Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z katalizatorem czyli jak oszukać druga sonde lambda

Featured Replies

Napisano

witam, regularnie co kilkasat km po skasowaniu zapala mi sie w stilaczu (1.2) check informujący o błądzie katalizatora (zbyt wysoki sygnał na dolnej sondzie lambda). Oczywiście nie zamierzam kupować nowego katalizatora bo koszt to około 15% wartości auta smile.gif

Słyszałem opinie że można oszukać ECU odsuwając drugą sondę dalej od rury gdzie jest osadzona np poprzez wkręcenie miedzy rure tłumika a sondę dodatkowego dystansu. Ktoś to testował? A moze jakis inny sposob na oszukanie ECU żeby mi ciągle nie wywalało tego checka?

Napisano

zapytaj się o to na centomanii - tam Ci powiedzą jakie są na to patenty albo użyj szukajki - było tego pełno swojego czasu

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przeszukałem forum, brak odpowiedzi. Ludzie piszą że mieli podobnie ale nikt nie napisał jak sobie z tym poradzić bez wymiany kata.

Napisano

> Przeszukałem forum, brak odpowiedzi. Ludzie piszą że mieli podobnie ale nikt nie napisał jak sobie

> z tym poradzić bez wymiany kata.

Mam wrażenie, że zabierasz się za sprawę od zadu strony.

1. Katalizatory nie padają ot tak, więc jeśli autko nie ma jakiegoś mega przebiegu to obstawiam padniętą sondę(co się zdarza zdecydowanie częściej niż pad katalizatora).

2. Jeśli jakimś cudem padł Ci katalizator to rozwiąż problem z silnikiem a następnie zapodaj używany katalizator lub uniwersalny, koszty będą zdecydowanie niższe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

przecież napisał Ci Piq-u gdzie masz uderzyć. Wystarczy wspawać odpowiednią tulejkę pod odpowiednim kątem i będzie wszystko banglało

Napisano

> Przeszukałem forum, brak odpowiedzi. Ludzie piszą że mieli podobnie ale nikt nie napisał jak sobie

> z tym poradzić bez wymiany kata.

z tego co pamiętam to wspawywało się tulejkę w którą wkręcało się sondę w taki sposób żeby nie była w samym strumieniu spalin. Sam dokładnie nie pamiętam jak to miało być bo ja mimo że miałem 1.2, komp hybryde i rurowy kolektor wydechowy to u mnie działały obie sondy bez oszukiwania. Ale jak zapytasz to raczej na pewno ktoś odpowie kto ma sondę oszukana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.