowe koszta będzie musiał ponieść jeżeli teraz zostanie zatrzymany na terenie DE: sam mandat czy jakieś odsetki?

z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

> witam,

> kolega ma problem:

> w 2006 roku otrzymał mandat od niemieckiej policji za brak odpowiedniej kategorii prawa jazdy.

> Dostał kwitek, mandatu nie zapłacił.

> Do tej pory nie otrzymywał żadnych upomnień.

> W najbliższym czasie wybiera się do Niemiec i tutaj pytanie:

> Czy mandat się przedawnia po jakimś czasie?,

> ewentualnie jakie dodatkowe koszta będzie musiał ponieść jeżeli teraz zostanie zatrzymany na

> terenie DE: sam mandat czy jakieś odsetki?

> z góry dzięki za odpowiedź.

Pytanie nie poowinno byc, czy sie przedawnia tylko czy urzad wzmogl postepowanie urzedowe. Jezeli tak, to przy nastepnej kontroli MOZE byc ZONG.

Szczerze mowiac watpie. W zaleznosci od wykroczenia najpozniej po 6 - ciu miesiacach nastepuje prztedawnienie - pod warunkiem, ze nie poszlo w druga manke biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

Ja pare razy płaciłem mandat w niemczech i powiem tak:

zawsze płaciłem na miejscu, dostawałem kwitek i po jakims czasie przychodzi jeszcze do domu potwierdzenie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mandat 300E, nie miał pieniędzy przy sobie dostał kwitek do zapłaty 14 lub 30 dni.

Od tamtej pory nie był w Niemczech. Mandatu tez już nie ma bo w miedzy czasie gdzieś go zgubił. Nie pamięta również miejsca otrzymania.

Teraz jest problem bo ma jechać ze mną za kilka dni i nie wiadomo czy wcześniej sprawdzać przez ambasadę albo ile gotówki zabrać w zapasie.

Napisano

W austri płaciłem za kolege, który jechał naszym firmowym autem mandat dostał 7 miesięcy wcześniej i żadnych odsetek nie było tylko karta i 220E mniej.

Napisano

> zawsze płaciłem na miejscu, dostawałem kwitek i po jakims czasie przychodzi jeszcze do domu

> potwierdzenie

Do mnie nie przyszło zlosnik.gif

Napisano

> Do mnie nie przyszło

Może mnie niemcy lubią zlosnik.gif

Nawet po polsku jest wyjasnienie itp icon_eek.gif

Napisano

> Do mnie nie przyszło

Dwa razy miałem zrobioną fotkę w Niemczech, auto na pl blachach, nigdy nie dostałem żadnego mandatu. W międzyczasie miałem kontrole zoll-i i nikt dla mnie tego nie wypomniał. zlosnik.gif

Napisano

> Dwa razy miałem zrobioną fotkę w Niemczech, auto na pl blachach, nigdy nie dostałem żadnego

> mandatu. W międzyczasie miałem kontrole zoll-i i nikt dla mnie tego nie wypomniał.

Wiesz ale fotka a mandat na miejscu to chyba inaczej działa.

Tu mają cie i już, a fota co im z foty jak nie mają Cie w bazie danych no chyba że auto zarejestrowane w DE

Napisano

> Mandat 300E, nie miał pieniędzy przy sobie dostał kwitek do zapłaty 14 lub 30 dni.

wink.gif

w przypadku kontroli będziemiał kłopot

gdyby miał mandat od ichniejszej straży pożądkowej (taka nasza miejska) było by po sprawie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.