Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos Stag-150

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Zmieniałem sterowanie w dwóch lanos. Pierwszy 1,6 I generacja na STAG 150. udało się wszystko ładnie wyregulować i śmiga fajnie. Niestety drugi lanos 1,4 miał fabryczną instalacje Bedini z reduktorem bedini. Zmieniłem sterowanie, sondę lambde, świece, przewody. Na instalacji bedini silnik mulił strasznie, gasł na wolnych. Po zmianie jest dokładnie to samo. Konfiguruje sterownik stag 150 zgodnie z instrukcją. Udaje mi się ustawić oscylacje sondy dla wolnych obrotów przy 70 krokach attuatora. Dojście na gazie do 3000 obrotów trwa długo silnik momentami się krztusi, attuator otwiera się do 200 kroków silnik osiąga 3000 obrotów, ale mieszanka cały czas jest uboga mimo pełnego otwarcia attuatora. Reduktor bedini został zmieniony na lovato rg90. W RG90 śruba od wolnych obrotów jest całkowicie zakręcona. Otwarcie całkowicie śruby plastikowej nie powoduje gaśnięcia silnika, na pełnym otwarciu śruby regulacyjnej udało mi się uzyskać oscylacje sondy przy 1800 obrotów przy pełnym otwarciu attuatora - 200 kroków. Filtr gazu nówka, filtr powietrza czysty. Sprawdziłem drożność rurek gazu pomiędzy butlą, a reduktorem poprzez odkręcenie rurki miedzianej od filtra i podanie na chama napięcia na elektrozawór, gaz niby ładnie leci, nawet płynny. Zastanawiam się czy, w nowym reduktorze lovato nie było jakiejś zaślepki w miejscu doprowadzenia gazu. Wygląda to wszystko tak jakby silnik dostawał za mało gazu, tylko nie wiem czy to wina reduktora, czy szukać gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem dość dokładnie wszystko przy dolocie. Gumy całe, a mieszalnik zamontowany na samym końcu gumy dolotu, tuż przed kolektorem. Wygląda, że jest szczelne.

Na benzynie chodzi bardzo dobrze.

Napisano

> Sprawdzałem dość dokładnie wszystko przy dolocie. Gumy całe, a mieszalnik zamontowany na samym

> końcu gumy dolotu, tuż przed kolektorem. Wygląda, że jest szczelne.

> Na benzynie chodzi bardzo dobrze.

TPS podłaczony?

woda z płynem do mycia naczyn i patrz czy gdzies nie wciaga...

Napisano
  • Autor

> TPS podłaczony?

> woda z płynem do mycia naczyn i patrz czy gdzies nie wciaga...

TPS podłączony. Na razie czekam, aż mrozy odpuszczą smile.gif A tym czasem jeżdżę na benzynie. Dam znać jak dojdę co jest nie tak.

Napisano

> TPS podłączony. Na razie czekam, aż mrozy odpuszczą A tym czasem jeżdżę na benzynie. Dam znać jak

> dojdę co jest nie tak.

nie jest zapoiwetrzony?

moze jakis stary reduktor kupiłes z twardymi membranami.

zawór EGR zatkany?- jak nie to go zatkaj

jaki masz filtr i puszke filtra?

MAsz tam rezonator? moze aut po dzwonie lub stłuczce i rezonatora nie ma ?

mikser jakiej masz srednicy?

moze sie przytkał?

Napisano
  • Autor

EGR muszę zatkać, stłuczki nie miał, od maleńkości w rodzinie smile.gif Mikser przedmuchałem sprężonym powietrzem i wyczyściłem. Średnicy miksera nie znam, ale ostatnie 11 lat było ok. Reduktor niby nówka(wygląda jak nówka). Ale, na starym reduktorze było bardzo podobnie więc szanse, że oba są wadliwe w ten sam sposób raczej niewielkie. Stawiam jeszcze na wielozawór na butli niby jest oztwarty, tylko że po zakręceniu gazu na butli trzeba ten "trzpień" wyciągnąć kombinerkami bo sam nie odskakuje. Może tam jest coś zacięte, zasyfione, zatkane ...

Ale jak już pisałem wcześniej czekam, aż mrozy zelżeją bo nie mam dostępu do garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.