Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwumas & sprzęgło w santa fe I

Featured Replies

Napisano

pytanko mam, jak wyglądają koszty wymiany tych cudów, zarówno w wersji 112 jak i 125 kucyków? na częściach jakich producentów? i czy mamy jakiś sprawdzony pod tym kątem warsztat w Krk?

20.GIF

Napisano

> pytanko mam, jak wyglądają koszty wymiany tych cudów, zarówno w wersji 112 jak i 125 kucyków? na

> częściach jakich producentów? i czy mamy jakiś sprawdzony pod tym kątem warsztat w Krk?

części polecam iparts.pl

• 4 tygodnie później...
Napisano

Do tego 2.0crdi 113km po różnych rocznikach itp

sprzęgło aisin do 600zł

dwumas luk poniżej 700zł

ten mocniejszy

sprzego luk do 1200zł pewnie

dwumas luk koło 3000zł

spora różnica jak widać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Do tego 2.0crdi 113km po różnych rocznikach itp

> sprzęgło aisin do 600zł

> dwumas luk poniżej 700zł

> ten mocniejszy

> sprzego luk do 1200zł pewnie

> dwumas luk koło 3000zł

> spora różnica jak widać

dlatego bliższy memu sercu jest ten słabszy rotfl.gif

niemniej słyszałem, że podobno można do nich założyć (koleś to określił mianem "stałego dwumasu"?) które jest o niebo tańsze? czyli, rozumiem, zwykłe koło zamachowe?

Napisano
  • Autor

> Tylko po co dawać jednomas , jak dwumas tańszy

żartujesz? yikes.gif

to w tej sytuacji tym bardziej wolę słabszego zlosnik.gif

Napisano

> żartujesz?

> to w tej sytuacji tym bardziej wolę słabszego

Tylko to trzeba sobie obadać wg dat produkcji itd 270751858-jezyk.gif

Ale np do 1.9tdi tak często jest ,że zestaw sprzęgło+dwumas luk = 1300zł ,a sprzęgło+jednomas valeo = 1200zł , tylko o wygodzie przy jednomasie i tdi nie ma zbytnio co mówić grinser006.gif

Napisano

> pytanko mam, jak wyglądają koszty wymiany tych cudów, zarówno w wersji 112 jak i 125 kucyków? na częściach jakich producentów? i czy mamy jakiś sprawdzony pod tym kątem warsztat w Krk?

Podpowiem, że w przypadku automatu nie ma tego problemu smile.gif

Napisano

> Tylko to trzeba sobie obadać wg dat produkcji itd

Według VIN-u najlepiej - bo z datami może być też różnie. Było kilka mechanicznych liftingów (czasem takie drobnostki, że człowiek by się nie spodziewał) i części mogą nie pasować.

Napisano
  • Autor

> Tylko to trzeba sobie obadać wg dat produkcji itd

> Ale np do 1.9tdi tak często jest ,że zestaw sprzęgło+dwumas luk = 1300zł ,a sprzęgło+jednomas valeo

> = 1200zł , tylko o wygodzie przy jednomasie i tdi nie ma zbytnio co mówić

nieee, z tym jednomasem to tylko z ciekawości zapytałem grinser006.gif pogodziłem się już z kosztami wymiany zestawu w Santku... tym bardziej, że nie odbiegają jakoś dramatycznie od kosztów w stilo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Podpowiem, że w przypadku automatu nie ma tego problemu

dlatego też nie skreślam automatu całkowicie.

z jednej strony wyższe spalanie, z drugiej odpadają problemy z dwumasem i sprzęgłem.

tyle że zawsze można mieć dodatkowe problemy z taką skrzynią zlosnik2.gifrotfl.gif

no nic, w pierwszej kolejności szukam autka w dobrym stanie technicznym, dopiero potem będę patrzył, jaka to skrzynia spy.gif

Napisano

> dlatego też nie skreślam automatu całkowicie.

> z jednej strony wyższe spalanie, z drugiej odpadają problemy z dwumasem i sprzęgłem.

> tyle że zawsze można mieć dodatkowe problemy z taką skrzynią

Serwis olejowy w ASO kosztuje 700 złotych (z wbiciem do książki itp.) - a wymiana oleju jest co 100 tysięcy km. Zastanawiając się nad Santkiem przekopałem kilka anglojęzycznych forum i jedynym problemem ze skrzynią jakie tam znalazłem było utopienie czujników prędkości przy przedobrzeniu z ilością oleju przy wymianie. Rzecz do wykrycia od razu - po prostu skrzynia przestaje zmieniać biegi i przechodzi w tryb awaryjny (trzeci bieg).

> no nic, w pierwszej kolejności szukam autka w dobrym stanie technicznym, dopiero potem będę patrzył, jaka to skrzynia

Wiadomo - kilka Santków oglądałem i niektóre to były piękne skarbonki - totalnie zajeżdżone trupy. Nie oglądaj złotego z okolic Jarosławia (sprzedaje się od roku - RJA - szkoda czasu - trup), w okolicach Bielska w komisie (ciemny taki) też dramat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Serwis olejowy w ASO kosztuje 700 złotych (z wbiciem do książki itp.) - a wymiana oleju jest co 100

> tysięcy km. Zastanawiając się nad Santkiem przekopałem kilka anglojęzycznych forum i jedynym

> problemem ze skrzynią jakie tam znalazłem było utopienie czujników prędkości przy

> przedobrzeniu z ilością oleju przy wymianie. Rzecz do wykrycia od razu - po prostu skrzynia

> przestaje zmieniać biegi i przechodzi w tryb awaryjny (trzeci bieg).

dobrze wiedzieć, dzięki ok.gif

> Wiadomo - kilka Santków oglądałem i niektóre to były piękne skarbonki - totalnie zajeżdżone trupy.

> Nie oglądaj złotego z okolic Jarosławia (sprzedaje się od roku - RJA - szkoda czasu - trup), w

> okolicach Bielska w komisie (ciemny taki) też dramat

ok.gif też już parę egzemplarzy widziałem icon_rolleyes.gif w Modlniczce stoi czarny ściągany z Włoch. po pijaku pędzlem bym go lepiej pomalował swiety.gif

w Krk przy Wielickiej też stoi jeden. brudny jak matka ziemia i zniszczony w środku, silnik tłucze się, jakby krzywki miał kwadratowe ...

polować będę głównie w Krk i Małopolsce, najchętniej omijając komisy i auta sprowadzone ... jak nie trafię niczego ciekawego, to zrobię sobie torunee po PL i stopniowo będę sobie odpuszczał niektóre warunki oink.gif

mam ten komfort, że najpierw kupię santka, a potem będę się pozbywał stilo yay.gif

Napisano

> mam ten komfort, że najpierw kupię santka, a potem będę się pozbywał stilo

A ja spontanicznie kupiłem wink.gif W jedną stronę pojechałem PKP, w drugą już nie ryzykowałem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.