Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Y17DT Dziwne wskazania poziomu oleju.

Featured Replies

Napisano

Mam problemy z moją astrą. Na zimnym silniku, po nocy poziom oleju jest zaskakująco wysoki! Pokazuje nawet kilka (4-5cm) ponad max. Po rozgrzaniu i odczekaniu ok. 15 min poziom jest w granicach normy. Również na zimnym, po wytarciu miarki i włożeniu jej z powrotem, bagnet jest cały uwalany w oleju i trudno jest określić poziom (wygląda to tak jakby ktoś rozsmarował olej po całym bagnecie.. nie widać wyraźnie gdzie się kończy lustro oleju).

Silnik pracuje normalnie, nie kopci... ale co jakiś czas potrafi mi ubyć litr płynu chłodniczego! Auto było u mechanika - sprawdzano szczelność chłodnicy oleju, mechanik stwierdził też, że uszczelka pod głowicą raczej jest w porządku (nie zdejmował głowicy), olej też wygląda na czysty i nie wykazuje objawów mieszania płynu z olejem..

Najbardziej mnie martwią te wskazania poziomu oleju..

Napisano

Poziom oleju sprawdza się zawsze 5 minut po wyłączeniu silnika nagrzanego do normalnej temperatury pracy, więc nie szukałbym na siłę problemu. Płyn chłodniczy znika w 99% silników 1.7 DTI, więc również byłbym o to spokojny, no chyba że ubytki są częste i pojawia się masło w oleju oraz dymienie na biało.

Napisano
  • Autor

> Poziom oleju sprawdza się zawsze 5 minut po wyłączeniu silnika nagrzanego do normalnej temperatury

> pracy, więc nie szukałbym na siłę problemu. Płyn chłodniczy znika w 99% silników 1.7 DTI, więc

> również byłbym o to spokojny, no chyba że ubytki są częste i pojawia się masło w oleju oraz

> dymienie na biało.

No na ciepłym silniku poziom jest ok. Płyn ginie raptownie. Nie zauważyłem żeby ubywał stopniowo.. sprawdzam co jakiś czas i wydaje się być OK, ale codziennie nie sprawdzam. Dajmy na to po tygodniu patrzę i brakuje litra icon_eek.gif Już dwa razy dolewałem.

Jak mówiłem, problemów z dymieniem nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.