Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pokrywa schowka bagażnika - zepsuta.

Featured Replies

Napisano

Dziś rano zauważyłem w moim Punto II, że pokrywa schowka od strony pasażera ciężko się otwiera. crazy.gif Muszę dość mocno szarpnąć aby się otworzyła. confused.gif W środku w klapie coś się zepsuło i nie działa mechanizm otwierania pokrywy schowka. Czy ktoś wie jak się tą klapę rozkłada na czynniki pierwsze? hmm.gif W archiwum znalazłem, że ta klapa jest klejona i jest problem z jej rozebraniem… crazy.gif

Może ktoś pomóc??? crazy.gif

Napisano

Z tego co pamiętam na forum opisywane były przypadki problemów z trzymaniem zaczepu tej pokrywy. Rozwiązaniem był montaż blachy na języczku zaczepu.

Ja kupiłbym nową pokrywę schowka na szrocie i zamontował w miejscu uszkodzonej i problem z głowy.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam na forum opisywane były przypadki problemów z trzymaniem zaczepu tej pokrywy.

> Rozwiązaniem był montaż blachy na języczku zaczepu.

> Ja kupiłbym nową pokrywę schowka na szrocie i zamontował w miejscu uszkodzonej i problem z głowy.

Tak właśnie mam zamiar zrobić. Może w wekend gdzieś zajrzę.

Pzdr...

BTW Czy ktoś wie jak zdemontować schowek?

Napisano

> Tak właśnie mam zamiar zrobić. Może w wekend gdzieś zajrzę.

> Pzdr...

> BTW Czy ktoś wie jak zdemontować schowek?

samą ruchoma klapkę? na jego dnie po prawej i po lewej stronie są przesunąć i wyjąć pokrywę. Chyba, że nie możesz otworzyć schowka, wtedy chyba cięcie go pozostaje....

Napisano

> Tak właśnie mam zamiar zrobić. Może w wekend gdzieś zajrzę.

> Pzdr...

> BTW Czy ktoś wie jak zdemontować schowek?

Ja miałem ostatnio ten sam przypadek. Pekła metalowa kształtka we wnętrzu pokrywy od schowka, która popycha plastikowy języczek -ten widoczny na zetnątrz co trzyma pokrywe schowka

Demontaż pokrywy schowka:

Patrząć w środek schowka zwróć uwagę, ze na samym jego dnie są takie małe czarne zapadki na spręzynkach będące równocześnie zawiasami dolnymi pokrywy. Trzeba je srubokretem odepchnąć od brzegów i wsunać w wycięcie do góry aby nie odskoczyły. Po tej operacji pokrywa daje sie wyciągnąć.

Odsłonięcie mechanizmu poruszajacego języczek:

Musisz rozebrac pokrywe - ktora jest niestety... nierozbieralna tzn klejona/zgrzewna. Ale dla chcącego nic trudnego. Ja wsuwałem delikatnie śrubokręt między warstwę zewnętrzną i zewnętrzną pokrywy, podważałem i w ten sposób łączenia klejone puszczały. Nie jest to łatwe - trzeba to robić z wyczuciem aby za bardzo nie pokiereszować pokrywy a klej trzyma mocno.

Naprawa mechanizmu ruszającego plastikowy języczek:

Musisz sprawdzić co puściło ale z pwenością wspomniana kształtka popypchająca plastiowy języczek. Przy jej klejeniu dobrze jej brzegi obtoczyć jakimś metalowym drutem (ja użyłem takiego od zawleczki kupionej w Castoramie) aby lepiej trzymało się kupy i łatwiej się kleiło. Potem wszystko złożyc, sprawdzić czy mechanizm dobrze chodzi, jeśli nie to przeszlifować i potem skleić pokrywę do kupy. Jeśli lubisz majsterowac dasz radę choć parę godzin z zyciorysu poleci

Można tez kupić pokrywe na allegro za kilkadziesiąt PLN- ale to używki i pewnie też w nich mechanizm predzej czy pozniej poleci. Wg mnie im więcej rzeczy trzyma się w schowku - zwłaszcza cięzszych tym wieksze prawdopodobienstwo uszkodzenia mechanizmu otwierającego,

Ps. U mnie było tak, że wogóle nie mogłem schowka otworzyć i otwierałem go na siłę uszkadzając plastikową blokadę od strony deski rozdzielczej na której trzyma się ów wspomniany języczek przez co musiałem dodatkowo kleić drugi element. Lepiej nie używać więc siły tylko jakiś drut.

Zobacz jak u Ciebie wygląda ta blokada. Jeśli jest obłupana to również ją musisz pokleić.

Napisano
  • Autor

> Zobacz jak u Ciebie wygląda ta blokada. Jeśli jest obłupana to również ją musisz pokleić.

Dzięki serdeczne za manuala !!! cool.gif

Spróbuję....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.