Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

POLO 1.2 12V vs POLO 1.2 6V

Featured Replies

Napisano

Witam. Bardzo proszę o opinie na temat dwóch silników VW montowanych równolegle np. w POLO z 2008r . Poprostu są sobie dwie Polówki z 2008 roku obie mają 1.2L pojemnści . Jeden ma 64 KM a drugi 60KM. W jednym są 4 zawory na cylinder w drugim 2. Tyle już wiem. Oba sprzedawane w polsce w salonie . Czy ktoś mógłby coś napisać konkretnego skąd te różnice w produkcji? Może inne miejse wytwarzania ? Jakieś opinie na temat jednego czy drugiego slnika ? Który może więcej lub mniej awaryjny .?

Napisano

> Witam. Bardzo proszę o opinie na temat dwóch silników VW montowanych równolegle np. w POLO z 2008r

> . Poprostu są sobie dwie Polówki z 2008 roku obie mają 1.2L pojemnści . Jeden ma 64 KM a drugi

> 60KM. W jednym są 4 zawory na cylinder w drugim 2. Tyle już wiem. Oba sprzedawane w polsce w

> salonie . Czy ktoś mógłby coś napisać konkretnego skąd te różnice w produkcji? Może inne

> miejse wytwarzania ? Jakieś opinie na temat jednego czy drugiego slnika ? Który może więcej

> lub mniej awaryjny .?

te same silniki są w Fabii i Ibizie

1.2-12V ma 64km

1.2-6V ma 54km ( a nie jak napisałeś 60km )

oba do pewnych obrotów jadą podobnie , tym słabszym nawet lepiej się startuje bo ma więcej Nm na wolnych obrotach

1.2-12V spokojnie możesz kręcić cały czas do 6krpm ( moc kończy się wg wykresu przy 5.700obr/min ) , natomiast 1.2-6V powyżej 5krpm przestaje jechać

spalanie , zależy jak deptasz , w trasie od 5 ( jak jedziesz do 90km/h ) do 8,5 ( jak masz średnią z całej trasy 90km/h - czyli przelotowo 140-150km/h ) i od 6,5-9 w mieście

Napisano
  • Autor

> te same silniki są w Fabii i Ibizie

> 1.2-12V ma 64km

> 1.2-6V ma 54km ( a nie jak napisałeś 60km )

> oba do pewnych obrotów jadą podobnie , tym słabszym nawet lepiej się startuje bo ma więcej Nm na

> wolnych obrotach

> 1.2-12V spokojnie możesz kręcić cały czas do 6krpm ( moc kończy się wg wykresu przy 5.700obr/min )

> , natomiast 1.2-6V powyżej 5krpm przestaje jechać

> spalanie , zależy jak deptasz , w trasie od 5 ( jak jedziesz do 90km/h ) do 8,5 ( jak masz średnią

> z całej trasy 90km/h - czyli przelotowo 140-150km/h ) i od 6,5-9 w mieście

Napisałem że V6 ma 60 KM bo tyle ma w dowodzie rejestracyjnym - dokładnie 44 kW. I tak ma bo ten 54 ma 40 kW. Tam jest podobno tylko różnica w oprogramowaniu i minimalnie różnią się wtryski. O tym wiem ale mi bardziej chodziło o porównanie tego 12V do 6V . Ten 12V ma na sobie taką dużą plastikową pokrywę w której chyba jest filtr powietrza. Ten drugi czegoś takiego nie posiada. A jak z eksploatacją ? Są jakieś konkretne róznice? Czy różnią się tylko glowicą?

Napisano

> Napisałem że V6 ma 60 KM bo tyle ma w dowodzie rejestracyjnym - dokładnie 44 kW. I tak ma bo ten 54

> ma 40 kW. Tam jest podobno tylko różnica w oprogramowaniu i minimalnie różnią się wtryski. O

> tym wiem ale mi bardziej chodziło o porównanie tego 12V do 6V . Ten 12V ma na sobie taką dużą

> plastikową pokrywę w której chyba jest filtr powietrza. Ten drugi czegoś takiego nie posiada.

> A jak z eksploatacją ? Są jakieś konkretne róznice? Czy różnią się tylko glowicą?

to pewnie ten 6V jest po nowym sofcie ( wtedy 12V miałby 70km )

pod tym plastikiem jest tylko silnik , nic więcej przynajmniej u mnie

myślę że warto zakupić 1.2-12V

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam. Bardzo proszę o opinie na temat dwóch silników VW montowanych równolegle np. w POLO z 2008r

> . Poprostu są sobie dwie Polówki z 2008 roku obie mają 1.2L pojemnści . Jeden ma 64 KM a drugi

> 60KM. W jednym są 4 zawory na cylinder w drugim 2. Tyle już wiem. Oba sprzedawane w polsce w

> salonie . Czy ktoś mógłby coś napisać konkretnego skąd te różnice w produkcji? Może inne

> miejse wytwarzania ? Jakieś opinie na temat jednego czy drugiego slnika ? Który może więcej

> lub mniej awaryjny .?

Te Polówki są tylko z 60KM lub 70KM

Miałem Polo z 2008 roku z silnikiem 1.2 60KM i jeżdziłem też 1.2 70KM ja tam wielkiej różnicy nie widziałem oba trzycylindrowe spalanie to samo ,oba na łańcuszku rozrządu.Do miasta jak najbardziej ok, w trasie jak się rozbuja to jedzie ale trzeba uważać przy wyprzedzaniu.Ogólnie z tego silnika i auta byłem bardzo zadowolony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.