Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o nowe zasady OC od 11lutego

Featured Replies

Napisano

Mam parę pytań bo nie do końca rozumiem nowe zapisy w ustawie ktora jest bardzo obszerna.

1.Czy jeśli kupię auto z OC w firmie X gdzie stary wlasciciel miał znizki 60% a ja mam np 40% to tak jak dotychczas beda mi przeliczać wielkosc składki i bede musial dopłacić czy tez coś sie zmieniło ?

2.Kupuje auto z oc konczącym sie np za 5 dni, olewam to i ubezpieczam gdzie indziej, czy to pierwsze OC automatycznie sie przedluży czy mogę to olać? Wczesniej sie przedłużało.

3.Sprzedaje auto z OC ważnym np tylko jeden dzien czy jesli nowy własciciel zrezygnuje z tej firmy i polisy to musze tak jak dotychczas to było zapewnić mu miesiac ubezpieczenia i moje obecne TU przysle mi rachunek do zaplaty za ten miesiąc? nawet jesli nowy włascicel nie ma żadnych zniżek a może miec nawet zwyżkę 130%. Kiedyś tak sprzedałem auto i własnie młody kierowca miał zwyżke i za trzy tygodnie jego jazdy dopłaciłem prawie tyle co za trzy miesiace mojej polisy...

4. Wedle nowych przepisów mam 14 dni na zawiadomienie o sprzedaży auta sterego TU, ponoć można to zrobić nawet telefonicznie albo mailem. Tylko jakie ja bede mial potwierdzenie na to że zawiadomiłem TU ?

Napisano

> Mam parę pytań bo nie do końca rozumiem nowe zapisy w ustawie ktora jest bardzo obszerna.

> 1.Czy jeśli kupię auto z OC w firmie X gdzie stary wlasciciel miał znizki 60% a ja mam np 40% to

> tak jak dotychczas beda mi przeliczać wielkosc składki i bede musial dopłacić czy tez coś sie

> zmieniło ?

tak jak piszesz zlosnik.gif doplata

> 2.Kupuje auto z oc konczącym sie np za 5 dni, olewam to i ubezpieczam gdzie indziej, czy to

> pierwsze OC automatycznie sie przedluży czy mogę to olać? Wczesniej sie przedłużało.

nie przedluza sie

> 3.Sprzedaje auto z OC ważnym np tylko jeden dzien czy jesli nowy własciciel zrezygnuje z tej firmy

> i polisy to musze tak jak dotychczas to było zapewnić mu miesiac ubezpieczenia i moje obecne

> TU przysle mi rachunek do zaplaty za ten miesiąc?

nie OC sie nie predluza, tylko zaznacz w umowie ze auto ma OC do i reszta sie nie przejmuj

> 4. Wedle nowych przepisów mam 14 dni na zawiadomienie o sprzedaży auta sterego TU, ponoć można to

> zrobić nawet telefonicznie albo mailem. Tylko jakie ja bede mial potwierdzenie na to że

> zawiadomiłem TU ?

zadnego zlosnik.gif dlatego tez warto jednak podejsc do agenta i miec potwierdzenie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.