Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD Sprzęgło zostało w podłodze

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj podczas zmiany biegu sprzęgło mi zostało w podłodze, co to może być. Da się je wycisnąć, ale to nie daje żadnej reakcji.

Przedtem nie miałem żadnych niepokojących objawów.

Samochód już pojechał do mechanika, ale wolę wcześniej się przygotować na koszty.... frown.gif

Napisano

pompa oddała ducha, w najlepszym razie, może być też łożysko wyciskowe (kupa roboty).

Napisano
  • Autor

> pompa oddała ducha, w najlepszym razie, może być też łożysko wyciskowe (kupa roboty).

A jakie koszty części?

Napisano

A miałeś kałużę z płynu hamulcowego pod samochodem? Jeśli tak to łożysko z wysprzęglikiem. Niestety żeby się do tego dostać trzeba zdjąć skrzynię biegów. Czyli przy okazji do wymiany tarcza plus docisk, koło dwumasowe do oceny.

Wysprzęglik - 300 PLN

Tarcza + docisk - 650 PLN

Napisano
  • Autor

> A miałeś kałużę z płynu hamulcowego pod samochodem? Jeśli tak to łożysko z wysprzęglikiem.

Cholera nie popatrzyłem, na jedynce doczołgałem się jakoś do domu.

Ale mechanik dzwonił i mówił że się leje ze skrzyni, i musi wyciągnąć żeby dokładnie ocenić.

Napisano

na 100% aktywator sprzęgła (hydrauliczne łożysko wyciskowe) - przerabiałem to niedawno, sprawdź od razu stan całego sprzęgła , u mnie tarcza była już bardzo cienka więc ją zregenerowałem (nabita nowa okładzina) pozostałe elementy są bez zarzutu - teraz sprzęgło pracuje bardzo lekko trzeba się do niego przyzwyczaić - wcześniej stawiało większy opór banana-wave.gifbananaevil.gif

Napisano

Leje się pewnie między skrzynią, a silnikiem, czyli wysprzęglik. Wysprzęglik jak i całe sprzęgło jest Valeo wink.gif

Ja miałem tak, że za pierwszym razem udało się pedał odciągnąć i sprzęgło działało dalej, ale po 10 wciśnięciach znowu zostawał w podłodze, później to samo, aż w końcu nie udało się odciągnąć.

Dla pewności po całej wymianie niech mechanik nie zapomni odpowietrzyć hamulców - jak było za mało płynu to jest jakiś procent szans, że mogło się coś zapowietrzyć smile.gif

Napisano

hamulców nie trzeba odpowietrzać gdyż przewód od sprzęgła jest umieszczony trochę wyżej niż denko zbiorniczka, nawet jest specjalnie zrobiony aby cały płyn nie wyciekł przez przewód sprzęgła,

procedura odpowietrzania sprzęgła była gdzieś już opisywana, ale koledze robi to mechanik także nie będzie musiał się brudzić i męczyć mikolaj.gifwpysk.gif

Napisano
  • Autor

I wysprzęglik okazało się, ponoć po 2004 jest jakiś inny droższy model frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.