Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Formalności przy zakupie auta i odpsrzedaży dalej

Featured Replies

Napisano

Być może oczywista sprawa, doradźcie proszę jak kupić auto po najniższej lini oporu...

Otóż kolega ma prawo pierwokupu auta które użytkuje od początku. Znam samochód, podoba mi się, pewny stan, pochodzenie, ale nie o tym...

Kolega odkupi go od swojej firmy dostając fakturę czy może bez konsekwencji, podatków itp. tego samego dnia bez rejestrowania sprzedać go mi na umowę kupna-sprzedaży ?

Słyszałem że najbezpieczniej aby na umowie tej była ta sama kwota co na fakturze (aby nie wykazywać zysku), nie spowoduje to żadnych dodatkowych kosztów (np. podatków) itp.?

Czy powinienem np otrzymać również kopię jego faktury?

Napisano

> Kolega odkupi go od swojej firmy dostając fakturę czy może bez konsekwencji, podatków itp. tego

> samego dnia bez rejestrowania sprzedać go mi na umowę kupna-sprzedaży ?

tak, jesli kwota umowy KS nie bedzie wyzsza niz na fakturze to podatku nie bedzie

> Czy powinienem np otrzymać również kopię jego faktury?

jesli auta nie rejestrowal na siebie to tak. Do zarejestrowania auta musisz miec cala historie handlowa az do osoby/firmy wpisanej w DR

Napisano
  • Autor

> jesli auta nie rejestrowal na siebie to tak. Do zarejestrowania auta musisz miec cala historie

> handlowa az do osoby/firmy wpisanej w DR

Rozumiem że kolega nie ma obowiązku przerejestrowania auta na siebie skoro finalnie ma ono trafić do mnie?

Którym właścicielem auta w takim razie będe?

Wystarczy kopia tej faktury czy do okazania również oryginał?

Z góry dzięki za odpowiedzi, niby banalne sprawy a gdy stanąłem przed faktem to nie do końca mam pewność jak to rozegrać smile.gif

Napisano

> Rozumiem że kolega nie ma obowiązku przerejestrowania auta na siebie skoro finalnie ma ono trafić

> do mnie?

obowiazek rejestracji masz w terminie 30 dni. Jesli sie wyrobicie w tym terminie to nie musi rejestrowac auta na siebie...

Niech kolega tez od razu poinformuje firme ubezpieczeniowa o zbciu pojazdu.

> Którym właścicielem auta w takim razie będe?

niestety szklana kula mi sie popsula zlosnik.gif policz sobie wlascicieli to sie dowiesz ;D

> Wystarczy kopia tej faktury czy do okazania również oryginał?

a tego nie pamietam. IMHO kopia bo czemu ktos mialby sie pozbywac dowodu ksiegowego?

Napisano
  • Autor

> niestety szklana kula mi sie popsula policz sobie wlascicieli to sie dowiesz ;D

> a tego nie pamietam. IMHO kopia bo czemu ktos mialby sie pozbywac dowodu ksiegowego?

Aktualnie pierwszym i jedynym właścicielem jest jego firma i teraz gdy on odkupuje i odrazu odsprzedaje mi to czy będzie figurował w statystykach czy nie smile.gif to takie pytanie poza konkursem.

Czyli on informuje ubezpieczyciela (podejżewam że ktoś z floty z firmy zbywając auta załatwi to za nas) w końcu sam nie wiem bo kilka m-cy temu dudnili że pułapka z automatycznym odnawianiem się ubezpieczeń jest wyłączona, ale kilku moich znajomych płaciło po 2 razy ubezpieczenia z tego powodu.

Ja na wszelki wypadek wezmę oryginał tej faktury, gdy załatwię formalności to mu odeślę a sobie zatrzymam kopię...

Czyli to byłoby na tyle? Żadnych innych cennych uwag, na co trzeba uważać?

Napisano

czyli jak pierwszym właścicielem jest firma wpisane w kartę pojazdu to ty przerejestrowując auto na siebie będziesz drugim (kolega się nie liczy bo on nie rejestruje auta na siebie więc logicznie nie będzie w karcie pojazdu).

Napisano
  • Autor

To mnie się podoba smile.gif

Dzięki za odpowiedzi, pochwalę się nabytkiem gdy sprawa sfinalizuje się - byle nie na technicznym z pierwszymi problemami smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.