Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c14 nz wymiana uszczelki miski olejowej ale...?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Muszę wymienić uszczelkę miski olejowej.Czytałem co nieco na forum ale mam jeszcze małe wątpliwości więc...

Cytuję kilegę @tosh

"W uzupelnieniu wypowiedzi kolegi co do uszczelek miski olejowej: wystepowaly 3 rodzaje (w zasadzie 4) w zaleznosci od wykonania miski:

-uszczelka korkowa (miska jednoczesciowa),

-uszczelka gumowa (miska jednoczesciowa),

-dwie uszczelki korkowe (miska dwuczesciowa z tzw"przekladka", czyli odrzutnikiem oleju),

-uszczelka gumowa nakladana na krawedz odrzutnika oleju (miska dwuczesciowa, jak wyzej)."

1. Da to się jakoś rozpoznać przed demontarzem miski czy 1 czy 2 uszczelki ?

2. Czy te dwie uszczelki są takie same?

3. I jakiego koloru użyć uszczelniacza ELRING DIRKO czrwony a może szary?

Pozdro

Napisano

Jako że też jestem posiadaczem Asterki z tym samym silniczkiem C14NZ '95 jakiś czas temu mieniałem usczelkę pod miską i mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością że u mnie jest zwykła pojedyńcza korkowa uszczelka a niewiem jak u Ciebie będzie podejżewam że to samo będzie choć mogę się mylić

Napisano

> 1. Da to się jakoś rozpoznać przed demontarzem miski czy 1 czy 2 uszczelki ?

Schyl się i obejrzyj miskę.

> 2. Czy te dwie uszczelki są takie same?

Nie wiem.

> 3. I jakiego koloru użyć uszczelniacza ELRING DIRKO czrwony a może szary?

Szary jak najbardziej się sprawdzi.

W tym silniku są jednoczęściowe miski olejowe.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Jako że też jestem posiadaczem Asterki z tym samym silniczkiem C14NZ '95 jakiś czas temu mieniałem

> usczelkę pod miską i mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością że u mnie jest zwykła

> pojedyńcza korkowa uszczelka a niewiem jak u Ciebie będzie podejżewam że to samo będzie choć

> mogę się mylić

Dawałeś uszczelniacz? Bo według Etzolda w Sam Naprawiam daje się uszczelniacz tylko w kilku miejscach. A może lepiej dać na całej uszczelce stroną do bloku i do miski?

Napisano

Nie niesmarowałem żadnym mazidłem sama sucha uszczelka poszła jak narazie trzyma ładnie żadnych podcieków nie ma wymiana - kiecień '11

Napisano

Ja u siebie wymieniałem lipiec 2008 na dirko elring też nic nie cieknie, przy montażu zgubiłem jedną podkładkę dystansową i niestety nic nie cieknie grinser006.gif

Uszczelniacz napewno nie zaszkodzi.

PS. Według wspomnianego Etzolda w twoim i moim silniku jest EGR alien.gif

PZDR VEN

Napisano

> "W uzupelnieniu wypowiedzi kolegi co do uszczelek miski olejowej: wystepowaly 3 rodzaje (w zasadzie

> 4) w zaleznosci od wykonania miski:

> -uszczelka korkowa (miska jednoczesciowa),

> -uszczelka gumowa (miska jednoczesciowa),

> -dwie uszczelki korkowe (miska dwuczesciowa z tzw"przekladka", czyli odrzutnikiem oleju),

W tych trzech przypadkach uszczelka jest identyczna. Spotkałem się z wsyztskimi wykananiami uszczelnienia miski olejowej i zaświadczam, że takowe występują. Najlepsza jest uszczelka gumowa, przed montażm pokrywana warstwą uszczelniacza-wycieków brak przez długi czas.

> -uszczelka gumowa nakladana na krawedz odrzutnika oleju (miska dwuczesciowa, jak wyzej)."

Spotykana sporadycznie, niemniej jednak występuje.

Najczęściej spotykana jest jedna uszczelka, korkowa sprawdza się średnio (w ciągu 6 lat używania mojego wozu wymieniałem dwa razy korkową, złośliwość rzeczy martwych sprawiała, że akurat gumowa była niedostępna).

Pozdrawiam

Napisano

Witam u mnie też korkowa 2,5roku temu wymiana bez uszczelniacza i troche oleju się pokazało. astra 93r C14NZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.