Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 - wyciek oleju

Featured Replies

Napisano

dziś wyjmując akumulator na noc, sprawdziłem poziom oleju, a tam ledwo co mokra końcówka bagnetu. Wcześniej nie brał oleju, sprawdzałem z raz na miesiąc i zawsze było tyle samo: max. Obejrzałem silnik i na osłonie pod silnikiem mokro. Z tej strony gdzie są paski i rolki. Od spodu za wiele nie widać, na pewno nie cieknie z miski. Więcej na tym mrozie nie wypatrzyłem.

Co to może być? Jakieś uszczelniacze pod rozrządem? Jakie ewentualnie koszty?

Sobie wykrakałem w wątku, w którym ktoś pytał o silnik 1.6, pisząc że mój jest bezproblemowy hehe.gif

Napisano

Miałem bardzo podobną sytuację u siebie. Przy okazji poniedziałkowej zmiany oleju i rozrządu (tak, mam świeży rozrząd,olej i wszystkie filtry IThankYou.gif) kazałem przetrzepać go dokładnie na okoliczność gubienia oleju i okazało się, że stary filtr oleju był nieszczelny.

Napisano
  • Autor

> Miałem bardzo podobną sytuację u siebie. Przy okazji poniedziałkowej zmiany oleju i rozrządu (tak,

> mam świeży rozrząd,olej i wszystkie filtry ) kazałem przetrzepać go dokładnie na okoliczność

> gubienia oleju i okazało się, że stary filtr oleju był nieszczelny.

wydaje mi się filtr oleju jest ok z tego co na szybko patrzyłem na tym mrozie, ale dobrze by było gdyby to było to. Jutro Stilo jedzie do mechanika

Napisano

Uszczelniacz wału korbowego od strony rozrządu ? frown.gif

1,4 tam lubią popuszczać...

Ja nie mam jeszcze 50 kkm a uszczelkę pod klawiaturą też już mam zapoconą spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Uszczelniacz wału korbowego od strony rozrządu ?

Nie strasz

> 1,4 tam lubią popuszczać...

> Ja nie mam jeszcze 50 kkm a uszczelkę pod klawiaturą też już mam zapoconą

u mnie to nie pocenie, tylko wyraźny ubytek i mała kałuża oleju na plastikowej osłonie silnika.

Rano zawiozłem samochód do mechanika. Czekam z niecierpliwością na telefon

Napisano
  • Autor

No i wyjaśniło się. Okazało się, ze się pomyliłem i to nie olej wyciekał tylko płyn chłodniczy. Przez te mrozy coś się rozszczelniło. Mechanik uszczelnił, dolał płynu i powinno być ok. Uff.

Tylko to mi nie wyjaśnia skąd nagle wziął się wyraźny ubytek oleju, wcześniej stan na bagnecie się nie zmieniał, sprawdzane zawsze gdy samochód stoi w tym samym miejscu. Czyżby po prostu nagle zaczął brać olej? hmm.gif

Napisano

> No i wyjaśniło się. Okazało się, ze się pomyliłem i to nie olej wyciekał tylko płyn chłodniczy.

> Przez te mrozy coś się rozszczelniło. Mechanik uszczelnił, dolał płynu i powinno być ok. Uff.

> Tylko to mi nie wyjaśnia skąd nagle wziął się wyraźny ubytek oleju, wcześniej stan na bagnecie się

> nie zmieniał, sprawdzane zawsze gdy samochód stoi w tym samym miejscu. Czyżby po prostu nagle

> zaczął brać olej?

Może z mrozu zmniejszył swoją obiętość? Albo nie wszystko spłynęło z powrotem.... icon_rolleyes.gif W jakich warunkach sprawdzałeś ?

Napisano
  • Autor

> Może z mrozu zmniejszył swoją obiętość? Albo nie wszystko spłynęło z powrotem.... W jakich

> warunkach sprawdzałeś ?

Z godzinę po zgaszeniu.

Napisano

> No i wyjaśniło się. Okazało się, ze się pomyliłem i to nie olej wyciekał tylko płyn chłodniczy.

No drobna pomyłka smile.gif "Omksneło mi sie"...

Trzeba było skosztować, a nie nas stresować...

U mnie przy sprawdzeniu po godzinie postoju, do sprawdzenia po 12 godzinach postoju jest ok 2 mm róznicy na bagnecie.

Napisano
  • Autor

> No drobna pomyłka "Omksneło mi sie"...

> Trzeba było skosztować, a nie nas stresować...

jasne, będę się kładł pod autem i kosztował wycieków na -16 stopniach. Tak się bawić to mogę w lecie. shocked.gif

> U mnie przy sprawdzeniu po godzinie postoju, do sprawdzenia po 12 godzinach postoju jest ok 2 mm

> róznicy na bagnecie.

nie wiem, dolałem oleju na max na bagnecie na zimnym silniku i będę obserwował.

Przy okazji prosiłem mechanika, żeby wyczyścił przepustnicę z powodu falujących obrotów. Normalnie inne auto - obroty stoją w miejscu i mam wrażenie, że jakiś taki żwawszy się zrobił

Napisano

> Sobie wykrakałem w wątku, w którym ktoś pytał o silnik 1.6, pisząc że mój jest bezproblemowy

ja przez 150kkm (wlasciwie to 100kkm w moich rekach) nie mialem zadnych ubytkow. teraz zaczal chlipac dosc mocno - na 1kkm dolewam 200ml

Napisano
  • Autor

> No drobna pomyłka "Omksneło mi sie"...

> Trzeba było skosztować, a nie nas stresować...

jednak nie jest tak różowo. Jak odbierałem auto to mechanik stwierdził, żeby obserwować, bo może być chłodnica do wymiany. No i niestety chyba ma rację. Płyn dziś znowu zaczął uciekać i to z obu stron auta, prawej i lewej. Wygląda na to, że chłodnica się rozszczelniła od tych mrozów.

Trzeba będzie wymienić. I teraz ważna sprawa: co kupić? Patrząc przykładowo w katalogu IC widzę że rozrzut cenowy jest spory, od 250 do 800 pln. Czy brać MM, czy może taki Nissens wystarczy, czy może jeszcze coś innego? Ma ktoś jakieś doświadczenia, ktoś wymieniał chłodnicę ostatnio w benzyniaku (chyba do 1.2,1.4 i 1.6) są takie same?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.