Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana cewki zapłonowej

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio zmieniłem w swoim uniaku kopułkę z palcem rozdzielacza, i zastanawiałem się nad ominięciem tego awaryjnego urządzenia. Z doświadczenai wiem że rozdzielacz powoduje słabszą iskrę co za tym idzie większe spalanie, mniejsza moc itd.

Chciałem zrobić cos takiego jak jest w UNO 899 albo nowszym 1,5 czyli 2 cewki. Po przeczytaniu kilku artykułów i zasady działania sterownika który mam czyli digiplex 2 nie da się od tak wpiąc 2 cewek. Zmiana steronika to chyba zbyt duże koszty ale zawsze można zastosować układ elektroniczny rozdzielający sygnał raz na jedną cewkę raz na drugą. Trafiłem na alledrogo na coś takiego:

http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fiat-punto-tempra-s-w-1-4-gt-1-6-i2089831276.html

ktoś wie jak to działa? ma wyjście na 4 przewody wys napięcia, czy ona rozdziela sygnał? jak wiemy z digiplexu wychodzą też 3 przewody

koszt cewki jest przyblizony do kopułki wraz z palcem...

i jeszcze jedno jest jakiś sterownik monowtryskiem dostępny na rynku który można programować samemu?

Napisano

> http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fiat-punto-tempra-s-w-1-4-gt-1-6-i2089831276.html

> ktoś wie jak to działa? ma wyjście na 4 przewody wys napięcia, czy ona rozdziela sygnał? jak wiemy

> z digiplexu wychodzą też 3 przewody

tak samo jak układ z dwoma cewkami osobnymi - tutaj też są dwie tylko ze w jednej obudowie zamknięte.

Ponadto musiałbyś zmienić koło pasowe które poda odmienne sygnały dla gmp 1 i 4 cylindra oraz gmp 2 i 3 cyl , no i moduł który odpowiednio zinterpretuje te sygnały.

pozdr

Napisano

jaki kolega masz silnik, bo czytając to się pogubiłem, a i który rocznik auta?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.