Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Operacja licznik Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich grinser006.gif Mam pytanie czy ktoś ma szerszą wiedze na temat Daewoo Lacetti (później chevroleta) chodzi mi konkretnie o licznik w silniku spalinowym . Postanowiłem sobie że zaadoptuje licznik z Lacetti do mojego auta Daewoo Nexi. Działanie obrotomierza i prędkościomierza jest mi wiadome ale potrzebuje informację jaki sygnał idzie na wskaźnik poziomu paliwa i temperatury bo nie mogę rozgryźć jaki on idzie i jak sie zmienia wraz ze zmianą wartości na wskaźnikach. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ? alien.gif

Napisano

> Witam wszystkich Mam pytanie czy ktoś ma szerszą wiedze na temat Daewoo Lacetti (później

> chevroleta) chodzi mi konkretnie o licznik w silniku spalinowym . Postanowiłem sobie że

> zaadoptuje licznik z Lacetti do mojego auta Daewoo Nexi. Działanie obrotomierza i

> prędkościomierza jest mi wiadome ale potrzebuje informację jaki sygnał idzie na wskaźnik

> poziomu paliwa i temperatury bo nie mogę rozgryźć jaki on idzie i jak sie zmienia wraz ze

> zmianą wartości na wskaźnikach. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ?

Jak masz trochę smykałki do schematów to TU to znajdziesz, ja nie mam cierpliwości 270751858-jezyk.gif

Napisano

Wskażniki temperatury i poziomu paliwa są w tych autach sterowane ze ECM silnika.

Napisano
  • Autor

Już miałem wcześniej te schematy smile.gif z nich rozkminiłem co gdzie i jak podpiąć. Co do ECM wiem że to on daje sygnał ale właśnie chodzi mi jaki smile.gif Bo np obrotomierz jest sterowany masą ale im wyższa częstotliwość tym większe obroty na wskaźniku, prędkościomierz ma podobną zasadę, ale wskaźniki inną chyba i własnie nie wiem jaką a chciał bym poznać frown.gif

Napisano
  • Autor

A ile może kosztować komputer pokładowy z laczka ? bo może z tym bym jakoś pokombinował i podłączył licznik pod niego i sygnały..... może by to zadziałało

Napisano

> A ile może kosztować komputer pokładowy z laczka ? bo może z tym bym jakoś pokombinował i podłączył

> licznik pod niego i sygnały..... może by to zadziałało

Oficjalnie nigdy nie było kompa pokladowego w laczku. Było tylko kilka opcji made in Rusia. lun uniwersalnych typu Turbogauge III

Napisano

> A ile może kosztować komputer pokładowy z laczka ?

Ale to nie jest sterowane z komputera pokładowego, tylko ze sterownika silnika.

Moim skromnym zdaniem ciężko to będzie pożenić. Nie masz przecież gwarancji, że obrotomierz i prędkościomierz mają takie same parametry sygnałów w obu autach. Szanse na to są raczej marne.

Napisano
  • Autor

No oczywiście miałem na myśli ECM , wiesz nie będzie działać to zawsze mogę sprzedać bo element nie jest uszkodzony a puki co próbować nie zaszkodzi smile.gif taka kasa jaką za niego dałem to nie pieniądz a w tych czasach i tak on jest nic nie warty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.