Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Coś spi....li w ASO?

Featured Replies

Napisano

Witam

Kilka dni temu podczas przyspieszania zapaliła mi się kontrolka TC i samochodzik z kluczykiem, obroty "zawiesiły się" na ok 1300 i nie było reakcji na pedał gazu. Zjechałem na bok, zgasiłem silnik i ponownie odpaliłem - wszystko było ok. Wypedałowałem dwa błędy odnośnie pedału gazu (nie pamiętam kodów ECN).

Jako, że nie mogę Opcomem wbić innego indeksu dla GIDa niż 005 bądź 009, pojechałem dzisiaj do ASO na TECHa. Oczyswiście wspomniałem też o ww sytuacji. Wszystko ładnie pięknie, asterkę podpięli i stwierdzili, że jest źle zaprogramowany wyświetlacz bo jest w nim wbita auto klima a ja mam manuala. Przeprogramowali go, zmienili indeks na 002 (swoją drogą ciekawe czy dlatego, że go zasugerowałem czy był tam jakiś kumaty kolo hmm.gif ) i powiedzieli, że po zmianie tej klimy będzie ok.

Co do braku reakcji na pedał gazu stwierdzili, żeby obserwować - jako że był to pojedynczy incydent - ale prawdopodobnie do wymiany będzie pedał gazu (1000), bądź naprawa instalacji elektrycznej (300).

I na tym się skończyła wizyta w ASO.

Pojechałem dalać do pełna, żeby zobaczyć jak się teraz będzie zachowywał wyświetlacz, a że weszło tylko 11 litrów to wyświetlany zasięg się nie zmienił.

Chciałem go zresetować Opcomem i tu się zaczęły schody. Po wybraniu zakładki TIS opcom nie mógł się połączyć z wyświetlaczem - wcześniej nigdy nie było problemu. Spróbowałem jeszcze EHU - to samo. Puściłem kontrolę błędów w pojeździe i przy TIS i EHU wyświetliło brak połączenia. Spróbowałem jeszcze zmienić rodzaj połączenia (HS CAN na MS i LS) i się zrobiły jaja. Zgasła cała deska (wyświetlacz, zegary). Wyłączyłem zapłon, włączyłem z powrotem, kontrolki się pojawiły normalnie. Spróbowałem jeszcze raz wejść w TIS i na zegarach zrobiła się choinka - zaświeciła się kontrolka TC, zaczęła mrugać kontrolka ABSu, check'a i chyba jeszcze jakaś jedna, włączyły się światła mijania. Na wyświetlaczu w miejscu zasięgu i spalania pojawiła się litera F . Wyjąłem kluczyk ze stacyjki i dopiero wtedy światła zgasły. Ponownie włączyłem zapłon - choinka jest cały czas. Wszystko wraca do normy w momencie jak wyjmuję Opcoma z gniazda.

Wypedałowałem taką listę błędów: 0070, 1811, 2103, 2139, 1815, 1613, 0650.

Aktualnie nie mogę połączyć się Opcomem wcale.

Co dalej z tym robić, bo powiem szczerze, że trochę mi wara opadła na to wszystko crazy.gif

Napisano

moze OPCOM jest uwalony??

podobnie sie dzieje jak podlaczasz kabel do VAGa na przyklad smile.gif choinka i swiatla

Napisano
  • Autor

> moze OPCOM jest uwalony??

No nie wiem, cały czas chodził ok. Z pół roku temu wymieniłem 3 uwalone przekaźniki i do tej pory hulał cały czas.

Poza tym trochę to by było dziwne, bo na początku mogłem się połączyć ze wszystkim oprócz TISa i EHU, a teraz już nie.

Napisano

> Z pół roku temu wymieniłem 3 uwalone przekaźniki i do tej pory

> hulał cały czas.

Mam pytanko troszkę poza tematem:

Skąd dorwałeś te mikroprzekaźniki??

Mam Opcoma z uwalonymi chyba trzema przekaźnikami i nigdzie nie mogę ich zakupić.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Skąd dorwałeś te mikroprzekaźniki??

np tu

Napisano

> np tu

No mistrzu spadłeś mi z nieba, nie wiem dlaczego ale jakoś nigdzie na allegro nie mogłem znaleźć przekaźników do 4,5V, a poza tym szukałem oryginałów.

Dzięki za linkę.

PZDR VEN

Napisano

> Witam

> Kilka dni temu podczas przyspieszania zapaliła mi się kontrolka TC i samochodzik z kluczykiem,

> obroty "zawiesiły się" na ok 1300 i nie było reakcji na pedał gazu. Zjechałem na bok, zgasiłem

> silnik i ponownie odpaliłem - wszystko było ok. Wypedałowałem dwa błędy odnośnie pedału gazu

> (nie pamiętam kodów ECN).

Odnośnie braku reakcji na pedał gazu, to też przerabiałem. Na pewno nie daj się namówić na wymianę pedału albo co gorsza sterownika silnika. Prędzej będzie coś z instalacją elektryczną - luzy, zabrudzenie styków itp.

Poczytaj sobie tutaj: Astra H - Tryb awaryjny i brak reakcji na pedał gazu

Napisano
  • Autor

> Na pewno nie daj się namówić na wymianę

> pedału albo co gorsza sterownika silnika. Prędzej będzie coś z instalacją elektryczną - luzy,

> zabrudzenie styków itp.

Na razie nie myślę o żadnym z tych dwóch.

Właśnie muszę zobaczyć wtyczki jak wyglądają, czy przypadkiem nic nie zaśniedziało.

Które połączenia oprócz tej na pedale gazu ewentualnie sprawdzić?

Napisano

> Aktualnie nie mogę połączyć się Opcomem wcale.

Może jakiś upgrade wgrali i Op-com nie potrafi sie dogadać hmm.gif Ponoć niektóre serwisy tak mają, że zaczynają naprawę od aktualizacji oprogramowania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Może jakiś upgrade wgrali i Op-com nie potrafi sie dogadać Ponoć niektóre serwisy tak mają, że

> zaczynają naprawę od aktualizacji oprogramowania

Wiesz co, nic mi o tym nie powiedzieli. Na fakturze jest podłączenie komputera i programowanie wyświetlacza, i to samo powiedział serwisant.

A za upgrade na pewno by sobie dodatkowo policzyli zlosnik.gif

No więc przed chwilą spróbowałem jeszcze raz podpiąć Opcoma i.... wszystko działa. Błędy wykasowałem bez problemu wszystkie - a po tamtej akcji było ich chyba z 20 spineyes.gif

Mogę się połączyć bez problemu z wyświetlaczem i całą resztą.

Także nie wiem co to było wcześniej.

Czyżby faktycznie coś się działo z elektryką? hmm.gif

Tak na marginesie przy indeksie 002 też źle liczy zasięg - zamiast odliczać to dolicza, także im więcej jeżdżę tym więcej mogę jeździć smile.gif

Został do wypróbowania jeszcze 007

Data produkcji GIDa to 05.2005, a software jest z 2004.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.