Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Van dla 2 + 2 (blizniaki) Renault czy Toyota

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule w ciagu 2-3 tygodni bedziemy zamawiac auto dla zony, wyszlismy z zalozenia ze van by miec duzy bagaznik oraz 3 fotele z tylu by w razie potrzeby zona mogla zasiasc z tylu lub by mozna zabrac ze soba ktoras z mam. Po kilku tygodniach ogladania, czytania w internecie, zbierania opinii w salonach zostaly mi w glowie 2 auta: Renault grand scenic oraz Toyota verso. Oba auta w granicy 100tysi (z uwzglednieniem rabatow). Za toyota przemawia marka, natomiast w tej cenie w renault dostane znacznie wiecej: skretne biksenony zamiast ksenonow, skory, swiatla do jazdy dziennej, nowe systemy visio, 7 siedzen (mimo ze nie potrzebne) no i nowy model (fl 2012). Oba auta rozwazamy w automacie i benzynie (toyota 1,8, renault 2,0), moc podobna.

Wczoraj jezdzilismy gs i naprawde przyjemnie nie czuc wielkosci auta, wyposazenie obu prawie max, nawigacja, bt, szklany dach, dostep bezkluczykowy, itp. Wczesniej bralismy pod uwage Peugota 5008 (ale nie moge sie przekonac po za tym po rabacie 108 tysi), volkswagen touran (zonie sie nie podoba, mi srednio), mazda 5 (opcja na automat tylko poprzez zakup auta w salonie w niemczech 115tysi).

Co byscie wybrali, wczesniej chcielismy suva ale sa mniejsze wew niz vany.

Napisano

> Jak w tytule w ciagu 2-3 tygodni bedziemy zamawiac auto dla zony, wyszlismy z zalozenia ze van by

> miec duzy bagaznik oraz 3 fotele z tylu by w razie potrzeby zona mogla zasiasc z tylu lub by

> mozna zabrac ze soba ktoras z mam. Po kilku tygodniach ogladania, czytania w internecie,

> zbierania opinii w salonach zostaly mi w glowie 2 auta: Renault grand scenic oraz Toyota

> verso. Oba auta w granicy 100tysi (z uwzglednieniem rabatow). Za toyota przemawia marka,

> natomiast w tej cenie w renault dostane znacznie wiecej: skretne biksenony zamiast ksenonow,

> skory, swiatla do jazdy dziennej, nowe systemy visio, 7 siedzen (mimo ze nie potrzebne) no i

> nowy model (fl 2012). Oba auta rozwazamy w automacie i benzynie (toyota 1,8, renault 2,0), moc

> podobna.

> Wczoraj jezdzilismy gs i naprawde przyjemnie nie czuc wielkosci auta, wyposazenie obu prawie max,

> nawigacja, bt, szklany dach, dostep bezkluczykowy, itp. Wczesniej bralismy pod uwage Peugota

> 5008 (ale nie moge sie przekonac po za tym po rabacie 108 tysi), volkswagen touran (zonie sie

> nie podoba, mi srednio), mazda 5 (opcja na automat tylko poprzez zakup auta w salonie w

> niemczech 115tysi).

> Co byscie wybrali, wczesniej chcielismy suva ale sa mniejsze wew niz vany.

ZAFIRA C-MAX, S-MAX, ALHAMBRA?

Napisano
  • Autor

> ZAFIRA

jak coś to tylko tourer, bo stara mi się nie podoba, natomiast mieli z salonu do mnie zadzwonić jak dostaną (na koniec stycznia) i cisza, po drugie cena była na poziomie 115 i 8% rabatu (na start)

> C-MAX,

najmniejszy z całego towarzystwa, po drugie ford mi się nie podoba

> S-MAX,

duży i to jego jedyna zaleta, jakość w środku średnia a o gustach nie będę dyskutował

> ALHAMBRA

Fajne auto ale nie ma benzyny w automacie, po drugie cena koło 115 tysi

Napisano

> duży i to jego jedyna zaleta, jakość w środku średnia a o gustach nie będę dyskutował

o gustach nie, ale jechałeś tym kiedyś? BO od siedzenia to tylko d* boli, tymczasem wystarczy przejechać sie tym autem i nagle rozumiesz, że te wszystkie inne są do d* wink.gif

Napisano

> jak coś to tylko tourer, bo stara mi się nie podoba, natomiast mieli z salonu do mnie zadzwonić jak

> dostaną (na koniec stycznia) i cisza, po drugie cena była na poziomie 115 i 8% rabatu (na

> start)

> najmniejszy z całego towarzystwa, po drugie ford mi się nie podoba

> duży i to jego jedyna zaleta, jakość w środku średnia a o gustach nie będę dyskutował

> Fajne auto ale nie ma benzyny w automacie, po drugie cena koło 115 tysi

Altea Freetrack 2.0 TSI 211KM DSG i 4x4. Jak kupowałem Yeti oglądałem Scenika i Verso i bardziej podobała mi się Renówka jakoś tak fajniej w środku.

Napisano
  • Autor

> o gustach nie, ale jechałeś tym kiedyś? BO od siedzenia to tylko d* boli, tymczasem wystarczy

> przejechać sie tym autem i nagle rozumiesz, że te wszystkie inne są do d*

jechałem, tak jak każdym innym autem się jedzie (jest duży i dla kobiety nie koniecznie poręczny), ale ten środek to jest dramat, no i ta jakość (nawet w salonie od stanie porysowane są czarne elementy). A co do samych foteli to pierwsze słyszę by ford miał najwygodniejsze fotele, jeździłem pare lat mazdą i tam były fotele wygodnie.

Napisano
  • Autor

> Altea Freetrack 2.0 TSI 211KM DSG i 4x4.

ale to jest mniejsze od verso i granda

> Jak kupowałem Yeti oglądałem Scenika i Verso i bardziej

> podobała mi się Renówka jakoś tak fajniej w środku.

wiesz co myślałem też nad yeti, ale wydaje się za mały (jak każdy SUV), co do środka to zarówno renault jak i toyota w tych pełnych wersjach wyglądają dobrze (zwłaszcza toyota gdzie zamiast wielkiego panelu jest nawi)

Napisano

Suvy przy takich zalożeniach odpadają (może pomijając q7 czy GL ale to nie ten budżet )

Ja to przerabiałem u siebie dziś jeżdze ML i jest dla mnie za mały ( bagażnik spory ale miejsca z tyłu bardzo bardzo mało )

Dużo lepszy będzie Van czy duże kombi .

Zastanowiłbym się nad Superbem kombi z vanów kupiłbym S-max (mi się podoba ale wiadomo kwestia gustu , do tego dobre prowadzenie )

Miałem C- Maxa za mały poza tym też był ok .

Renault jak zwykle będzie lepiej wyposażony - ładniejszy niż Toyota pytanie jak z awaryjnością Reno ? Z drugiej strony jak się dba tak się ma .

Touran typowy VW nie każdemu się spodoba na plus DSG .

Mazda i zakup przez Niemcy skreślam

Bardzo podoba mi się nowy Mercedes B ale pewnie też będzie za mały hmm ?

Pozdrawiam

Napisano

> ale to jest mniejsze od verso i granda

> wiesz co myślałem też nad yeti, ale wydaje się za mały (jak każdy SUV), co do środka to zarówno

> renault jak i toyota w tych pełnych wersjach wyglądają dobrze (zwłaszcza toyota gdzie zamiast

> wielkiego panelu jest nawi)

Niby Yeti tak samo szerokie jak VERSO ale jakoś nie wydaje mi się żeby zmieściły się dwa foteliki i osoba pośrodku.

Napisano
  • Autor

> Suvy przy takich zalożeniach odpadają (może pomijając q7 czy GL ale to nie ten budżet )

tia też mi się podobają, mój ojciec też zasugerował GL, a jak zapytałem czy dołoży różnie to skończył temat smile.gif

> Ja to przerabiałem u siebie dziś jeżdze ML i jest dla mnie za mały ( bagażnik spory ale miejsca z

> tyłu bardzo bardzo mało )

nie koniecznie chcę mercedesa

> Dużo lepszy będzie Van czy duże kombi .

ok.gif

> Zastanowiłbym się nad Superbem kombi z vanów kupiłbym S-max (mi się podoba ale wiadomo kwestia

> gustu , do tego dobre prowadzenie )

Superb mnie nie przkonał za dobrą wersję po duużych rabatach wyszło chyba 112tysi

> Miałem C- Maxa za mały poza tym też był ok .

o tym już pisałem

> Renault jak zwykle będzie lepiej wyposażony - ładniejszy niż Toyota pytanie jak z awaryjnością Reno

wiesz chcę wykupić 5 lat gwarancji z obu autach więc troszkę mnie to ziębi, choć po serwisach nie lubie bywać (z żony toyotą bywałem czesto w czasie gwarancji)

> ? Z drugiej strony jak się dba tak się ma .

> Touran typowy VW nie każdemu się spodoba na plus DSG .

dokładnie

> Mazda i zakup przez Niemcy skreślam

ok.gif

> Bardzo podoba mi się nowy Mercedes B ale pewnie też będzie za mały hmm ?

wiesz chyba mały, droższy w zakupie i na pewno droższy w utrzymaniu

> Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Niby Yeti tak samo szerokie jak VERSO ale jakoś nie wydaje mi się żeby zmieściły się dwa foteliki i

> osoba pośrodku.

mówisz o verso, jeśli tak mieszczą się na pewno smile.gif nie wiem jak w yeti

Napisano

> mówisz o verso, jeśli tak mieszczą się na pewno nie wiem jak w yeti

W yetim są 3 fotel z tym że srodkowy nie jest pełno wymiarowy, a piszę o szerokości zewnetrzenj oba mają po 1,79M

Napisano

> natomiast w tej cenie w renault dostane znacznie wiecej: skretne biksenony zamiast ksenonow,

> skory,

Jak to mawiają - SKAJ is de limit...

> Co byscie wybrali, wczesniej chcielismy suva ale sa mniejsze wew niz vany.

W GS-ie takoż młody, jak i pies, jak i żona* rzygali dalej niż widzieli - bardzo niekomfortowe, "bujająco" rozwiązane zawieszenie.

Przypuszczam, że jest to cena, jaką płaci się za wysoką ładowność.

To jest podstawowy mankament teraźniejszego GS-a, który stawia go dużo niżej, niż starego (przynajmniej w moich oczach).

Aha, przypuszczam, że smród "skóry" potęgował dodatkowo chęć bełtania.

Ja raczej byłbym na nie z GS-em.

* której nigdy nie zdarzało się rzucać pawiana w aucie.

Napisano
  • Autor

> Jak to mawiają - SKAJ is de limit...

fifty / fifty naturalna z ekologiczna (jak to sie teraz ładnie nazywa)

> W GS-ie takoż młody, jak i pies, jak i żona* rzygali dalej niż widzieli - bardzo niekomfortowe,

> "bujająco" rozwiązane zawieszenie.

wiesz co jezdzilem wczoraj jakies 30 km roznej drogi i zachowywało się całkiem nieźle

> Przypuszczam, że jest to cena, jaką płaci się za wysoką ładowność.

> To jest podstawowy mankament teraźniejszego GS-a, który stawia go dużo niżej, niż starego

> (przynajmniej w moich oczach).

> Aha, przypuszczam, że smród "skóry" potęgował dodatkowo chęć bełtania.

> Ja raczej byłbym na nie z GS-em.

> * której nigdy nie zdarzało się rzucać pawiana w aucie.

jak nie GS to co ?? :D

Napisano

> o gustach nie, ale jechałeś tym kiedyś? BO od siedzenia to tylko d* boli, tymczasem wystarczy

> przejechać sie tym autem i nagle rozumiesz, że te wszystkie inne są do d*

dobrze gada, ja jeżdżę S-Maxem 3 lata i teraz zmieniam bankowego S-maxa. Niestety przeszedłem sie po salonach pojezdzilem trochę innymi samochodami i żaden nie miał podejścia do S nawet nie stał blisko niego

Napisano

> fifty / fifty naturalna z ekologiczna (jak to sie teraz ładnie nazywa)

Yhy.

Czyli SKAJ iz de limit :-)

> wiesz co jezdzilem wczoraj jakies 30 km roznej drogi i zachowywało się całkiem nieźle

> jak nie GS to co ?? :D

To normalny samochód.

Nie obraź się, ale JA (podkreślam) nie widzę przymusu kupowania kolubryny na dwóch kołach w momencie rozmnożenia się.

Na tym etapie zakończę dalszą argumetację/kontrargumentację, bo zrobi się nerwowo.

Napisano
  • Autor

> Yhy.

> Czyli SKAJ iz de limit :-)

no nie da się ukryć

> To normalny samochód.

> Nie obraź się, ale JA (podkreślam) nie widzę przymusu kupowania kolubryny na dwóch kołach w

> momencie rozmnożenia się.

> Na tym etapie zakończę dalszą argumetację/kontrargumentację, bo zrobi się nerwowo.

no ja Cię rozumiem, ale nasze samochody nie spełniają warunków by były oba wykorzystane przy dzieciach

Napisano

> no nie da się ukryć

> no ja Cię rozumiem, ale nasze samochody nie spełniają warunków by były oba wykorzystane przy

> dzieciach

Nie otworzę (po raz kolejny) tych drzwi.

Napisano

mimo, że nie mam dobrego zdania o fordach, to akurat w tym segmencie aut wybrałbym zdecydowanie S-Maxa. Świetnie wygląda i w miarę się prowadzi (choć nie oszukujmy, się, żaden z Vanów nie będzie fajnie jeździł).

Napisano

Auto segmentu oczko wyższego w nadwoziu typu liftback. Na przykład Mazda 6, na przykład Mondeo, zdaje się Avensis można znaleźć w tym nadwoziu, od biedy Octavia.

(to mówiłem ja, ojciec czterech szkodników z czego dwójka to bliźniaczki, niestety użytkownik minivana)

Pozdrawiam

Bartek

PS1. Mając jeszcze dwójkę dzieci przymierzałem się do dużego (Accord) coupe. Traf chciał (człowiek strzela, pan Bóg kule nosi), że musieliśmy zmienić plany. Jak nie Accorda, to kupiłbym Mazdę 6 _koniecznie_ liftback.

PS2. Masz jeszcze C-Maxa (ew Grand).

Napisano

> mimo, że nie mam dobrego zdania o fordach, to akurat w tym segmencie aut wybrałbym zdecydowanie

> S-Maxa. Świetnie wygląda i w miarę się prowadzi (choć nie oszukujmy, się, żaden z Vanów nie

> będzie fajnie jeździł).

Akurat za prowadzenie to S-Max jest najwyżej cenionym minivanem. I to już od kilku lat tak.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Chcesz powiedzieć, że S-Max jest gorzej wykonany od Scenica? icon_eek.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Auto segmentu oczko wyższego w nadwoziu typu liftback. Na przykład Mazda 6, na przykład Mondeo,

> zdaje się Avensis można znaleźć w tym nadwoziu, od biedy Octavia.

oglądałem (nawet superb ) niestety bagażnik mniej pakowny i mniej praktyczny w użytkowaniu

> (to mówiłem ja, ojciec czterech szkodników z czego dwójka to bliźniaczki, niestety użytkownik

> minivana)

ale chyba większego smile.gif

> Pozdrawiam

> Bartek

również

> PS1. Mając jeszcze dwójkę dzieci przymierzałem się do dużego (Accord) coupe. Traf chciał (człowiek

> strzela, pan Bóg kule nosi), że musieliśmy zmienić plany. Jak nie Accorda, to kupiłbym Mazdę 6

> _koniecznie_ liftback.

tak ale bagażniczki nie są zbyt duże w tych autkach, a wózek trzeba zmieścić, manele też na jakiś wyjazd.

> PS2. Masz jeszcze C-Maxa (ew Grand).

nie dziękuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Chcesz powiedzieć, że S-Max jest gorzej wykonany od Scenica?

tak plastiki kiepskiej jakości porysowane od samego stania w salonie smile.gif

Napisano

A jakby Captiva?

Napisano

nie kombinowałbym i brałbym renówkę...

ale zastanowiłbym się nad C4 Grand picasso albo zwykłe C4 - 2.0hdi w automacie... ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jakby Captiva?

oglądałem cena wyższa niż zakładana z drugiej strony jakoś mi wnętrzne nie podchodzi

Napisano
  • Autor

> nie kombinowałbym i brałbym renówkę...

no i to jest najabrdziej prawdopodobna opcja. Niestety po wizycie w salonie mam niesmak. Poniewaz chcemy automat to w gamie 2011 było można wybrać zarówno BOSE jak i PREVILIGE, w gamie 2012 jest tylko PREVILIGE, co oznacza że tapicerka auta w dużej mierze jest jasno kremowa i nie zależnie czy wybiorę skóry ciemno brązowe czy jasno brązowe, większość elementów w tym kierownica jest jasna - a to mało praktyczne. W BOSE wszystkie elementy ciemno szare czyli łatwe w utrzymaniu.

> ale zastanowiłbym się nad C4 Grand picasso albo zwykłe C4 - 2.0hdi w automacie...

nie podoba mi się to autko niestety, a kierownica mnie poprostu drażni

Napisano

> no i to jest najabrdziej prawdopodobna opcja. Niestety po wizycie w salonie mam niesmak. Poniewaz

> chcemy automat to w gamie 2011 było można wybrać zarówno BOSE jak i PREVILIGE, w gamie 2012

> jest tylko PREVILIGE, co oznacza że tapicerka auta w dużej mierze jest jasno kremowa i nie

> zależnie czy wybiorę skóry ciemno brązowe czy jasno brązowe, większość elementów w tym

> kierownica jest jasna - a to mało praktyczne. W BOSE wszystkie elementy ciemno szare czyli

> łatwe w utrzymaniu.

> nie podoba mi się to autko niestety, a kierownica mnie poprostu drażni

Poczekaj na nową Zafire zapowida się ciekawie, ale jako nowość ceny też pewnie będą zaporowe.

Napisano
  • Autor

> Poczekaj na nową Zafire zapowida się ciekawie, ale jako nowość ceny też pewnie będą zaporowe.

ceny są jakie są, gorzej że rabatów nie dają (chyba 8% dostałem na starcie), gdzie wcześniej w oplu dawali koło 20%. Po drugie jakoś mnie to auto nie przekonuje, będzie miało wiele problemów wieku dziecięcego w dodatku pięknie prezentowane w katalogu na zwykłych zdjęciach nie wygląda już tak fajnie.

Napisano

> ale chyba większego

Mazda MPV ma 4.8m długości. Czyli tyle, ile obecne Mondeo, Passat czy Avensis. Verso, S-Max czy Scenic są w okolicach 4.6-4.8m, czyli bardzo podobnie.

> tak ale bagażniczki nie są zbyt duże w tych autkach, a wózek trzeba zmieścić, manele też na jakiś wyjazd.

Podwójny wózek Teutonia + bagaże dla bliźniaczek na 2tyg pobytu "na wsi" zapakowałem do Toyoty Yaris. Nie za bardzo zatem zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami nt. "bagażniczków". Owszem, w minivanie można nie składać wózka a tylko go wstawić, ale to ewidentne marnotrawstwo kubatury.

Jesli planujesz kupić pojemny samochód wyłączeni na wyjazdy, to idź na całość i kupuj Multivana czy innego Sprintera w wersji osobowej. Będziesz miał przestrzeni a przestrzeni.

Nie potraktuj tego, jako atak, ale proponowałbym Ci przemyśleć jeszcze raz przydatność tak dużego samochodu na codzień oraz sens kupowania oversize'u tylko dla dwójki dzieciątek. Moim skromnym zdaniem małżonka doceni bardziej łatwość parkowania, widoczność oraz poręczność Hondy Jazz aniżeli Grand Scenica czy innego Voyagera.

A raz do roku (na wakacje) bagaże można wrzucić na dach, na podłogę itp.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Jezeli S-Max jest za duży, to polecam Grand C-Maxa z silnikiem 1.6 T

Silnik super, prowadzenia auta rowniez, dodatkowo tylnie drzwi przesuwane - bardzoo wygodne przy wkładaniu dzieci itp.

Napisano
  • Autor

> Jezeli S-Max jest za duży, to polecam Grand C-Maxa z silnikiem 1.6 T

> Silnik super, prowadzenia auta rowniez, dodatkowo tylnie drzwi przesuwane - bardzoo wygodne przy

> wkładaniu dzieci itp.

już pisałem że ford odpada waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mazda MPV ma 4.8m długości. Czyli tyle, ile obecne Mondeo, Passat czy Avensis. Verso, S-Max czy

> Scenic są w okolicach 4.6-4.8m, czyli bardzo podobnie.

no w sumie tak, ale MPV to chyba bliżej do voyagera?

> Podwójny wózek Teutonia + bagaże dla bliźniaczek na 2tyg pobytu "na wsi" zapakowałem do Toyoty Yaris.

Wiesz co żona miała nową yariske 5 drzwi i nawet jak jechaliśmy we dwójkę to bagażnik był na styk a co dopiero włożyć wózek (zamówiliśmy bugaboo donkeya, więc najmniejszy z możliwych)

> Nie za bardzo zatem zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami nt. "bagażniczków". Owszem, w

> minivanie można nie składać wózka a tylko go wstawić, ale to ewidentne marnotrawstwo kubatury.

No to chyba lekko przesadziłeś do żadnego auta bym nie wsadził wózka niezłożonego smile.gif

> Jesli planujesz kupić pojemny samochód wyłączeni na wyjazdy, to idź na całość i kupuj Multivana czy

> innego Sprintera w wersji osobowej. Będziesz miał przestrzeni a przestrzeni.

ale chcemy by było to też ładne smile.gif

> Nie potraktuj tego, jako atak, ale proponowałbym Ci przemyśleć jeszcze raz przydatność tak dużego

> samochodu na codzień oraz sens kupowania oversize'u tylko dla dwójki dzieciątek. Moim skromnym

> zdaniem małżonka doceni bardziej łatwość parkowania, widoczność oraz poręczność Hondy Jazz

> aniżeli Grand Scenica czy innego Voyagera.

> A raz do roku (na wakacje) bagaże można wrzucić na dach, na podłogę itp.

> Pozdrawiam

> Bartek

chodzi o codzienny komfort obsługi auta i dzieci, "maluch" odpada, moja vectra w sedanie też jako auto rodzinne się nie nada. Jeździliśmy grandem ostatnio i żonie się bardzo spodobał

Napisano

> chodzi o codzienny komfort obsługi auta i dzieci, "maluch" odpada, moja vectra w sedanie też jako

> auto rodzinne się nie nada.

Własnie to chyba kolega wyżej próbuje Ci wyjaśnic że ni jak na dojazdy do sklepu czy do żlobka to nie bedzie wcale wygodne auto a na wakacje to jest kwestia pakowania sie jak jest na zasadzie "wszystko bedzie potrzebne" to i multivan bedzie za mały żeby sie spakować...

Napisano

> no w sumie tak, ale MPV to chyba bliżej do voyagera?

> Wiesz co żona miała nową yariske 5 drzwi i nawet jak jechaliśmy we dwójkę to bagażnik był na styk a

> co dopiero włożyć wózek (zamówiliśmy bugaboo donkeya, więc najmniejszy z możliwych)

> No to chyba lekko przesadziłeś do żadnego auta bym nie wsadził wózka niezłożonego

> ale chcemy by było to też ładne

> chodzi o codzienny komfort obsługi auta i dzieci, "maluch" odpada, moja vectra w sedanie też jako

> auto rodzinne się nie nada. Jeździliśmy grandem ostatnio i żonie się bardzo spodobał

No tak kobita gotowa na wakacje zabrać połowe domu hehehe biglaugh.gif, pamiętaj o tym że w wielu autach można zamówić siatkę odzielającą przestrzeń bagażową i można ładować po dach. Jak wam sie podoba GS to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać.

Napisano
  • Autor

> Własnie to chyba kolega wyżej próbuje Ci wyjaśnic że ni jak na dojazdy do sklepu czy do żlobka to

> nie bedzie wcale wygodne auto a na wakacje to jest kwestia pakowania sie jak jest na zasadzie

> "wszystko bedzie potrzebne" to i multivan bedzie za mały żeby sie spakować...

nie jest wygodne? Moi znajomi przy dzieciach mają raczej większe, niż mniejsze samochody. A do mniejszego auta wózka nie wrzucisz.

Napisano
  • Autor

> No tak kobita gotowa na wakacje zabrać połowe domu hehehe ,

no może smile.gif ale nawet na co dzień się wozi kupe gratów

>pamiętaj o tym że w wielu autach można zamówić siatkę odzielającą przestrzeń bagażową i można ładować po dach.

no można

> Jak wam sie podoba GS to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać.

no mamy problem "techniczny" i czekamy na odpowiedź, a podobają nam się też inne smile.gif

Napisano

> nie jest wygodne? Moi znajomi przy dzieciach mają raczej większe, niż mniejsze samochody. A do

> mniejszego auta wózka nie wrzucisz.

Teraz taka dziwna moda że jak żona w ciąży to od razu mężowie lecą kombi rodzinne albo vana kupować.Mówie poprostu z doświadczenia z 2 dzieci smile.gif Oczywiście jesli sie podoba duzy to kupic ale jak piszesz mając vectre C w obwodzie to bym sie nie pchał w drugi duży samochód.

Napisano
  • Autor

> Teraz taka dziwna moda że jak żona w ciąży to od razu mężowie lecą kombi rodzinne albo vana

> kupować.Mówie poprostu z doświadczenia z 2 dzieci Oczywiście jesli sie podoba duzy to kupic

> ale jak piszesz mając vectre C w obwodzie to bym sie nie pchał w drugi duży samochód.

vectra c to małe auto, do bagażnika nie wiele można wsadzić, brak iso fix, ...

Napisano

> no w sumie tak, ale MPV to chyba bliżej do voyagera?

Jak już pisałem, MPV ma 4.8m dlugości. Voyager ma chyba ponad 5metrów i ta różnica jest widoczna przede wszystkim w bagażniku.

Ja minivana kupilem dopiero wtedy, gdy żona spodziewała się bliźniaczek, czyli naszego 3. i 4. dziecka. Przy pierwszej dwójce spokojnie dawałem radę w Mondeo kombi, które potem chciałem zamienić na wygodne coupe. cool.gif

> Wiesz co żona miała nową yariske 5 drzwi i nawet jak jechaliśmy we dwójkę to bagażnik był na styk a

> co dopiero włożyć wózek (zamówiliśmy bugaboo donkeya, więc najmniejszy z możliwych)

Do Yarisa Cię nie namawiam. To jest autko typowo miejskie.

Twierdzę tylko, że kupowanie dużego vana po to, aby nim sie męczyć po mieście i od czasu do czasu spakowac i pojechać na wieś czy na wakacje.... to moim zdaniem pomyłka w założeniach. Ale to tylko moje zdanie.

> No to chyba lekko przesadziłeś do żadnego auta bym nie wsadził wózka niezłożonego

Do MPV, gdy mam włozone tylko 5 siedzeń wchodzi wózek bliźniaczy Teutonia S4. Tylko rączkę muszę deko opuścić, żeby się zmieścił do bagażnika. Kilka razy tak wiozłem wózek, ale to z czystego lenistwa. blush.gif

> ale chcemy by było to też ładne

Uroda w samochodach to rzecz względna. Mnie nie podobają się vany niemieckie natomiast najbardziej pasuje mi S-max. Grand Scenic też może być, ale ".... nie urywa"

> auto rodzinne się nie nada. Jeździliśmy grandem ostatnio i żonie się bardzo spodobał

Wiesz, co bym kupił, gdyby przede wszystkim "chodziło o codzienny komfort obsługi auta i dzieci"? Hondę Jazz !!!

Ewentualnie Opla Merivę (za fajne drzwi) lub Kię Vengę.

Albo inaczej - najmniejsze auto, w którym tylko mieści się w bagażniku złożony wózek bliźniaczy. Mój mieścił się w Yarisie (SIC !!!).

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Ostatnio miałem okazję pojeździć Chevroletem Orlando- całkiem przyjemne autko za na prawdę przyjemne pieniądze. Przy Twoich założeniach zastanowiłbym się nad tym samochodem.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio miałem okazję pojeździć Chevroletem Orlando- całkiem przyjemne autko za na prawdę

> przyjemne pieniądze. Przy Twoich założeniach zastanowiłbym się nad tym samochodem.

nie podoba nam się smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.