Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,2l w okolicach 1300 rpm szarpie przy hamowaniu silnikiem

Featured Replies

Napisano

Pacjent to 1,2 8v 60 KM w Punto II przed FL z 2002r, no LPG. Jak hamuje silnikiem i obroty spadają poniżej 1300 rpm, zwłaszcza na II i III biegu auto szarpie, tak jakby się paliwo kończyło, po czym jak zejdzie już poniżej 1300 rpm zwalnia płynnie bez szarpania. Samo przyspieszanie odbywa siębez szarpania, przy hamowaniu silnikiem jest ten problem. Tak dzieje się od nowości. Zgłosiłem to kiedyś na gwarancji, ale wtedy akurat nie chciało szarpać i asior powiedział, że to centralka głupieje, chwilowo odcinając paliwo. Mówił też, żeby jak będzie ciepły silnik przepuścić go od czasu do czasu na wysokich obrotach i będzie dobrze. Myślę sobie teraz po czasie, że to pewnie jest jakiś znany problem w tych silnikach i może wcale nie jest winna centralka. Bo opisany sposób asiora na ten problem nie za często skutkował. Auta raczej nie będę się pozbywał więc w najbliższym czasie pewnie trochę w nie zainwestuje (termostat, docisk sprzęgła, uszczelniacz) to i przy okazji może się załatwi i problem szarpania. Wiecie dlaczego szarpie?

Napisano
  • Autor

Naprawdę u nikogo 1,2 8v 60 KM nie szarpie przy spadku obrotów? Nie chce mi się wierzyć, że moje auto jest takie unikalne i nikt z podobnym problemem wczesniej się nie musiał zmierzyć?

Napisano

> Naprawdę u nikogo 1,2 8v 60 KM nie szarpie przy spadku obrotów? Nie chce mi się wierzyć, że moje

> auto jest takie unikalne i nikt z podobnym problemem wczesniej się nie musiał zmierzyć?

miałem podobnie w puncie, podobnie miewam w słuzbowym doblo z tym samym silnikiem, podobnie ma teściu w pandzie 1.2.... mnie to az tak nie denerwowało więc nic z tym nie robiłem.

Napisano
  • Autor

> miałem podobnie w puncie, podobnie miewam w słuzbowym doblo z tym samym silnikiem, podobnie ma

> teściu w pandzie 1.2.... mnie to az tak nie denerwowało więc nic z tym nie robiłem.

Pozdrawiam

Dzięki. Czułem pismo nosem, że to jakaś fiatowska niedoróbka, szerzej występująca. Pewnie, da się z tym jeździć. Chociaż ja bardzo często używam silnika do hamowania i wtedy mnie szarpie. Zapodając wątek raczej myślałem, że sprawa jest już rozpracowana i może nie wymaga szczególnych nakładów, żeby ja naprawić. Trochę się przeliczyłem.

Napisano

Też się z tym borykam, najgorzej jest w korku jak jedzie się na jedynce i zacznie szarpać to łeb chce urwać klnie.gif Moje poprzednie P II miało ten sam defekt, więc to jest jakaś wada tych modeli...

Napisano

Jak będziesz miał kiedyś okazję podłożyć dobry nowy silniczek krokowy,to może odpowiesz sobie na ten wątek sam.

Miałem tak też w punto mk1 1.2 8v po wymianie krokowca po problemie.

To krokowy wyczuwa obciązenie i musi podnieść obroty, teraz mam tak że nawet pod nie wielką górkę sam wjedzie bez dodawania gazu.

Napisano

> Miałem tak też w punto mk1 1.2 8v po wymianie krokowca po problemie.

Ale podobno krokowy nie jest wymienny.

Sam wymieniałeś? Zdradź co i jak. Rozumiem, że po wymianie jest "miodzio" z obrotami

Napisano

> Ale podobno krokowy nie jest wymienny.

nie jest, ale nie znaczy, że się nie da. Na stronie klubowej jest, o ile dobrze pamiętam, manual do tego

Napisano
  • Autor

> Jak będziesz miał kiedyś okazję podłożyć dobry nowy silniczek krokowy,to może odpowiesz sobie na

> ten wątek sam.

> Miałem tak też w punto mk1 1.2 8v po wymianie krokowca po problemie.

> To krokowy wyczuwa obciązenie i musi podnieść obroty, teraz mam tak że nawet pod nie wielką górkę

> sam wjedzie bez dodawania gazu.

No nie wiem czy to krokowy. Mój puntolot wjeżdża na samym sprzęgle pod górki nie tylko z jedynki, ale i z dwójki też i to be problemu. Na w miarę płaskiej drodze to i na trójce na samym sprzęgle leci bezproblemowo. Jak widać gaz dodawany jest prawidłowo bez mojej ingerencji pedałem. Więc czy tu w ogóle jest wskazanie na silnik krokowy?

Napisano

> nie jest, ale nie znaczy, że się nie da. Na stronie klubowej jest, o ile dobrze pamiętam, manual

> do tego

Wiem, wiem Polak potrafi. Niestety manuala nie ma.

Podpytam "Pioneer1910" o szczegóły bo czyszczenie średnio pomogło

Napisano

Silniczek krokowy jest fabrycznie wciskany.

Możesz wziąć jakąś opaskę skręcaną i włożyć ją pomiędzy czujnik położenia przepustnicy a krokowy i zacisnąć nią krokowy tak abyś mógł krokowym lekko ruszać i wyciągać.

Opaska,taka jak np do odkręcania filtra oleju tylko sporo mniejsza,była by idealna.

Potem smarujesz lekko uszczelkę tawocikiem i wciskasz to z powrotem.

Pamiętaj że jak już go wyjmiesz i wyczyścisz to też może nie pomóc,a wyjęcie jest ryzykowne bo podczas wyjmowania może zawsze się coś ułamać.

Dla tego ja proponowałbym całą kompletną przepustnice podłożyć na próbę.

Poszukaj może ktoś taką ma i Ci pożyczy na 1dzień.

Napisano

OK. Dzięki za podpowiedź. Spróbuje coś pożyczyć a jak nie to pójdę na żywioł i "wyrwę" drania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.