Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane cabrio '98 K7M => zmiana silnika na mocniejszy?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry 20.GIF

Mam taki oto temat do dyskusji. Jest gdzieś w garażu meganka cabrio z uszkodzonym silnikiem 1,6 8V, kod jeśli dobrze pamiętam K7M. Mam ochotę odkupić ten pojazd i zainwestować w jakiś mocniejszy motor. Nigdy podobnym tematem się nie interesowałem, więc teraz szukam informacji.

Pytania:

Jaki silnik można w najmniej skomplikowany sposób zastosować w zamian K7M?

Czy są jakieś różnice pomiędzy wersjami megane (typowa/coupe/cabrio) w budowie komory silnikowej i przedniego zawieszenia? Pytanie jest ważne, bo jeśli nie ma to można pokusić się o przekładkę całości z jakiejś rozbitej innej meganki.

UWAGA! Temat nie dotyczy kosztów, opłacalności projektu ani zdolności/umiejętności wykonawcy zmiany zlosnik.gif proszę o rady techniczneok.gif

Googla pytałem. Jest kilka tematów na forach i filmików na youtube. jednak wszystko idące w stronę oftopiku lub narzekań ile to trudu w takim projekcie.

Napisano

Hej

można tylko jaki jest cel inwestowania w takie auto? sprzedać i kupić auto z docelowym silnikiem. A tutaj zrobić porządny remont silnika, ew. kupić taki sam silnik od kogoś sprawdzonego. Robiłem kiedyś przymiarkę do takiej akcji - przekładka silnika wiąże się również ze zmianą elektryki i innych pierdół a wszystko jest praco i kosztochłonne. Za kompletny remont silnika = góra i dół zapłaciłem półtora roku temu 1400zł w tym wymiana rozrządu, płynów itd. Silnik do tej pory jak nowy.

Opcja przekładki wiązała się z zakupem kompletnego silnika i oglądając oferty typu 1000-1500zł to byłby totolotek, przekładka spokojnie drugie tyle a nadal nie wiadomo czy silnik po odpaleniu będzie w dobrym stanie. Czasami jednak można znaleźć silnik z zadbanego auta tyle, że nie będzie kosztował kilka groszy zlosnik.gif

Z przekładką nie ma problemów jeżeli koszta nie grają roli - jak chcesz się bawić i wydawać $$$ zlosnik.gif mogę nawet dać Ci namiar na speca od renówek ok.gif

Nie ma różnicy w budowie przodu między różnymi rodzajami nadwozia co nie znaczy, że każdy silnik ma takie same mocowanie itp.

Doczytałem, że jeszcze nie masz tego auta zlosnik.gif zostaw je w spokoju, chyba, że możesz je kupić naprawdę za grosze to bierz, rób remont i śmigaj ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hej

> można tylko jaki jest cel inwestowania w takie auto? sprzedać i kupić auto z docelowym silnikiem.

Jak nadmieniałem powyżej nie jest to tutaj punktem do rozważania.

> A tutaj zrobić porządny remont silnika, ew. kupić taki sam silnik od kogoś sprawdzonego.

> Robiłem kiedyś przymiarkę do takiej akcji - przekładka silnika wiąże się również ze zmianą

> elektryki i innych pierdół a wszystko jest praco i kosztochłonne. Za kompletny remont silnika

> = góra i dół zapłaciłem półtora roku temu 1400zł w tym wymiana rozrządu, płynów itd. Silnik do

> tej pory jak nowy.

> Opcja przekładki wiązała się z zakupem kompletnego silnika i oglądając oferty typu 1000-1500zł to

> byłby totolotek, przekładka spokojnie drugie tyle a nadal nie wiadomo czy silnik po odpaleniu

> będzie w dobrym stanie. Czasami jednak można znaleźć silnik z zadbanego auta tyle, że nie

> będzie kosztował kilka groszy

> Z przekładką nie ma problemów jeżeli koszta nie grają roli - jak chcesz się bawić i wydawać $$$...

jak wyżej...

chcę uniknąć tego typu rad facepalm%5B1%5D.gif

Własnie tak wygląda 99% tego co na podobny temat wywala googiel.

> Nie ma różnicy w budowie przodu między różnymi rodzajami nadwozia co nie znaczy, że każdy silnik ma

> takie same mocowanie itp.

Mówisz o łapach czy samych mocowaniach wewnątrz komory silnika?

Napisano

> Jak nadmieniałem powyżej nie jest to tutaj punktem do rozważania.

> jak wyżej...

> chcę uniknąć tego typu rad

> Własnie tak wygląda 99% tego co na podobny temat wywala googiel.

to może czas wyciągnąć wnioski zlosnik.gif zresztą Twoja sprawa w co chcesz utopić $$$, żeby tylko później nie było narzekań i rozczarowań

> Mówisz o łapach czy samych mocowaniach wewnątrz komory silnika?

z tego co pamiętam jedno i drugie, jak bardzo chcesz mogę się upewnić ok.gif mam gdzieś sporo rysunków ad. komory silnika, budowy zawieszenia w pdf-ie, jak Ci to pomoże mogę wysłać na @

Napisano
  • Autor

> z tego co pamiętam jedno i drugie, jak bardzo chcesz mogę się upewnić mam gdzieś sporo rysunków

> ad. komory silnika, budowy zawieszenia w pdf-ie, jak Ci to pomoże mogę wysłać na @

Będę wdzięczny 20.GIF

kabz-małpa-o2.pl

Napisano

Najprościej kupić angola i przłożyć wszystko jak leci. Obstawiam że wszystko (dosłownie wszystko) jest inne. Zawieszenie, hamulce, skrzynia, napędy itd. O wiązkach kompie, immo i innych nie wspominam.

Napisano

Jak juz robic swapa to na F4R T wink.gif nic innego madrzejszego nie przychodzi mi do glowy, a skoro do clio 1 wchodzi klik to tutaj bym tymbardziej problemu nie widzial wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.