Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ma byc kasa a wiec co kupic (ciuchy) ??

Featured Replies

Napisano

Jako ze po dzwonie moje ciuszki sie ciut zepsuly a TU chce wyplacic kaske zastanawiam sie nad kupnem:

kask - mialem Schubertha S1 Pro , ale mysle nad szczekowcem ktory ma blende i Pinlocka

spodnie - mialem cos z Retbike , teraz chce cos innego z wypinana membrana i ociepleniem (dziny mam)

kurtka - mialem Modeke Discovery S , byla fajna i potrzebuje cos tej klasy z wypinana membrana i ociepleniem (krotka kurtke na lato mam)

Co polecacie, te 3 rzeczy musza kosztowac ok 2600 pln no moze ciut wiecej , jakies sugestie ????

moje typy :

kask - Nolan 104

kurtka - scott discovery GT na GoreTexie

spodnie - Held Force Track ( tylko niewiem jak z wypinaniem membrany i ocieplenia) lub Retbike RET COMFORT 2012

Moto to turystyk.

Napisano

> Jako ze po dzwonie moje ciuszki sie ciut zepsuly a TU chce wyplacic kaske zastanawiam sie nad

> kupnem:

Ile tej kasy ma byc ?

Wziolbym Schuberth'a C3

i komplet Rukka'i

wink.gif

Napisano

> Ile tej kasy ma byc ?

> Wziolbym Schuberth'a C3

> i komplet Rukka'i

Przecież napisał 2600 lub ciut wiecej.

Ja polecam Nolana mam n103 i bardzo fajnie się w tym śmiagło, z ubrań mam REVIT i też dośc fajnie to wypada jakościowo.

Napisano

> Jako ze po dzwonie moje ciuszki sie ciut zepsuly a TU chce wyplacic kaske

Z ciekawości i bez przytyku - jak wycenili stare ciuchy (w sensie metodologii, nie kwot)?

Napisano

To ja się zapytam jak to jest czy to z ubezpieczenia moto czy jeszcze jakiegoś dodatkowego??

Napisano

Co prawda nie ja pisałem temat ale miałem też dzwon i też dostałem zwrot za ciuchy z OC sprawcy, firma ALLIANZ.

Wyglądało to u mnie tak że miałem przesłać konkretne kwoty ile co kosztowało z ubrań, jaki czas użytkowania był tych ubrań (czyli ile sezonów), oni te kwoty uśredniali (chodź nie zawsze bo niekiedy nie było lepszych cen niż moje lub brak danego produktu w polsce) i odejmowali zazwyczaj 10% amortyzacji (za wyjątkiem kasku który jest liczony zawsze 100%), wypłacili mi kase zgodnie z kalkulacja - ta amortyzacja.

Oczywiście uszkodzone ciuchy i kask musiałem zwrócić do ALLIANZ co oni potem z tym robią to nie mam pojęcia, mieli zastrzeżenie tylko do spodni bo były lekko uszkodzone jednak po wyjaśnieniu gdzie maja zobaczyć nie było problemu z wypłatą.

Napisano

> Co prawda nie ja pisałem temat ale miałem też dzwon i też dostałem zwrot za ciuchy z OC sprawcy,

> firma ALLIANZ.

> Wyglądało to u mnie tak że miałem przesłać konkretne kwoty ile co kosztowało z ubrań, jaki czas

> użytkowania był tych ubrań (czyli ile sezonów), oni te kwoty uśredniali (chodź nie zawsze bo

> niekiedy nie było lepszych cen niż moje lub brak danego produktu w polsce) i odejmowali

> zazwyczaj 10% amortyzacji (za wyjątkiem kasku który jest liczony zawsze 100%), wypłacili mi

> kase zgodnie z kalkulacja - ta amortyzacja.

> Oczywiście uszkodzone ciuchy i kask musiałem zwrócić do ALLIANZ co oni potem z tym robią to nie mam

> pojęcia, mieli zastrzeżenie tylko do spodni bo były lekko uszkodzone jednak po wyjaśnieniu

> gdzie maja zobaczyć nie było problemu z wypłatą.

No właśnie zastanawia mnie ta amortyzacja na ubraniu - tak jak z kaskiem de facto jest to stuff jednorazowego użytku - ergo nie powinien podlegać amortyzacji.

Napisano

> To ja się zapytam jak to jest czy to z ubezpieczenia moto czy jeszcze jakiegoś dodatkowego??

OC sprawcy.

Napisano
  • Autor

rachunki dostali na 3136 plus jeden ciuch zakupiony na allegro i niemaialem paragonu a wiec podalem linka do sklepu i na tej podstawie wycenili. Razem to wszystko wyszlo 3395 zeta. Mam otrzymac 2917 zl a wiec potracili ok 14% niestety za kask tez byla amortyzacja. Klamoty mialy ok 1,5 roku.

Napisano
  • Autor

no nie bez przesady , powiedzmy ze kask masz 3 lata i jest porysowany itd a chcesz kase jak za nowy , nie mowiac o tym ze co rok dwa wychodzi nowy model a ten co masz tanieje.

Napisano
  • Autor

i to razem da 2600 pln , niezle masz jakis sklep z takimi tanimi klamotami bo ja chetnie zakupie smile.gif

Napisano

> no nie bez przesady , powiedzmy ze kask masz 3 lata i jest porysowany itd a chcesz kase jak za nowy

> , nie mowiac o tym ze co rok dwa wychodzi nowy model a ten co masz tanieje.

W Allianz nie ważne czy kask ma 10 lat czy rok, zawsze zwórca jego pełna wartość.

Napisano

> no nie bez przesady , powiedzmy ze kask masz 3 lata i jest porysowany itd a chcesz kase jak za nowy

> , nie mowiac o tym ze co rok dwa wychodzi nowy model a ten co masz tanieje.

No masz rację, ale tylko PONIEKĄD.

Ciuchy i kask są tożsame z pasami bezpieczeństwa/poduszkami w samochodzie - to są systemy bezpieczeństwa JEDNORAZOWEGO UŻYTKU - na te graty nie ma rynku wtórnego (w samochodach obrót tymi szpejami (używanymi) jest na dokładkę nielegalny), a przynajmniej oficjalnie być nie powinno, bo nie znasz wypadkowej przeszłości używanego np garnka na łeb, ergo w przypadku szkody powinny podlegać wycenie w/g wartości odtworzeniowej - czyli jak za nowe.

Tu pojawia się tylko jeden problem, mianowicie "zmiana modelowa".

Ale jak np w wypadku zniszczyłem kask np Nolan N61 a teraz obowiązującym modelem tej klasy jest Nolan N63, to powinienem dostać zwrot za Nolana N63.

Oczywiście mówię o sytuacji, gdy kupuję szpeje sztuka-za-sztukę. W sytuacji, gdy rezygnuję z odtworzenia stanu sprzed zdarzenia (czyli od dziś nie będę jeździł moto, więc ciuchów nie chcę), zapewne pojawiłyby się jakieś korekty, albo kasa do ręki w/g jakichś-tam ichnich standardów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.