Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsu Outlander 2.0 2wd vs 2.4 4wd vs Honda CR-V 2.0 4wd

Featured Replies

Napisano

Witam,

szwagier ma dylemat co wybrać. Do wyboru ma:

Mitsubishi Outlander 2.0 147km 2wd - wersja Intense+ (wyprzedaż rocznika)

Mitsubishi Outlander 2.4 170km 2wd - wersja Intense+

Honda CR-V 2.0 i-vtec 150km 4wd - wersja Elegance (wyprzedaż rocznika)

Jest to rodzina z dwojgiem małych dzieci (2,5 roku i 5 miesięcy), która kilka razy w roku wyjeżdża w trasę 600km i 2-3 razy w dłuższe trasy na wczasy.

Różnica między Outlanderem 2.0 a CR-V to około 25kpln. Wyposażenie z tego co wiem bardzo podobne.

Problemem jest natomiast wersja Outlandera z silnikiem 2.4 4wd bo go nie ma już w wyprzedaży a używanych jest bardzo mało, więc ów szwagier wymyślił, że poszuka tych aut używanych, maksymalnie 3-letnich, bardziej skłania się ku wersji 2.4 4wd i CR-V 2.0 4wd, choć tutaj sądzę że ten 2.0 w H jest trochę za słaby do 4x4.

Jakie są Wasze opinie na temat tych aut? Wady, zalety etc? smile.gif

Napisano

CRV

ciasna w środku (jak większość małych suv)

beznadziejnie się prowadzi (jak ponton )

osiągi nie są akceptowalne 0-100 około 13 s a elastyczność , wyprzedzanie po trasie bardzo słabe

Spalanie 12 L średnie

Ps nie polecam

Napisano

> CRV

> ciasna w środku (jak większość małych suv)

> beznadziejnie się prowadzi (jak ponton )

> osiągi nie są akceptowalne 0-100 około 13 s a elastyczność , wyprzedzanie po trasie bardzo słabe

> Spalanie 12 L średnie

> Ps nie polecam

Niestety, muszę potwierdzić. W trasie benzyna męczy się niesamowicie, jazda 100-130 km/h - spalanie w okolicach 10 ltr.

Napisano
  • Autor

Tak czułem, duże z zewnątrz a małe w środku są tego typu auta.

Ja osobiście brałbym kombi, np. nową Octavię, ale to nie ja wybieram smile.gif

Napisano

> Tak czułem, duże z zewnątrz a małe w środku są tego typu auta.

> Ja osobiście brałbym kombi, np. nową Octavię, ale to nie ja wybieram

Przy takich założeniach ja bym wybrał ogromnego Superba kombi

Super silnik 3.6 V6 osiągi bardzo dobre spalanie na poziomie CRV 2.0 !! lub diesel ale tutaj jest słabiej bo mamy tylko 2.0 brakuje 3.0 (z audi)

Napisano

> Przy takich założeniach ja bym wybrał ogromnego Superba kombi

> Super silnik 3.6 V6 osiągi bardzo dobre spalanie na poziomie CRV 2.0 !! lub diesel ale tutaj jest

> słabiej bo mamy tylko 2.0 brakuje 3.0 (z audi)

tylko że taki Superb to CR-V + 40kzł spineyes.gif albo i więcej

Napisano

Superb Kombi Wersja Familii (czyli środkowa )

Ceny bez rabatów

1.8 TSI 4x4 109 669 PLN

2.0 TDI 170 4x4 126 800 PLN

Honda CRV 2.0 benz

wersja Comfort 112 200

Executive 136 200

Ceny są bardzo porównywalne

Ja uważam ze najlepszy będzie Superb 3.6 ale on jest droższy co nie zmienia postaci rzeczy iż Superb może być alternatywa dla paliwożernego powolnego ciasnego , małego suva bez off-rodowych zapędów

Napisano

> Superb może być alternatywa dla paliwożernego powolnego ciasnego , małego suva bez

> off-rodowych zapędów

Nie żebym się czepiał ale jak limuzyna może być alternatywą dla SUVa? Z jednej strony mamy mały samochód z dużym prześwitem. Stworzony do jazdy po miejskich krawężnikach. Z drugiej wielką limuzynę z maleńkim prześwitem stworzoną do jazdy po autostradach. Jak te samochody mogą być alternatywą?

Napisano

> Nie żebym się czepiał ale jak limuzyna może być alternatywą dla SUVa? Z jednej strony mamy mały

> samochód z dużym prześwitem. Stworzony do jazdy po miejskich krawężnikach. Z drugiej wielką

> limuzynę z maleńkim prześwitem stworzoną do jazdy po autostradach. Jak te samochody mogą być

AutoR chce kupić auto dla 2 osób dorosłych plus 2 dzieci ( foteliki , wozek , mnóstwo gratów ) Ja mam się ciężko pomieścić w ML już załuje ze nie kupiłem GL .

Superb jest alternatywa dla małego suva do przewożenia w/w autor nie chce zjezdzać z utwardzonych dróg a gdyby nawet chciał to i tak CRV sie do tego nie nadaje

> alternatywą?

Napisano
  • Autor

> Superb Kombi Wersja Familii (czyli środkowa )

> Ceny bez rabatów

> 1.8 TSI 4x4 109 669 PLN

> 2.0 TDI 170 4x4 126 800 PLN

> Honda CRV 2.0 benz

> wersja Comfort 112 200

> Executive 136 200

> Ceny są bardzo porównywalne

> Ja uważam ze najlepszy będzie Superb 3.6 ale on jest droższy co nie zmienia postaci rzeczy iż

> Superb może być alternatywa dla paliwożernego powolnego ciasnego , małego suva bez

> off-rodowych zapędów

Owszem ja się zgodzę, osobiście szukałbym wśród kombi smile.gif ale tutaj na dodatek szwagier uprzedzony jest do aut niemieckich, nie pytajcie mnie czemu bo jest to dla mnie niezrozumiałe smile.gif

Więc w sumie z tych trzech suvów lepszy będzie Outlander?

Napisano

> Owszem ja się zgodzę, osobiście szukałbym wśród kombi ale tutaj na dodatek szwagier uprzedzony

> jest do aut niemieckich, nie pytajcie mnie czemu bo jest to dla mnie niezrozumiałe

hmm dla mnie nie zrozumiałem w ogóle uprzedzanie się do aut jest dziwne ale nie OT

> Więc w sumie z tych trzech suvów lepszy będzie Outlander?

Jak już musi być mały suv to outlander będzie lepszy

Napisano

> Superb jest alternatywa dla małego suva do przewożenia w/w autor nie chce zjezdzać z utwardzonych

> dróg a gdyby nawet chciał to i tak CRV sie do tego nie nadaje

Jak już Skoda to Yeti. Tu nie chodzi o zjeżdżanie z dróg tylko o prześwit i wysoką pozycje ze kierownicą. Po to ludzie kupują SUVy. Target na SUVa nie jest targetem na limuzynę.

Napisano

> Więc w sumie z tych trzech suvów lepszy będzie Outlander?

Tak. A Forestera brał pod uwagę?

Napisano

> Jak już Skoda to Yeti. Tu nie chodzi o zjeżdżanie z dróg tylko o prześwit i wysoką pozycje ze

> kierownicą. Po to ludzie kupują SUVy. Target na SUVa nie jest targetem na limuzynę.

Pytanie, co kierowało szwagrem autora, że myśli o suvach?

Istnieje mit, że suvy są przestronniejsze w środku - chociażby dlatego miałem (nie)przyjemność wspomnianej kilkusetkilometrowej trasy crv - młodzi rodzice bliźniaczek wahali się między hondą oddysey (czy jak to sie pisze) a crv. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Superb Kombi Wersja Familii (czyli środkowa )

> Ceny bez rabatów

> 1.8 TSI 4x4 109 669 PLN

> 2.0 TDI 170 4x4 126 800 PLN

> Honda CRV 2.0 benz

> wersja Comfort 112 200

> Executive 136 200

> Ceny są bardzo porównywalne

> Ja uważam ze najlepszy będzie Superb 3.6 ale on jest droższy co nie zmienia postaci rzeczy iż

> off-rodowych zapędów

Podałeś przykład 3.6 i do tego się odnosiłem

Zwykły będzie w porównywalnej cenie, ale to nie znaczy że to są porównywalne auta, mają nieco inny target zlosnik.gif choć ja np. nie jestem targetem żadnego z w/w hehe.gif

Napisano

> Jak już musi być mały suv to outlander będzie lepszy

w czym?

Napisano

> Pytanie, co kierowało szwagrem autora, że myśli o suvach?

> Istnieje mit, że suvy są przestronniejsze w środku - chociażby dlatego miałem (nie)przyjemność

> wspomnianej kilkusetkilometrowej trasy crv - młodzi rodzice bliźniaczek wahali się między

> hondą oddysey (czy jak to sie pisze) a crv.

przerosło ich obejrzenie przed zakupem? grinser006.gif

Napisano

> w czym?

0 naped w opcji 4x4 masz staly naped na 4 a nie dolaczany

1 prowadzenie auta

2 miejsce w srodku

3 lepsze mozliwosci w razie zjechania z asfaltu

4 wygodniejsze podruzowanie sczególnie dla pasażerów

5 po otawrciu klapy w deszczu woda nie będzie lała się na głowe

6 załadowaniu rzeczy do bagażnika , przez otwieraną dolną czesc klapy ,

na minus

1 glosniejszy w srodku

2 troche drozszy w eksploatacji

3 gorsze wykonanie szczegolnie srodek i uzyte materialy

4 wyzsze spalanie ok 1 litra na 100

Napisano

> 0 naped w opcji 4x4 masz staly naped na 4 a nie dolaczany

> 1 prowadzenie auta

> 2 miejsce w srodku

> 3 lepsze mozliwosci w razie zjechania z asfaltu

> 4 wygodniejsze podruzowanie sczególnie dla pasażerów

> 5 po otawrciu klapy w deszczu woda nie będzie lała się na głowe

> 6 załadowaniu rzeczy do bagażnika , przez otwieraną dolną czesc klapy ,

> na minus

> 1 glosniejszy w srodku

> 2 troche drozszy w eksploatacji

> 3 gorsze wykonanie szczegolnie srodek i uzyte materialy

> 4 wyzsze spalanie ok 1 litra na 100

ok, moja wina blush.gif chodziło że lepszy od wcześniej wymienionych, a mi się zaplątał tu gdzieś ten post: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285773039&page=0&vc=1

i zacząłem się zastanawiać w czym Outlander jest lepszy od Forka grinser006.gif a to nie jego dotyczyło pytanie, zatem smile.gif

Napisano

> ok, moja wina chodziło że lepszy od wcześniej wymienionych, a mi się zaplątał tu gdzieś ten post:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285773039&page=0&vc=1

> i zacząłem się zastanawiać w czym Outlander jest lepszy od Forka a to nie jego dotyczyło pytanie,

> zatem

forek lepszy pod wzgledem napedu i awaryjnosci ale z miejscem podobnie jak w crv , outek jest troche wiekszy, sam mialem cisnienie na forka 2,5 N/A ale jednak troszke maly 270751858-jezyk.gif a diesel to nieporozumienie smile.gif

Napisano

> przerosło ich obejrzenie przed zakupem?

Nie przerosło - dla Nich może jest i o.k. Oni jeżdżą z przodu, bliźniaczki z tyłu. ok.gif

Ale jazda w 5 chłopa to mordęga. no.gif

Napisano

> Nie przerosło - dla Nich może jest i o.k. Oni jeżdżą z przodu, bliźniaczki z tyłu.

> Ale jazda w 5 chłopa to mordęga.

ej, zawsze słyszę że dzieci w fotelikach potrzebują dużo miejsca bo wbijają racice rodzicom w plecy grinser006.gif

Napisano

> ej, zawsze słyszę że dzieci w fotelikach potrzebują dużo miejsca bo wbijają racice rodzicom w plecy

Te jeszcze nie - tyłem jeżdżą. grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> CRV

> ciasna w środku (jak większość małych suv)

> beznadziejnie się prowadzi (jak ponton )

> osiągi nie są akceptowalne 0-100 około 13 s a elastyczność , wyprzedzanie po trasie bardzo słabe

> Spalanie 12 L średnie

> Ps nie polecam

Prowadzi sie normalnie. Osiagi nawet z automatem sa wystarczajace.

Spod swiatel rusza sprawnie jakby mial 10s do paczki, a spalanie 12L to przesada.

Oczywiscie mozesz tyle spalic, tyle ze przy normalnej jezdzie odejmujesz 2L od wyniku.

Napisano

> Prowadzi sie normalnie.

zgadzam się

> Osiagi nawet z automatem sa wystarczajace.

> Spod swiatel rusza sprawnie jakby mial 10s do paczki,

Jeśli ciągnie się do odcięcia... Inaczej mówiąc nie jest to dynamicczne auto (wysokoobrotwy silnik w dużym i ciężkim samochodzie hehe.gif)

> a spalanie 12L to przesada.

> Oczywiscie mozesz tyle spalic, tyle ze przy normalnej jezdzie odejmujesz 2L od wyniku.

Jak dobrze liczyłem do 10 wystarczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.