Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piaskowanie/szkiełkowanie

Featured Replies

Napisano

Jak to się robi?

Kompresor + czyściwo i...?

Jakies komory czy można hobbystycznie w garażu? niewiem.gif

Napisano

> Jak to się robi?

> Kompresor + czyściwo i...?

> Jakies komory czy można hobbystycznie w garażu?

Jeśli masz jakiś hobbystyczny kompresor w tym garażu to zapomnij o jakimkolwiek piaskowaniu

Napisano

> Jak to się robi?

Możesz w garażu, tylko ubrać się trzeba odpowiednio i musisz mieć miotłę i jakieś sito do piachu grinser006.gif. Do amatorskiego piaskowania hobbystyczno - motoryzacyjnego wystarczy prosty pistolet i "garażowy" kompresor.

Napisano
  • Autor

> Na przyklad

Rozumiem, że w te otwory wkładam łapy, a pudło jest po to, żeby nie zrobić pustyni w garażu? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz w garażu, tylko ubrać się trzeba odpowiednio i musisz mieć miotłę i jakieś sito do piachu .

> Do amatorskiego piaskowania hobbystyczno - motoryzacyjnego wystarczy prosty pistolet i

> "garażowy" kompresor.

Ale konkretnie - kieruję strumien piachu na element, a dalej co - zamiatam to, przesiewam i od nowa? wink.gif

Napisano

> Ale konkretnie - kieruję strumien piachu na element, a dalej co - zamiatam to, przesiewam i od

> nowa?

Dokładnie tak.

Napisano

> Jak to się robi?

Żeby samemu - musisz mieć wydajny kompresor z dużym zbiornikiem i odpowiedni pistolet. Koszt tych elementów prędko się nie zwróci, jeżeli chcesz to robić hobbystycznie. Ja za całą WSK (wszystkie elementy metalowe motocykla, więc sporo) zapłaciłem 70zł.... chce Ci się? zlosnik.gif

Napisano

> Żeby samemu - musisz mieć wydajny kompresor z dużym zbiornikiem i odpowiedni pistolet. Koszt tych

> elementów prędko się nie zwróci, jeżeli chcesz to robić hobbystycznie. Ja za całą WSK

> (wszystkie elementy metalowe motocykla, więc sporo) zapłaciłem 70zł.... chce Ci się?

to daj namiar

mnie za wypiaskowanie przedniego bumpera do quada krzyknęli w Pruszkowie 150 pln! masakra

Napisano

> to daj namiar

> mnie za wypiaskowanie przedniego bumpera do quada krzyknęli w Pruszkowie 150 pln! masakra

wiocha pod Ciechanowem zlosnik.gif

jakaś firma w zabudowaniach po dawnym PGRze niewiem.gif - na co dzień piaskują i remontują naczepy i maszyny rolnicze. Korzystałem kilka razy z ich usług - zawsze tanio i dobrze. Ale wysyłkowo - zapomnij. Musiałbyś przywieźć klamoty, zostawić i za kilka dni odebrać, więc nie wiem, czy Ci się opłaci. Jak będziesz zainteresowany - stuknij do mnie prv w poniedziałek - podam nr tel

Napisano
  • Autor

> Żeby samemu - musisz mieć wydajny kompresor z dużym zbiornikiem i odpowiedni pistolet. Koszt tych

> elementów prędko się nie zwróci, jeżeli chcesz to robić hobbystycznie. Ja za całą WSK

> (wszystkie elementy metalowe motocykla, więc sporo) zapłaciłem 70zł.... chce Ci się?

Ano właśnie - chce mi się. grinser006.gif

A wskę przemnóż przez 11-13. grinser006.gif

Napisano

> Ano właśnie - chce mi się.

> A wskę przemnóż przez 11-13.

No to policzmy

70 * 13 =910

Sprzęt

kompresor min 100l - ok 1200

kabina ok 300

+ pistolet i ścierniwo

więc jak widzisz nawet przy takiej ilości słabo to wychodzi

Próbowałem piaskować sam i szkoda sprzętu i zdrowia, tak wolno idzie że na newice można zejść

Napisano

> to daj namiar

> mnie za wypiaskowanie przedniego bumpera do quada krzyknęli w Pruszkowie 150 pln! masakra

Nie wiem jak duży ten bumper ale chyba sporo, poszukaj gdzie indziej np na Instalatorów

Napisano

> Rozumiem, że w te otwory wkładam łapy, a pudło jest po to, żeby nie zrobić pustyni w garażu?

Tylko dałbyś trzy kafle za takie pudło? Z desek po budowie sobie zbijesz za grosze, jak do zabawy zlosnik.gif

Napisano

> Ale konkretnie - kieruję strumien piachu na element, a dalej co - zamiatam to, przesiewam i od

> nowa?

Ja tam nic nie przesiewam, walę na dworze i piasek idzie w gwizdu, potem tylko podjazd z niego spłukuję wodą.

Napisano

> Jak to się robi?

Jeżeli do drobiazgów, to się można samemu bawić i kompresorem 25 litrowym.

O takich:

285765029-Sanding.jpg

Większe rzeczy oblatuję piaskowaniem na mokro karcherem, ale ma to tę wadę, że od razu łapie cienką warstwę rudej. Ma to sens przy zwalaniu grubej warstwy rdzy, potem trzeba poprawić na sucho.

A jak chcesz coś poważniejszego, to w Borzęcinie facet zawodowo piaskuje.

post-9287-14352515568754_thumb.jpg

Napisano

> Tylko dałbyś trzy kafle za takie pudło? Z desek po budowie sobie zbijesz za grosze, jak do zabawy

Kiedyś widziałem jak ktoś zrobił sobie taką piaskarke z 200l beczki i wyszło to bardzo fajnie, wycinasz otwory, wstawiasz rękawy i masz prawie to samo za 1/10 ceny

Napisano

> Kiedyś widziałem jak ktoś zrobił sobie taką piaskarke z 200l beczki i wyszło to bardzo fajnie,

> wycinasz otwory, wstawiasz rękawy i masz prawie to samo za 1/10 ceny

Jak się nie czyści wiaduktu kolejowego śrutem fi 3mm zlosnik.gif, to do amatorskiego piaskowania garażowego złomu nie trzeba nic poza ubraniem roboczym, goglami lub przyłbicą z plexi. Można się w razie potrzeby "zastawić" starym kocem lub kawałkiem tektury falistej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.