Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze skrzynią biegów (fotki)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem ze skrzynią biegów w samochodzie Citroen Jumper 2.5D, Wszystko zaczęło się kilka miesięcy temu w zimie kiedy auto jechało w trasie. Skrzynia na piątce (ok. 100km/h) zaczęła delikatnie 'wyć'.

Okazało się, że skrzynia cieknie już od jakiegoś czasu, a poziom oleju był na minimum. Oczywiście wyciek zdiagnozowany, naprawione, skrzynia zalana olejem, ale dalej 'wyć' nie przestała.

Na chwile obecną skrzynia 'wyje' na czwórce i powoli zaczynała wyć na trójce. W związku z tym skrzynia została zdemontowana i rozłożona.

Wycie występuje tylko w momencie wciskania gazu. Jak puszcze pedał gazu bądź wrzucę na luz wycie ustępuje.

Na początku pomyślałem, że może tylko łożyska do wymiany, ale po rozkręceniu mechanizmu różnicowego, zauważyłem delikatne wżery na kole koronowym i na sworzniach. Satelity wyglądają w porządku.

Poniżej zamieszczam fotki mechanizmu różnicowego, na którym widoczne są delikatne wżery na kole koronowym i sworzniach czy uważacie, że to może powodować wycie? Co waszym zdaniem jest do wymiany?

591a928a87fbaaafm.jpg

9024dc219093b611m.jpg

08abeee020bae061m.jpg

c72fb5258fd381f9m.jpg

7de652057729197am.jpg

Pojawiła się opcja, (wiem najłatwiej) żeby kupić drugą używaną skrzynię, ale po pierwsze jest to jakiś rzadki model (na allegro brak), a po drugie nigdy nie wiadomo w jakim jest stanie, a auto jest robione dla siebie, nie na sprzedaż.

Pozdrawiam

Czekam na wszelkie sugestie cool.gif

Artur

Napisano

satelity jadąc na wprost nie pracują przecież więc to raczej nie satelity.

Zwróć uwagę na elementy, które są najwyżej w skrzyni oraz te które pracują podczas jazdy na biegach na których słychać wycie

Napisano

Przyjrzyj się przekładni głównej (łożyskowanie bądź same tryby)...

Napisano

Mam taki sam problem z Corollą 2003. Przebieg potwierdzony 97kkm, był wyciek, poprzedni właściciel po prostu jeździł co roku do ASO więc nie zauważył, że jeździ długo bez oleju, tam zalali mu jakiejś galarety którą wylałem, zalałem dobry olej z dwusiarczkiem molibdenu ale nie pomogło.

Wyje przy dodawaniu gazu czy utrzymywaniu prędkości, przy hamowaniu silnikiem i po wciśnięciu sprzęgła cisza. Wyje na 3, 4, 5 biegu od 60 do 85km/h, poniżej i powyżej stopniowo zanika.

Nie wiem, czy naprawiać, czy szukać używanej, na razie zagryzam zęby i staram się przyzwyczaić.

Rozmawiałem ze specjalistą od skrzyń, twierdzi, że możemy wymienić łożyska ale może być tak, że po rozebraniu nie będzie widać przyczyny wycia. Mówił, że przyczyną może być przegrzanie elementów które pracowały bez smarowania i ich deformacja.

To, czy zauważy w czym rzecz, zależy od stopnia uszkodzenia...

Nie bardzo wiem, co dalej z tym robić. Oprócz tego samochód sprawuje się super.

Problem jest tym, że nie wiem, czy w razie czegoś będzie się dało w ogóle kupić części do tej skrzyni i za ile. Jest jakiś sklep z częściami do skrzyń? :D

Jeszcze jedno. Naprawiałem skrzynię w poprzednim aucie - wymiana łozysk. Po rozbiórce mechanik się upierał, że to nie łożyska, bo je wyjał, obmacał, kręcą się normalnie, nie mają luzu. Kolega mi doradził, że nie ma szansy zdiagnozować zużytego łożyska w ręce. Wymieniłem wszystkie łozyska, pomogło, skrzynia rozpadła się 3km od wyjazdu z warsztatu bo źle poskładali...

Napisano
  • Autor

To dokładnie tak jak u mnie. Ja podejrzewam łożyska, aczkolwiek mechanik obstawia dyfer.

Ja już kupiłem łożyska grinser006.gif 486 zł zapłaciłem za 6 szt. Kupiłem je w sklepie z łożyskami ( 2 mieli na miejscu, 4 ściągali na zamówienie)

Generalnie części szukałem na allegro plus sklepy internetowe (nie jest to wcale takie łatwe - dostępność fatalne, prawdopodobnie ze względu na mało 'chodliwość' i cenę towaru.

Różnicowego nie wymieniam (części tylko ASO, długo trzeba czekać, a czasu brak. Złoże i zobaczę. Dzisiaj zaczynam składanie, Mam nadzieje, że się uda. Jak rozbierałem skrzynię to robiłem fotki, żeby teraz było łatwiej.

Jak złożę to dam znać grinser006.gif

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Jeśli wymienisz łożyska i nie pomoże, to poszukaj śladów wytarcia (takie jasne przebarwienia, plamy) na kołach wyjących biegów albo na wałku ataku. Talerzowe jakby było wytarte to najpierw wyłaby piątka.

Pokaż parę fotek z demontażu grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.