Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik położenia wałka rozrządu - Polo 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam. Od nie dawna posiadam Polo z 2008 r z sinikiem 1.2 6V 44kW. Jakiś tydzień temu zapaliła mi się kontrolka silnika "Check" światłem ciągłym ale po kilku uruchomieniach zgasła i było chyba wszystko OK. tzn silnik chodził normalnie , przyspieszał itd. Ale wczoraj podczas jazdy już na rozgrzanym silniku znowu zapaliła się ta pomarańczowa kontrolka. Więc zatrzymałem się i próbowałem tak jak ostatnio gasić i odpalać silnik ale kontrolka już świeciła cały czas. Pojechałem na komputer i wyszedł błąd " czujnik położenia wałka rozrządu". Trochę w szoku bo przebieg dopiero 32 tys. km (z książką) a tu takie coś . Błąd został skasowany i kontrolka zgasła ale pozostaje dalej ta nie wiadoma ... czy za tydzień znowu coś nie wyskoczy. Bardzo proszę o porady i informacje czy ktoś miał podobne przypadłości z tym silnikiem. Czy to poważy problem czy może tylko elektronika . Nigdy się nie spotkałem z takimi problemami w innych autach z tak małym przebiegiem . Czy może te silniki są jakieś awaryjne , albo czy nie było lub nie ma jakiejś akcji serwisowej z tym związanej. I pytanie dodatkowe: ten silnik od nowości zalewany jest w ASO olejem Shell helix 5W40 - czy to odpowiedni olej do tego silnika. Proszę o porady i podpowiedzi . Pozdrawiam.

Napisano

Obstawiam że bedzie sie to działo coraz częściej ,lub zapali sie na stałe crazy.gif 90% tej usterki kończy sie wymiana zestawu łańcuszka rozrządu . Wyciąga sie przez co silnik gubi synchronizacje ok.gif Oczywiście najpierw trzeba to dokładniej posprawdzać . Odpowiadająć na twoje następne pytanie to tak grinser006.gif jest to dośc częsta usterka przy nawet tak małym przebiegu grinser006.gif

Obym sie mylił ok.gif

Napisano

przykre ale prawdziwe, motoryzacja schodzi na psy ale nie tylko w vw takie rzeczy sie dziją jeśli mam Cie pocieszać. Jak kontrolka ponownie się zapali z tym samym błędem to trzeba sprawdzić ustawienie rozrządu.

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dopisać że przy odczytaniu błędu był tez przy tym jakiś komunikat że "za słaby poziom sygnału" czy coś w tym stylu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w okresleniu tej usterki czy może chodziło o samo połaczenie z intrfejsem komputera ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.