Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica Grande 1,4 demontaż

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chcę wyciągnąć przepustnicę z w/w silnika celem porządnego wyczyszczenia (znany problem - falujące obroty itp) ...

Pytanie teraz jest techniczne, czy wystarczy wykręcić tylko te śrubki torx i powinna zejść czy są jeszcze jakieś niespodzianki dalsze ?

Dzięki za odpowiedź !

Napisano

1.4 8v? zdejmujesz puchę filtra powietrza, potem śruby wykręcasz, odpinasz wtyczkę i przepustnica twoja.

Napisano
  • Autor

> 1.4 8v? zdejmujesz puchę filtra powietrza, potem śruby wykręcasz, odpinasz wtyczkę i przepustnica

> twoja.

tak, chodzi o 8v ... dzięki za odpowiedź piwo.gif

wolałem się upewnić czy oprócz 4 torx'ów nie czekają jeszcze na mnie jakieś niespodzianki ... smile.gif

Napisano

Tylko w czasie czyszczenia nie zalej TPS-a.

Napisano
  • Autor

> Tylko w czasie czyszczenia nie zalej TPS-a.

OK,

czy pod przepustnica jest jakaś uszczelka, która wymaga wymiany po demontażu? Czy po ponownym włożeniu wyczyszczonej przepustnicy silnik odpali normalnie czy wymagana jest jakaś tajemna procedura ? smile.gif

Napisano

> tak, chodzi o 8v ... dzięki za odpowiedź

> wolałem się upewnić czy oprócz 4 torx'ów nie czekają jeszcze na mnie jakieś niespodzianki ...

Nie - ale te torxy potrzebują porządnego klucza, bo mocno trzymają - hipermarketowe temu nie podołają zlosnik.gif

Napisano

> OK,

> czy pod przepustnica jest jakaś uszczelka, która wymaga wymiany po demontażu? Czy po ponownym

> włożeniu wyczyszczonej przepustnicy silnik odpali normalnie czy wymagana jest jakaś tajemna

> procedura ?

uszczelki nie wymieniaj

musisz zaprogramować położenie przepustnicy - tzn po odpaleniu auto przez chwilę będize szaleć obrotami, po prostu pobaw sie gazem, powkręcaj go na obroty, potrzymaj na nich.

Pewnie jest jakieś tajemne programowanie do zrobienia, ale ja po prostu pobawiłem sie gazem i wszystko się uspokoiło smile.gif

Napisano

> Pewnie jest jakieś tajemne programowanie do zrobienia, ale ja po prostu pobawiłem sie gazem i

> wszystko się uspokoiło

Ja nawet nie gazowałem , pochodził silnik kilkanaście minut na wolnych obrotach i jest ok . Na początku troche świrował zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie pomóżcie,

Przepustnica wywalona, wyszła bez problemu (dzięki za podpowiedzi) ... wyczyszczona na błysk + przewód odmy ... a silnikiem dalej rzuca ... obroty biegu jałowego są niestabilne i motor ma dość spore wahnięcia ...

co to może być, świece, kable, cewka ? jakieś pomysły ?

Napisano

Spróbuj wykonać reset ustawień autoadaptacji.

Kiedy wymieniałeś świece?

Napisano
  • Autor

> Spróbuj wykonać reset ustawień autoadaptacji.

> Kiedy wymieniałeś świece?

aku był odłączony przez ok. godzinę ... potem jeszcze wykonałem jazdę ok. 1 km na 2 biegu bez gazu ..ale dalej to samo ...

świece mają z tego co mówi właściciel ok 20 kkm (auto ma lpg) ... trochę brakuje mi pomysłu co może być, bo objaw jest jakby zapłon może wypadał ...

Miałem GP i u mnie przy podobnych objawach to była właśnie przepustnica, ale tutaj to nie za wiele dało ...

Napisano

> aku był odłączony przez ok. godzinę ... potem jeszcze wykonałem jazdę ok. 1 km na 2 biegu bez gazu

> ..ale dalej to samo ...

> świece mają z tego co mówi właściciel ok 20 kkm (auto ma lpg) ... trochę brakuje mi pomysłu co może

> być, bo objaw jest jakby zapłon może wypadał ...

> Miałem GP i u mnie przy podobnych objawach to była właśnie przepustnica, ale tutaj to nie za wiele

> dało ...

U mnie po zaledwie 15 tysiącach świece wołały o wymianę- przepustnica wyczyszczona a i tak obroty tańczyły. Po wymianie świec jak ręką odjął.

EDIT: Nie mam LPG

Napisano

Jeszcze jest taki myk - w stilo 1,4 16V działa.

Może w grande tez tak jest.

Załączasz zapłon (bez uruchamiania silnika - tylko położenie MAR czy jak tam zwał) na ok 60 sekund. Przez 20 sekund nic się nie dzieje a potem słychać jak silniczek przepustnicy robi adaptację. (dźwięk jak silniczka świateł).

tak u siebie likwiduję falujące obroty...

Napisano
  • Autor

> U mnie po zaledwie 15 tysiącach świece wołały o wymianę- przepustnica wyczyszczona a i tak obroty

> tańczyły. Po wymianie świec jak ręką odjął.

Chyba zaryzykuję wymianę świeczek, koszt nie taki duży a w razie czego i tak nie zaszkodzi .

Teraz siedzą tam takie ISKRY Czy zostać przy nich, czy raczej warto zainwestować w cosik innego typu NGK lub Champion ?

Napisano

> zainwestuj w NGK

Tylko DENSO w standarcie XU22EPR-U, irydowa IXU22

Napisano
  • Autor

> Tylko DENSO w standarcie XU22EPR-U, irydowa IXU22

możesz potwierdzić, że to jest taka bo z opisu nie wynika, żeby pasowała do grande 1.4 77KM ...

Napisano
Sznureczek do strony nie dodałem, żeby ustawić szczelinę między elektrodami 1mm.
Napisano

> Sznureczek do strony nie dodałem, żeby ustawić szczelinę między elektrodami 1mm.

Kup NGK, nic nie będziesz musiał ustawiać bo dostaniesz to co w oryginale.

Napisano

> Kup NGK, nic nie będziesz musiał ustawiać bo dostaniesz to co w oryginale.

W NGK też regulujesz odstęp elektrod w zależności od tego do jakiego silnika montujesz świece. Jeżeli nie wierzysz weź katalog świec NGK i sprawdź.

Napisano

> W NGK też regulujesz odstęp elektrod w zależności od tego do jakiego silnika montujesz świece.

> Jeżeli nie wierzysz weź katalog świec NGK i sprawdź.

mam katalog i nie widzę informacji o tym, że trzeba cokolwiek regulować

Napisano

odstęp elektrod dla gp1.4 8V to 1mm ciekawe czy świece zakupione w sklepie będą miały taki odstęp.

Dane o odległości elektrod zaczerpnięte z katalogu NGK.

np. tutaj

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi,

Wymianka świec przyniosła zamierzony skutek ... Wsadziłem NGK i wahnięcia obrotów zniknęły smile.gifok.gif

Napisano

> no i miały?

Tego wymieniający świece nie napisał. Ciekawe czy sprawdzał odstęp. W PII zawsze korygowałem odstęp elektrod do zalecanej przez NGK odległości dla tego modelu, ponieważ zakupione w sklepie miały mniejszą szczelinę.

Napisano

> ...ponieważ zakupione w sklepie miały mniejszą szczelinę.

Mniejszej bym nie ruszał - po 20-30 tys. km szczelina będzie prawidłowa ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.