Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e39- spalanie 21/100 przeplywka,sonda?!

Featured Replies

Napisano

pacjentem jest e39 525i z LPG

w pewnym momencie samochod zaczal "ciut" wiecej palic, w korkach z 13,5 zrobilo sie 17/100km- wine zrzucilem na zbyt ostra jazde i dluzsze stanie w korkach, bo faktycznie tak bylo, ale przy nastepnym tankowaniu i wyniku 21/100km stwierdzilem ze cos jest nie tak jak byc powinno grinser006.gif

podlaczylem u kolegi kompa i OBD wywalilo beldy:

fuel trim bank 1

fuel trim bank 2

missfire (losowo w roznych konfiguracjach o czym ponizej) od 1 do 6

wyczyscilem bledy i ponownie odpalilem.

Pierwszym winowajca jaki mi przyszedl do glowy to LPG

wtryski OK

sterowanie wtryskami OK

szczelnosc wtryskow/dolotu OK

jednym slowem to nie LPG

Dalsze testy pokazaly te same bledy i losowe wypadanie zaplonu w cylindrach 1 do 6

przy czym cewki zamieniane miejscami i nie mialo to zadnego wplywu na wystepowanie miss'ow- wypadaja dowolnie/losowo nawet w zestawieniu 1,2,3 ale prawie zawsze sa to 3 cylindry i nie wszystkie 3 na raz, nie zawsze w jednym zespole wtryskow - po jakichs 10 min pracy na biegu jalowym wypadnie to jeden to drugi i trzeci, tyle ze za kazdym razem inne zestawienie.

Podejrzenia padly na sondy lambda.... przed katalizatorem napiecie na sondzie 0,70-1,0V , za katem 0,04v

cos tam rysuje na wykresach ale do wzorca daleko.

Odpielismy przeplywke.... czyszczenie, sprawdzenie szczelnosci dolotu itp wpielismy spowrotem- bledy ciagle te same

na wolnych trzesie delikatnie od wypadajacych zaplonow... wiec WYPINAMY WTYCZKE Z PRZEPLYWKI....i....

jedyny zgloszony blad to blad przeplywomierza, ....ale silnik chodzi rowno, brak miss'ow, brak fuel trim error, sondy rysuja wzorcowy wykres i pokazuja napiecia od 0,65 V do 1,0V.

Samochod chodzi w takim razie w trybie awaryjnym i zastepuje wskazania przeplywki wzorcowymi ??? sondy rysuja wykresy w trybie awaryjnym???

Skad roznica w napieciach na drugiej sadzie??? bez przeplywki w normie, z przeplywka 0,04V.

Jedyna wada pracy silnika to spalanie na poziomoe 18l/100km, poza tym chodzi rowniutko, nie wywala innych bledow, no wszystko OK.

wymiana wszystkiego kolejno mi sie nie usmiecha bo i przeplywka minimum 700,00 pln po rabatach i sondy tez tanie nie sa crazy.gif

mial ktos podobny problem ? co to moze byc?! crazy.gif przeplywka? sonda za katem? czy jeszcze cos innego ? niewiem.gif

Napisano

Missfire mialem na starych swiecach zaplonowych - pierwsze co bym sprawdzil. Bład ten czuć dobitnie na silniku (jezdzisz przez chwile na 5 cylindrach). Co do sond to zalezy od instalki gazowej, jak traktuje wskazania. Ja bym stawial na przepływke - sprawdz na inpie jakie pokazuje wartosci. W nastepnej kolejnosci udaj sie do gazownika cool.gif

Napisano

moj mial podobnie 528i i winne byly cewki bo dzialaly jak chcialy.. i chyba cos jeszcze ale juz nie pamietam wink.gif musze spytac ojca moze on pamieta wink.gif

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> Missfire mialem na starych swiecach zaplonowych - pierwsze co bym sprawdzil. Bład ten czuć dobitnie

> na silniku (jezdzisz przez chwile na 5 cylindrach). Co do sond to zalezy od instalki gazowej,

> jak traktuje wskazania. Ja bym stawial na przepływke - sprawdz na inpie jakie pokazuje

> wartosci. W nastepnej kolejnosci udaj sie do gazownika

przeplywka sprawdzona w innym samochodzie/z innego w moim- u mnie nic nie zmienila zmiana przeplywki, moja w innym smiga jak zla wink.gif

znalazlem winowajce 001.gif

nieszczelonsc w ukladzie dolotowym (cienki wezyk za przeplywka), przy okazji wymienilem lambde przed katem- droga nie byla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.