Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeszklony dach fajna sprawa czy zbędny bajer?

Featured Replies

Napisano

Mam w głowie optymalną konfigurację Cromy, której szukam. Ostatnio podobają mi się auta z przeszklonymi dachami i tak się zastanawiam czy do listy pożądanych opcji dołączyć jeszcze i przeszklony dach? W sumie można by wrzucić i się nie zastanawiać, ale zawęża to liczbę aut spośród których można coś dla siebie wybrać, a i tak nie jest łatwo. Ale mniejsza o to, nigdy nie miałem takiego dachu i nie wiem jak to jest i czy warto? Czy taki dach daje jakieś fajne odczucia w czasie jazdy, czy jest to jedynie zbędny bajerek. Rozumiem, że pozwala on pasażerom, bo kierowca musi obserwować drogę, podziwiać piękno okolicy w mniej ograniczony sposób niż ze standard dachem? Czy w takim razie na co dzień też jakoś fajniej się jeździ z tym dachem czy tylko ma on znaczenie w fajnej widokowej okolicy? Jeśli macie jakieś przemyślenia to dajcie znać

Napisano

takie uwagi na szybko

dla mnie zbędny bajer a często nawet przeszkadzający ale wszystko zależy od tego co kto lubi smile.gif miałem kiedy auto ze szklanym dachem i w zasadzie cały czas był przysłonięty co mnie wkurzało to:

- przy słonecznych dniach słońce grzało niemiłosiernie przez szybę i często mnie rozpraszało (dziwne powidoki itd)

- pojawiały się co jakiś czas nowe ryski (kamienie itd) a to jest jednak szkło więc bałem się ze kiedyś pęknie,

- nie wiem jak jest zamontowany w Cromie ale przy używce dochodzi jeszcze problem szczelności (mnie akurat ominął),

a co do podziwiania widoków hmmm co jesteś w stanie zobaczyć przez szklany dach czego nie jesteś w stanie zobaczyć przez np. boczne szyby oczywiście nie mówie tu o amatorach patrzenia w niebo czy chmury smile.gif

Napisano

> a co do podziwiania widoków hmmm co jesteś w stanie zobaczyć przez szklany dach czego nie jesteś w

> stanie zobaczyć przez np. boczne szyby oczywiście nie mówie tu o amatorach patrzenia w niebo

> czy chmury

Ja podziwiałem znaki drogowe w tym głownie sygnalizację świetlną smile.gif idealnie się nadaje.... zimą gwiazdy ale jazda w mieście lub innym terenie oświetlonym lampami już nie jest przyjemna - roleta zasłonięta. Latem w dni słoneczne roleta zasłonięta bo sie moje trzy szare komórki przegrzewały - mimo tego, ze szyby przyciemniane.... do tego dochodzi gwizd powietrza frown.gif, bez rolety trochę głośniej w środku z roletom minimalnie ciszej, czyszczenie odpływów i rynienek, smarowanie prowadnic, i 2 razy zacięty dach - awaryjne zamykanie .... ale gdy warunki były sprzyjające otwarcie dachu i posiadanie namiastki kabrioletu - bezcenne smile.gif

Ja polecam dodać do listy smile.gif obok ksenonów, navi, lusterka fotochromatycznego, roletek w drzwiach tylnych, zmieniarki, czujników cofania, 9 poduszek, składanego prawego siedzenia w stolik, regulowanych foteli elektrycznie z podgrzewaniem i oczywiście koniecznie składanych elektrycznie lusterek.... o takich prozaicznych sprawach jak ASR/ESP/Tempomat/ czy klimatronik nie wspomnę bo to 99% Crom ma smile.gif

Napisano
  • Autor

Dla mnie wiele to wnosi co napisaliście o szklanych dachach, w sensie nie zachęciło mnie to w żaden spsób. Ale pobłądzić to ludzka sprawa. Teraz dach skreślam z listy opcji. kolega Lisek pisze o Navi, że na pewno jest przydatna. Nawigacja oczywiście jest konieczna, tylko nie wiem czy fabryczna. Ja używam osobnego urządzenia, na którym bezproblemowo robię aktualizację map. Jak to jest w Navi z aktualnością map. kto jest producentem map, czy mogę podłożyć sobie Automapę czy jestem skazany na oprogramowanie producenta Navi?

Reszta opcji OK. i zgadzam się z kolegą Liskiem, prawi co do wszystkich. Ktoś pisał jeszcze o B&M.

Napisano

> Dla mnie wiele to wnosi co napisaliście o szklanych dachach, w sensie nie zachęciło mnie to w żaden

> spsób. Ale pobłądzić to ludzka sprawa. Teraz dach skreślam z listy opcji. kolega Lisek pisze

> o Navi, że na pewno jest przydatna. Nawigacja oczywiście jest konieczna, tylko nie wiem czy

> fabryczna. Ja używam osobnego urządzenia, na którym bezproblemowo robię aktualizację map. Jak

> to jest w Navi z aktualnością map. kto jest producentem map, czy mogę podłożyć sobie Automapę

> czy jestem skazany na oprogramowanie producenta Navi?

> Reszta opcji OK. i zgadzam się z kolegą Liskiem, prawi co do wszystkich. Ktoś pisał jeszcze o

> B&M.

Szkoda tego dachu smile.gif .... Navi jest z mapami 2010 - bardzo dokładne ale nie ma możliwości aktualizacji.... mapy Navateg te same co do Stilo... Faktycznie może lepiej B&M + dodatkowe Navi...

Napisano

> Ja polecam dodać do listy obok ksenonów, navi, lusterka fotochromatycznego, roletek w drzwiach

> tylnych, zmieniarki, czujników cofania, 9 poduszek, składanego prawego siedzenia w stolik,

> regulowanych foteli elektrycznie z podgrzewaniem i oczywiście koniecznie składanych

> elektrycznie lusterek.... o takich prozaicznych sprawach jak ASR/ESP/Tempomat/ czy klimatronik

> nie wspomnę bo to 99% Crom ma

ano ksenony, rolety i lusterko by się przydało:) ok.gif

Napisano
  • Autor

> ano ksenony, rolety i lusterko by się przydało:)

Czy doświetlanie zakrętów to jest standard w każdej Cromie? Bo to też napewno jest przydatne

Napisano

> Czy doświetlanie zakrętów to jest standard w każdej Cromie? Bo to też napewno jest przydatne

Chyba w kazdej wersji po FL to jest wink.gif

Napisano

> Chyba w kazdej wersji po FL to jest

jesteś tego pewny? Nie zauważyłem doświetlania zakrętów w Cromie

Napisano
  • Autor

> jesteś tego pewny? Nie zauważyłem doświetlania zakrętów w Cromie

Ja zwracałem na to uwagę od jakiegoś czasu i w dwóch egzemplarzach było. działa przy pedkości poniżej 40km/h

Napisano

> Ja zwracałem na to uwagę od jakiegoś czasu i w dwóch egzemplarzach było. działa przy pedkości

> poniżej 40km/h

ok, ja tego nie zauważyłem u nikogo. Fajnie że jest i w sumie dziwne mi to było bo w Bravo to w serii jest

Napisano

> Chyba w kazdej wersji po FL to jest

Moze w kazdej ale w mojej nie ma AD 2009 chyba,ze nie wiem jak toto wlaczyc:)

Napisano

Ja również szukalem Cromy, z szklanym dache, navi, xenonami, skórzana tapicerka oczywiscie jasna.I powiem ze troche tych aut obejzalem i w wiekszosci byly to sztrucle.A szklany dach fajna sprawa, ale jedna rzecz wiecej sie do zepsucia.

Napisano

> ok, ja tego nie zauważyłem u nikogo. Fajnie że jest i w sumie dziwne mi to było bo w Bravo to w

> serii jest

Ja doświetlenie zakrętów mam (auto FL 2010), doświetlenie uruchamia się jak mam włączone światła i włączony migacz lub przy prędkościach do 40 km/h wykonując skręt. Czasami jest to wkurzające jak stoisz na światłach masz wrzucony migacz i niepotrzebnie pali się halogen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.