Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elpigaz świruje

Featured Replies

Napisano

Witam,

od prawie roku posiadam Opla Astrę F z silnikiem 1.6 8V 101KM czyli coś jakby zwykły 1.6 8V ale na wielopunktowym wtrysku - oznaczenie silnika C16SE. Jest tam zainstalowany gaz Elpigaz z centralką HEVELIUS i przyciskiem w kabinie AE 174R.

Problem jaki mnie dotyka - już 4 raz odkąd mam to auto to samoczynne przełączanie się z LPG na noPB - sytuacje różne tj. raz latem podczas jazdy, raz zimą też podczas jazdy, niedawno 2 tygodnie temu - wtedy nie wytrzymałem i pojechałem do gazownika (poddał się), a ostatni raz dzisiaj - przyjechałem o 17 do pracy przejeżdżając 20km po mieście - wychodziłem o 18.30 odpalam, przegazówka i NIC znowu to samo!

Co się k....a dzieje?

Jak próbuję go przełączyć na LPG to przycisk nie reaguje.

Odłączanie instalacji od aku nawet na klika godzin nic nie daje ALE dotychczas zawsze przechodziło mu po odstaniu nocki. Nie wiem już naprawdę co robić? Jak jutro znowu będzie OK to mam zrobić? Jeśli zalecacie podjechać do gazownika to po co? Co ma zrobić, szukać? Którego w Bydgszczy wybrać?

Pomocy!!!

Chciałem go nawet przerobić na "zwykły" przełącznik (zero, benz, gaz) ale gazownik powiedział, że wtedy będzie źle chodził na benzynie bo nie będzie jakiegoś tam emulatora czy coś.

Czekam na podpowiedzi?

P.S. to samoczynne przełączanie się na noPB jak się dzieje to wygląda jakbym ja go sam przłącznikiem przełączył - bardzo płynnie.

No i jest rano - i dalej nie działa sciana.gif

Byłem u gazownika -takie ASO Elpigazu w Bydgoszczy masakra.

Auto co prawda chodzi na gazie ale nie dlatego że usuneli usterkę, tylko dlatego, że przez przypadek naprawili - pewnie pomogło ruszanie kablami.

Oni nic nie wiedzą mlot.gif

Tępaki jakich mało (a właściwie to dużo - jeszcz nie widziłem inteligentnego gazownika), tak więc temat trwa...

... przed chwilą go zgasiłem na LPG - zobaczymy co będzie później?

Napisano

> Auto co prawda chodzi na gazie ale nie dlatego że usuneli usterkę, tylko dlatego, że przez

> przypadek naprawili - pewnie pomogło ruszanie kablami.

Czyli już masz wskazówkę, gdzie szukać.

>(a właściwie to dużo - jeszcz nie widziłem inteligentnego gazownika),

No to mało widziałeś... Nie obrażaj ludzi. cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli już masz wskazówkę, gdzie szukać.

niestety to nie to, dziś SAM przejrzałem całą instalkę, kabel po kablu - pado ECU

> No to mało widziałeś... Nie obrażaj ludzi.

Obrażam tylko tych inteligentnych inaczej, jeżeli Cię to dotknęło to wskaż mi proszę w Bydgoszczy kompetentną osobę.

Zamieniam centralkę na taką od gaźnikowca zatem offtopic.gif

Napisano

Prawdopodobnie to problem z sygnałem obrotów lub czujnika temperatury reduktora. Całkiem możliwe że kabelek niedomaga.

Napisano

> Obrażam tylko tych inteligentnych inaczej, jeżeli Cię to dotknęło to wskaż mi proszę w Bydgoszczy

> kompetentną osobę.

Mieszkam w innym rejonie i rynku bydgoskiego nie znam, ale nie wierzę, że w tej wielkości mieście nie ma solidnych warsztatów LPG. Rzeczywiście sprawdziłeś wszystkie? Może trzeba trochę popytać na kącikach regionalnych lub lepiej poszukać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.