Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd 1.4 16V (AHW) - Ruville

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku z tym, że cena kompletnego rozrządu do mojego bolidu ścięła mnie z nóg zlosnik.gif, szukam alternatyw.

Co sadzicie o rolkach firmy Ruville? Słyszałem opinie, że firma ta jest dostawcą fabrycznych części tego typu do VW

Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy podane przeze mnie numery rolek napinających Ruville będą pasować do 1.4 16V AHW 2000r (niestety na ich stronie wymagane jest hasło frown.gif).:

036 109 243 AE

036 109 243 AD

a przy okazji cfaniaczek.gif paski Boscha:

036 109 119 Q

036 109 119 P

Pytam na forum bo w sklepach mają duże problemy z identyfikacją części do tego silnika. Nikt nie jest na 100% pewny, że dane części będą pasowały.

Opinie różnią się nawet co do ilości rolek sick.gif

Napisano

> Witam.

> W związku z tym, że cena kompletnego rozrządu do mojego bolidu ścięła

> mnie z nóg , szukam alternatyw.

> Co sadzicie o rolkach firmy Ruville? Słyszałem opinie, że firma ta

> jest dostawcą fabrycznych części tego typu do VW

Jeśli wierzyć książce serwisowej, u mnie rozrząd przy 120kkm zmieniało niemieckie ASO - pasek był VW/Audi, rolka napinająca - Ruville. Wymieniona na ten sam model (kupiłem Ruville, bo taką dał mi gość w sklepie, w którym kupuję od dłuższego czasu - nie wiedziałem jeszcze, że była taka sama). Wyjęta przy 190kkm wyglądała przyzwoicie, chociaż nie chodziła idealnie (pasek ma być wymieniany co 120kkm, ja zmieniłem po zakupie samochodu).

> Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy podane przeze mnie numery rolek

> napinających Ruville będą pasować do 1.4 16V AHW 2000r (niestety

> na ich stronie wymagane jest hasło ).:

> 036 109 243 AE

> 036 109 243 AD

> a przy okazji paski Boscha:

> 036 109 119 Q

> 036 109 119 P

> Pytam na forum bo w sklepach mają duże problemy z identyfikacją

> części do tego silnika. Nikt nie jest na 100% pewny, że dane

> części będą pasowały.

> Opinie różnią się nawet co do ilości rolek

Nie trzeba hasła do katalogów firmy SWAG. W ich katalogu "motorsteuerung.pdf" na stronie 549 znajdują się rysunki, z których wynika że przy rozrządzie masz 3 rolki prowadzące/napinające (a 4 koła zębate, no i 2 paski). Są tam ich własne numery części, natomiast VAGowskie możesz wziąć stąd:

etka

Brak zgody co do numerów może wynikać z faktu, iż są (jak widać w Etce) dwa numery rolki napinającej (nr 12 na rysunku), zależne od numeru silnika. Druga rolka napinająca (nr 15) jest jedna, ale jest kombinacja z numerem jej śruby (chociaż tej śruby pewnie zmieniał nie będziesz). Trzecia rolka, prowadząca nr 17, jest już taka sama dla wszystkich silników wink.gif

Wg etki (nie napisałeś, jaki to samochód, założyłem że Golf IV, ale np. Fabii tyczy się ten sam rysunek) rolka nr 12 to 036109243F lub 036109243K, nr 15 to 036109243R, a nr 17 to 036109244D.

Upewniać się możesz jeszcze w ASO, albo idąc do sklepu który handluje tym na poważnie, a sprzedawca otworzy przy Tobie katalog EVR (Ruville) i będzie uczył się tych zawiłości razem z Tobą zlosnik.gif

Pozdrawiam,

Napisano

> Witam.

> W związku z tym, że cena kompletnego rozrządu do mojego bolidu ścięła

> mnie z nóg , szukam alternatyw.

Jak jak z ciekawości zapytałem w ASO i usłyszałem 500 PLN za części i 500 PLN za robociznę (silnik AEK), to zastanawiałem się co oni tam wymieniają. Okazało się, że wymiana to jeden pasek (Gates, 29 PLN) i jedna rolka (EVR, 48 PLN). Robocizna też trochę przeceniona.

Na następny raz nie będę folgował ciekawości, bo sensu brak...

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie.

Bardzo rozjaśniłeś mi sytuację 20.GIF

Napisano

> Dzięki wielkie.

> Bardzo rozjaśniłeś mi sytuację

Aha, i jeszcze jedno - to że są dwa numery rolki nr 12 może oznaczać po prostu, że w pewnym momencie ją poprawili, natomiast zamiennik dla obu jest taki sam.

O to akurat warto pytać w ASO - powinni wiedzieć, jaki jest właściwy numer części VAG do Twojego samochodu. Zdarzyło mi się, że gdy zapytałem o jakieś śruby (akurat podkładki i śruby można u nich kupować bez 3krotnego przebicia), miła pani poinformowała mnie, że teraz są już śruby o numerku takim a takim. Być może to kwestia starszej etki, nie wiem - bo gdy teraz sprawdzam to co kupilem z etka.auto2.ru, to się zgadza.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Aha, i jeszcze jedno - to że są dwa numery rolki nr 12 może oznaczać

> po prostu, że w pewnym momencie ją poprawili, natomiast

> zamiennik dla obu jest taki sam.

Zapewne ją poprawili, jest nawet podany numer silnika od którego są te inne (według tego w moim jest właśnie ta po liftingu zlosnik.gif), ale czy zamienniki są takie same to jeszcze sprawdzę. Byc może jest tak jak z przykładem śruby, który podałeś.

Jeszcze raz dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.