Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzenie auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktos sie moze orientuje, jak wyglada sprawa z kupnem auta, np. w Nieczech lub Belgii? Ale - nie import do Polski tylko do innego kraju Unii - Irlandii?

Np. taka umowa k/s. Czy taki Niemiec/Belg/Francuz sprzedajac auto, ma to w pupie, czy u nich jest tez obowiazek spisac umowe k/s? Czy tez moze to Polakowi (jesli importuje auto do Polski) zalezy na umowie, bo taka jest wymagana?

A co z innymi rzeczami takimi jak tablice wyjazdowe z kraju (to chyba zolte tablice w Niemczech, czy jakos tak)? Czy jest to w kwestii sprzedajacego czy kupujacego?

Jak taki import auta wyglada?

Powiedzmy, ze upatrzylem sobie jakies fajne auto, wsiadam w samolot, lece do goscia i... co dalej? Zalatwie wszystko na miejscu w godzinke?

Napisano

> Np. taka umowa k/s. Czy taki Niemiec/Belg/Francuz sprzedajac auto, ma to w pupie, czy u nich jest

> tez obowiazek spisac umowe k/s? Czy tez moze to Polakowi (jesli importuje auto do Polski)

> zalezy na umowie, bo taka jest wymagana?

No a na jakiej podstawie chcesz udowodnić że nabyłeś legalnie ten samochód?

> A co z innymi rzeczami takimi jak tablice wyjazdowe z kraju (to chyba zolte tablice w Niemczech,

> czy jakos tak)? Czy jest to w kwestii sprzedajacego czy kupujacego?

W Holandii są normalne tablice wyjazdowe na 14 dni( RDV ), dobre komisy mają możliwość wykupu u siebie, w pozostałych przypadkach chyba WK. W NL koszt tablic na 2 tygodnie 105 lub 115E.

> Jak taki import auta wyglada?

> Powiedzmy, ze upatrzylem sobie jakies fajne auto, wsiadam w samolot, lece do goscia i... co dalej?

> Zalatwie wszystko na miejscu w godzinke?

Obejrzysz auto i zapłacisz napewno, ale u prywatnej osoby nie załatwisz RDV.

Napisano

W Niemczech nie ma obowiązku spisywania umowy k/s. Jeżeli nie będziesz jej miał ze sobą to raczej od Niemca jej nie dostaniesz. Jeżeli prowadzi działalność to wystawi Ci rachunek. Musisz wiedzieć czy umowa taka jest wymagana w Twoim kraju.

Czasowo zależy od tego czy są kolejki czy nie. Możesz załatwić nawet w pół godziny. Ogólnie bardzo szybko i sprawnie.

Tablice są tzw. żółte - ważne 5 dni i auto nie musi mieć ważnego przeglądu. Auta nikt nie sprawdza - tylko papiery. Są też "czerwone" na 7, 14 i 28 dni (przynajmniej tak kiedyś było) - tu auto musi być sprawne i musi być ważny przegląd - sprawdza to pracownik urzędu zanim odda papiery. Żółte są najtańsze a czerwone droższe odpowiednio do czasu ich ważności - chodzi o ubezpieczenie.

Napisano

> W Niemczech nie ma obowiązku spisywania umowy k/s. Jeżeli nie będziesz jej miał ze sobą to raczej

> od Niemca jej nie dostaniesz. Jeżeli prowadzi działalność to wystawi Ci rachunek.

zaskoczyłeś mnie że niemcy nie mają obowiązku spisania umowy k/s. Nie słyszałem o tym wcześniej.

Napisano

> zaskoczyłeś mnie że niemcy nie mają obowiązku spisania umowy k/s. Nie słyszałem o tym wcześniej.

Dokładnie kolega ma racje u nich nie ma obowiązku umowy wystarczy że masz Brif i auto jest twoje smile.gif

Napisano

> Dokładnie kolega ma racje u nich nie ma obowiązku umowy wystarczy że masz Brif i auto jest twoje

nie rozpędzaj się tak w nabijaniu postów smile.gif

Napisano
  • Autor

> No a na jakiej podstawie chcesz udowodnić że nabyłeś legalnie ten samochód?

No wlasnie to mnie zastanawia. Importujac do Irlandii auto z UK wypisuje sie formularz, na ktorym sie stwierdza, ze sie kupilo auto i za jaka kwote.

> W Holandii są normalne tablice wyjazdowe na 14 dni( RDV ), dobre komisy mają możliwość wykupu u

> siebie, w pozostałych przypadkach chyba WK. W NL koszt tablic na 2 tygodnie 105 lub 115E.

Z tablicami nie ma problemu - kupisz auto, placisz i jedziesz na starych. Na miejscu w IE przerejestrowujesz. Koszt tablic to jakies grosze, chyba 5 euro od blachy w sklepie. Numer rej nadaja chyba w skarbowce przy oplaceniu podatku VRT.

> Obejrzysz auto i zapłacisz napewno, ale u prywatnej osoby nie załatwisz RDV.

Napisano
  • Autor

> W Niemczech nie ma obowiązku spisywania umowy k/s. Jeżeli nie będziesz jej miał ze sobą to raczej

> od Niemca jej nie dostaniesz. Jeżeli prowadzi działalność to wystawi Ci rachunek. Musisz

> wiedzieć czy umowa taka jest wymagana w Twoim kraju.

Czyli dobrze miec jakies potwierdzenie zaplaty - cos na wzor wspomnianego formularza z UK.

> Czasowo zależy od tego czy są kolejki czy nie. Możesz załatwić nawet w pół godziny. Ogólnie bardzo

> szybko i sprawnie.

Tzn. po kupnie auta mam gdzies isc ze sprzedajacym? Czy ja sam mam gdzies sie udac?

> Tablice są tzw. żółte - ważne 5 dni i auto nie musi mieć ważnego przeglądu. Auta nikt nie sprawdza

> - tylko papiery.

A bez waznego przegladu auto moze sie poruszac samo czy musi byc na lawecie?

> Są też "czerwone" na 7, 14 i 28 dni (przynajmniej tak kiedyś było) - tu auto

> musi być sprawne i musi być ważny przegląd - sprawdza to pracownik urzędu zanim odda papiery.

> Żółte są najtańsze a czerwone droższe odpowiednio do czasu ich ważności - chodzi o

> ubezpieczenie.

W przypadku zoltych tablic - kupuje auto, ide z wlascicielem do WK i on tam auto wyrejestrowuje, a ja wykupuje tablice wywozowe? Dobrze rozumiem?

Czy to beda tablice zolte czy czerwone zalezy tylko ode mnie? Jesli zolte sa najtansze, to chyba najlepiej takie wlasnie kupic.

Z ubezpieczeniem nie ma problemu - jechalbym na swoim ubezpieczeniu.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie kolega ma racje u nich nie ma obowiązku umowy wystarczy że masz Brif i auto jest twoje

Co to jest ten Brif?

Napisano
  • Autor

> V5C

Znaczy się logbook, czyli DR zlosnik.gif

Napisano

> Tzn. po kupnie auta mam gdzies isc ze sprzedajacym? Czy ja sam mam gdzies sie udac?

Dobrze jest jeżeli auto jest zarejestrowane wtedy podjeżdżacie do urzędu, gość wyrejestrowuje, niszczy nalepki na tablicach, przekazuje Ci Fahrzeugbrief czyli Kartę Pojazdu oraz Fahrzeugschein czyli Dowód Rejestracyjny. (nie musisz wtedy jeździć komunikacją czy taxi by to pozałatwiać).

Natomiast jeżeli auto jest wyrejestrowane to bierzesz w/w papiery i udajesz do urzędu i mówisz że chcesz tablice 5-dniowe, obok urzędu sprzedają tablice i ubezpieczenia (powiedzą Ci co w jakiej kolejności). Na końcu pani naklei Ci naklejki na tablice i odda z papierami. Wracasz do auta i zakładasz tablice.

Gdybyś chciał czerwone to dostaniesz tablice ale bez naklejek. Musisz wrócić do auta, założyć tablice i jechać do urzędu. Tam sprawdzą VIN, światła, klakson różnie bywa co sprawdzą. Jak OK to nakleją naklejki i sru do domu.

> A bez waznego przegladu auto moze sie poruszac samo czy musi byc na lawecie?

Właśnie po to są żółte tablice i są ważne tylko 5 dni by można się przemieścić autem np. po zakupie w celu naprawy i dokonania przeglądu.

> W przypadku zoltych tablic - kupuje auto, ide z wlascicielem do WK i on tam auto wyrejestrowuje, a

> ja wykupuje tablice wywozowe? Dobrze rozumiem?

Tak.

> Z ubezpieczeniem nie ma problemu - jechalbym na swoim ubezpieczeniu.

Tu się nie znam, ale przygotuj się na to że ubezpieczany jest konkretny pojazd z Twoimi danymi i ten nr rej. który Ci przydzielą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.