Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozerwało przewód klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Auto stało blisko 3 tygodnie. Po powrocie z delegacji uruchomiłem silnik, włączyłem klimatyzację i pojechałem na działkę. Już podczas jazdy po mieście klima dziwnie pracowała - na wolnych obrotach sprężarka włączała się na krótko - 2-5 sekund, podczas normalnej pracy sprężarka w moim aucie pracuje kilka minut i na kilka sekund się wyłącza. Podczas jazdy sprężarka pracowała poprawnie. Dojeżdżając do działki dzieciakom było chłodno, więc wyłączyłem klimatyzację. Po ok. 0,5h uruchomiłem ponownie auto, zacząłem powoli cofać, włączyłem klimatyzację. Po jakiś 30m nastąpiła taka eksplozja, że sąsiedzi z działek się zlecieli....wysiadłem, podniosłem maskę i zobaczyłem całą komorę silnika w kolorze zieleni zlosnik.gif. Rozerwał się gumowy wąż od klimy - przy samym zakuciu, wygląda jakbym go obciął nożem.

Co mogło być przyczyną?

1. starość węża - auto stare, dodatkowo stało przez 3 tygodnie w pełnym słońcu

2. niezałączenie wiatraków, wzrost temp skraplacza, tym samym wzrost ciśnienia w układzie i rozerwanie węża w najsłabszym miejscu (tak kombinuję - bo wąż wymienię i nie chciałbym powtórki z rozrywki) Ale przecież powinien zadziałać czujnik ciśnienia - wcześniej zdaje się on odłączał sprężarkę na wolnych obrotach

3. inne uszkodzenie - jakie?

Napisano
  • Autor

> pkt 2 pasuje jak ulał

czyli dobrze podejrzewam....w takim razie:

1. jak sprawdzić działanie wentylatorów? po przejechaniu jakiś 5km, gdy temp na wskaźniku była 90st zostawiłem auto na jałowym na jakieś 10 minut....ani nie włączyły się wiatraki, ani nie wzrosła temp.... 270751858-jezyk.gif

2. dlaczego nie zadziałał czujnik ciśnienia? też mam go wymienić, czy np. możliwe jest, że "nie zdążył" wyłączyć sprężarki zanim rozerwało wąż? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Galaxy? przewód na podłużnicy?

Galaxy - przewód od skraplacza do sprężarki, ten nad kolektorem wydechowym, w otulinie termicznej. Przewód częściowo alu, częściowo guma

Napisano

najlepiej podpiąc kompa i wymusić włączenie wentylatorów wink.gif

Temperatura silnika nie musiała wzrosnąć - mógł chodzić jeden wentylator i to w zupełności wystarczyło żeby schłodzić płyn chłodzący. Podczas jazdy auto owiewa zimne powietrze - dlatego podczas jazdy było ok. Ale na postoju dość silny prąd powietrza musi isc przez skraplacz klimy, który się bardzo rozgrzewa - dlatego auta z włączoną klimą mielą wentylatorami na maksa.

Czemu zawór zawczasu nie odłączył? Moim zdaniem zawór do sprawdzenia.

W sumie to mogła być też odpowiedź na twoje problemy z klimą jakie miałes kiedyś...

Napisano

Złap się za komputer diagnostyczny i sprawdź:

- jakie są błędy w ECU silnika - w tej chwili powinien być błąd P0530(wartość: sygnał zbyt niski), jeśli nie ma tego błędu to coś jest nie tak z presostatem i da się włączyć sprężarkę co może spowodować jej zatarcie,

- zrób test wentylatorów.

Jeśli błąd jest to napompuj układ azotem albo sprężonym powietrzem(nie ważne czym, ważne, żeby nabić 30bar lub więcej, broń boże nie włączaj sprężarki), powinna zmienić się wartość błędu. Jeśli nie zmieni się wartość błędu na sygnał zbyt wysoki lub w tej chwili nie ma wcale błędu to masz problem z presostatem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> najlepiej podpiąc kompa i wymusić włączenie wentylatorów

racja...zapomniałem o tej możliwości

> Temperatura silnika nie musiała wzrosnąć - mógł chodzić jeden wentylator i to w zupełności

> wystarczyło żeby schłodzić płyn chłodzący. Podczas jazdy auto owiewa zimne powietrze - dlatego

> podczas jazdy było ok. Ale na postoju dość silny prąd powietrza musi isc przez skraplacz

> klimy, który się bardzo rozgrzewa - dlatego auta z włączoną klimą mielą wentylatorami na

> maksa.

> Czemu zawór zawczasu nie odłączył? Moim zdaniem zawór do sprawdzenia.

> W sumie to mogła być też odpowiedź na twoje problemy z klimą jakie miałes kiedyś...

kiedyś to była inna bajka - już dawno opanowana, wtedy wymieniałem presostat i czujnik oszronienia

Napisano
  • Autor

> Złap się za komputer diagnostyczny i sprawdź:

> - jakie są błędy w ECU silnika - w tej chwili powinien być błąd P0530(wartość: sygnał zbyt niski),

> jeśli nie ma tego błędu to coś jest nie tak z presostatem i da się włączyć sprężarkę co może

> spowodować jej zatarcie,

> - zrób test wentylatorów.

> Jeśli błąd jest to napompuj układ azotem albo sprężonym powietrzem(nie ważne czym, ważne, żeby

> nabić 30bar lub więcej, broń boże nie włączaj sprężarki), powinna zmienić się wartość błędu.

> Jeśli nie zmieni się wartość błędu na sygnał zbyt wysoki lub w tej chwili nie ma wcale błędu

> to masz problem z presostatem.

> Pozdrawiam BAS

Presostat jest nowy, no prawie...w każdym razie sporo młodszy od reszty układu zlosnik.gif. Niecałe 2 lata temu pękł przewód alu na którym siedzi presostat - wymieniłem przewód i presostat. Przed moją delegacją klima działała idealnie, postój 3 tygodnie jej zaszkodził. Zrobię jak piszecie - sprawdzę błędy, sprawdzę wentylatory, wymienię przewód. Gorzej będę miał z tym testem szczelności - ale może znajdę warsztat, który może napompować układ np. azotem.

BTW - czy wymiany przewodu mogę sam dokonać? Nie jest to nic skomplikowanego - tylko co ze szczelnością? Do połączeń przewodów stosuje się jakieś uszczelnienia czy przewody mają zamki?

Przewód jaki muszę wymienić wygląda tak:

285964694-2292337913.jpg

post-6413-14352516369061_thumb.jpg

Napisano

> BTW - czy wymiany przewodu mogę sam dokonać? Nie jest to nic skomplikowanego - tylko co ze

> szczelnością? Do połączeń przewodów stosuje się jakieś uszczelnienia czy przewody mają zamki?

Możesz sam wymienić, ale daj nowe oringi, kosztują grosze.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Możesz sam wymienić, ale daj nowe oringi, kosztują grosze.

> Pozdrawiam BAS

Nowe oringi składać na sucho czy może użyć np. smaru do pneumatyki? albo posmarować olejem? hmm.gif

Napisano

> Nowe oringi składać na sucho czy może użyć np. smaru do pneumatyki? albo posmarować olejem?

Optymalnie na olej do klimatyzacji, nie wiem z czego(z jakiej gumy) są robione te oringi i czy ze zwykłym olejem nie będzie jakiejś reakcji, obstawiam, że tam ciutkę oleju będzie więc na sucho też możesz.

Najlepiej niech się mądrzejsi wypowiedzą.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Optymalnie na olej do klimatyzacji, nie wiem z czego(z jakiej gumy) są robione te oringi i czy ze

> zwykłym olejem nie będzie jakiejś reakcji, obstawiam, że tam ciutkę oleju będzie więc na sucho

> też możesz.

> Najlepiej niech się mądrzejsi wypowiedzą.

> Pozdrawiam BAS

Zawsze mogę dokupić oringi z vitonu - olej im nie straszny.

Napisano

> Nowe oringi składać na sucho czy może użyć np. smaru do pneumatyki? albo posmarować olejem?

wymieniałem ostatnio kawałek rurki od AC, oring użyłem taki jak kupiłem z używaną rurką ,posmarowalem tym co wyciekło z przewodu AC na samochodzie , od tygodnia działa.

Napisano

> Galaxy - przewód od skraplacza do sprężarki, ten nad kolektorem wydechowym, w otulinie termicznej.

> Przewód częściowo alu, częściowo guma

Wiem ze była jakas wada i przewody sie przecierały ale to chyba te idące po prawej podłuznicy .Ja bym wymienil i olał reszte - poprostu starość,tak samo miałem z przewodem od wspomagania w alhambrze,strzelił z dnia na dzień frown.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem ze była jakas wada i przewody sie przecierały ale to chyba te idące po prawej podłuznicy .Ja

> bym wymienil i olał reszte - poprostu starość,tak samo miałem z przewodem od wspomagania w

> alhambrze,strzelił z dnia na dzień

Wada owszem była, ale w autach z silnikami TDI. Mój to 2.3 benzyna wink.gif

Próbowałem dziś wymontować pęknięty przewód, ale o ile jedną część wyjąłem, bo jest mocowana nad chłodnicą, to drugi koniec niestety wymaga zdjęcia osłony silnika....miałem na to zbyt mało czasu. Zanim kupię przewód muszę wyjąć stary, bo tych przewodów jest dość sporo - muszę dokładnie wiedzieć jaki potrzebuję wink.gif

Napisano

> Presostat jest nowy, no prawie...w każdym razie sporo młodszy od reszty układu . Niecałe 2 lata

Wymień przewód.

Sprawdź jaki masz presostat i przy jakich ciśnieniu załącza poszczególne biegi wentylatora i rozłącza klimę.

Podjedź do serwisu klimy i niech Ci po kolei ładują ciśnienie azotem, aż do maksymalnego dopuszczalnego.

Będziesz wiedział, czy presotat jest sprawny (sprawdzisz go miernikiem odpinając wtyczkę)

Napisano
  • Autor

> Wymień przewód.

> Sprawdź jaki masz presostat i przy jakich ciśnieniu załącza poszczególne biegi wentylatora i

> rozłącza klimę.

> Podjedź do serwisu klimy i niech Ci po kolei ładują ciśnienie azotem, aż do maksymalnego

> dopuszczalnego.

> Będziesz wiedział, czy presotat jest sprawny (sprawdzisz go miernikiem odpinając wtyczkę)

Presostat kupowałem w ASO razem z pękniętym przewodem, na którym jest mocowany. Przewód nie występuje bez presostatu zlosnik.gif. Ale jak tylko kupię przewód - będę sprawdzał ok.gif

Napisano

> Presostat kupowałem w ASO razem z pękniętym przewodem,

Zakuć się go ponownie nie dało ?

Napisano
  • Autor

> Zakuć się go ponownie nie dało ?

Niestety - tamta awaria wyglądała tak, że podejrzewałem uszkodzony presostat. Kupiłem sobie nowy i zabrałem się za wymianę. Założyłem tylko klucz na presostat i ten po prostu odpadł zlosnik.gif. Jak się okazało, miejsce jego wkręcenia było już spawane przez poprzedniego właściciela. Nie chciałem rzeźbić, kupiłem nowy przewód, jak się okazało występujący z presostatem. Oddałem auto do serwisu, wymienili przewód, nabili klimę i do tej pory działała idealnie. Teraz podejrzewam, że nie załączyły się wiatraki - auto długo stało, byłem za granicą a w PL podobno były upały. Być może skleił się przekaźnik wentylatorów, może coś zaśniedziało. Teraz zamierzam podjechać do kumpla, który dysponuje VAGiem (mój ford to kundel z VW zlosnik.gif). Podepniemy się, sprawdzę błędy, zrobię test wiatraków. Jak będzie OK, kupię przewód, podjadę do serwisu klimy i sprawdzimy azotem. Mam nadzieję, że po wymianie przewodu i nabiciu klima znów będzie chłodziła. Choć muszę przyznać, że w megane żony to klima wręcz mrozi, a w moim galaxy poprawia klimat w aucie, ale nie jest tak wydajna i nigdy nie była 270751858-jezyk.gif

Napisano

Pocieszę Cię.

Ja jeżdżę z dziurawym skraplaczem zlosnik.gif. Klima chłodzi, niestety do czasu.

Muszę wymienić.

Kupiłem w internecie niby nowy za 134zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.