Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów, problemy w mrozy.

Featured Replies

Napisano

Witam, miałem problemy z wrzucaniem jedynki i dwójki w mrozy, im niższa temperatura tym wrzucanie było bardziej problematyczne.

Gdy temperatura spadała do -16 stopni wrzucenie jedynki było praktycznie niemożliwe, rozgrzanie samochodu i silnika niewiele pomagało.

Dodatkowo dochodziły zgrzyty podczas redukcji z trójki na dwójkę i ogólny problem z wycelowaniem w biegi. Wsteczny bieg chodził i chodzi bardzo dobrze.

Dodatkowo przy niskich temperaturach czuć było duży opór przy pracy skrzyni biegów.

Rozwiązaniem okazało się kilka zabiegów:

1. Wymiana sworznia (7zł), u mnie był jeden.

2. Dokładne oczyszczenie gumowego czarnego łącznika z masy zastygniętego smaru i brudu.

Po tym biegi zaczęły wchodzić normalnie, nie mniej zgrzytniecie podczas redukcji zostało.

3. Wymiana pierścienia gumowego w lewarku zmiany biegów.

Zakupiłem w ASO gumowy pierścień (16zł), który osadzony jest na lewarku zmiany biegów (jabłko czy jakoś tak) stary był rozciągnięty i pościerany, choć pozornie wyglądał ok. Wcześniej pod ten pierścień dałem pasek z foli plastikowej by zmniejszyć luzy, ale nie było to to.

Zgrzytanie zniknęło, biegi zmieniam opuszkami palców)

Muszę jeszcze wyregulować cały mechanizm bo mam zastrzeżenie do trójki bo coś wchodzi z minimalnym oporem ale bez zgrzytnięcia.

Z tego co widzę jest jeszcze luz na osi na której zaczepiony jest lewarek zmiany biegów. (tulejka z prawej strony chodzi góra dół ok 1mm, niestety ten detal jest tylko w ASO i kosztuje (prawa strona) ok 40zł i jest na zamówienie)

Docelowo zamierzam zmienić jeszcze olej w skrzyni biegów więc kupiłem uszczelkę (26zł) i oryginalny olej (2x1l 36zł/l) przebieg auta od 200kkm do 400kkm, jestem jego czwartym właścicielem.

Wszystko zrobiłem sam przy -20 stopniach na parkingu (to moje pierwsze auto smile.gif) bo serwisy miały długie terminy lub walnięte ceny.

Napisano

No nic tylko pochwalic zacietosci grinser006.gif

Ale poczytaj troche forum i zobacz jak pisza koledzy.

Twoj watek czyta sie bardzo trudno, stosuj Enter i jakies przerwy.

Napisano
  • Autor

Troszkę przeredagowałem, dzięki za uwagę.

Pozdrawiam.

Napisano

> Troszkę przeredagowałem, dzięki za uwagę.

> Pozdrawiam.

To jeszcze uzupełnij profil, żeby koledzy wiedzieli np. o jakim samochodzie rozmawiamy (także silniku)...

Napisano

> Zrobione.

Dzięki za opisanie tematu. Nie pierwszy nie ostatni raza moze się przydać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.