Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypadający zapłon

Featured Replies

Napisano

Witam

czy uszkodzony wtryskiwacz gazowy może powodować błąd wypadającego zapłonu? świeca, cewka sprawdzone a po jeździe na gazie na 3 cylindrze wywala mi taki błąd i jak się zaświeci check autko pracuje tylko na 5 cylindrach - już wtedy niezależnie czy na benzynie czy na gazie. Reset błędu pomaga na kilka / kilkanaście kilometrów.

Napisano

> Witam

> czy uszkodzony wtryskiwacz gazowy może powodować błąd wypadającego zapłonu? świeca, cewka

> sprawdzone a po jeździe na gazie na 3 cylindrze wywala mi taki błąd i jak się zaświeci check

> autko pracuje tylko na 5 cylindrach - już wtedy niezależnie czy na benzynie czy na gazie.

> Reset błędu pomaga na kilka / kilkanaście kilometrów.

ile lat ma auto jaki przebieg?

sprawdź katalizator. wykręć i zobacz czy się część nie wykruszyła bądź podtopiła i blokuje przelot spalin.

U mnie też zaczynało się od wypadającego zapłonu a skończyło na 6 wypadających zapłonach. Wytłukłem katalizator i jest ok

Napisano
  • Autor

> ile lat ma auto jaki przebieg?

rocznik 2006 przebieg 96 tys (na gazie 8 tys)

hmm kata nie podejrzewałem, ale fakt ostatnio stał się jakiś mułowaty tak do jakich 3 tys obrotów - to może świadczyć o padnięciu kata?

Napisano

> Witam

> czy uszkodzony wtryskiwacz gazowy może powodować błąd wypadającego zapłonu?

Zdecydowanie tak.

Pierwsza sprawa, to jak to instalacja (kontroler, wtryskiwacze) i jakie to auto, bo na razie domyślam się, że chodzi o Epicę?

Skoro wypadają zapłony, to możesz mieć rozjechaną adaptację i dlatego auto będzie miało mułą. Katalizator to dopiero możesz popsuć jeźdżąc z takim defektem.

Napisano

> Zdecydowanie tak.

> Pierwsza sprawa, to jak to instalacja (kontroler, wtryskiwacze) i jakie to auto, bo na razie

> domyślam się, że chodzi o Epicę?

> Skoro wypadają zapłony, to możesz mieć rozjechaną adaptację i dlatego auto będzie miało mułą.

> Katalizator to dopiero możesz popsuć jeźdżąc z takim defektem.

a co może być przyczyną wypadania zapłonu na jednym cylindrze tylko na wolnych obrotach na LPG?

Na benzynie jest ok, na gazie podczas jazdy też, po zatrzymaniu na 20 sekund i pracy silnika na biegu jałowym wyłącza jeden wtrysk (widać to w programie do staga.

Od wczoraj mam tak w santa fe na stagu 300ISA2 wtryski denso.

Mapy są ok, zbiera się dobrze spalanie w normie.

Chciałem od nowa mapy zebrać ale nawet autoadaptacji nie dokończy bo awaryjny się włącza,

Napisano

> a co może być przyczyną wypadania zapłonu na jednym cylindrze tylko na wolnych obrotach na LPG?

Ja mniej - więcej tak miałem, gdy posypał mi się wtryskiwacz. Na biegu luzerm jeden gar praktycznie nie działał, pod obciążeniem auto jakoś jechało, ale generalnie marnie.

> Na benzynie jest ok, na gazie podczas jazdy też, po zatrzymaniu na 20 sekund i pracy silnika na

> biegu jałowym wyłącza jeden wtrysk (widać to w programie do staga.

Pewnie sterownik silnika miesza coś adaptacją i po tym czasie mieszanka na tym jednym cylindrze jest już poza granicami zapalności i stąd problem.

Może też być tak, że wtryskiwacze wystarczy po prostu przeczyścić. Tak BTW, to co to masz za sprzęt?

Napisano

> Ja mniej - więcej tak miałem, gdy posypał mi się wtryskiwacz. Na biegu luzerm jeden gar praktycznie

> nie działał, pod obciążeniem auto jakoś jechało, ale generalnie marnie.

> Pewnie sterownik silnika miesza coś adaptacją i po tym czasie mieszanka na tym jednym cylindrze

> jest już poza granicami zapalności i stąd problem.

> Może też być tak, że wtryskiwacze wystarczy po prostu przeczyścić. Tak BTW, to co to masz za

> sprzęt?

jaki sprzęt?

mowa o moim Santa Fe 2,7 v6

Napisano

> Bardziej chodziło mi o komponenty LPG.

stag 300 isa 2 wyłączone ac r01 do tej pory dawał radę i wtryski denso.

miałem osttanio problem z rozrządem ale naprawiłem.

o dziwo teraz wróciłem i jets ok.

moze kwestia filtrów bo czas wymiany,

wybaczcie ale z imprezy 87 urodzin dziadka zona przywiozła dobranoc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie tak.

> Pierwsza sprawa, to jak to instalacja (kontroler, wtryskiwacze) i jakie to auto, bo na razie

> domyślam się, że chodzi o Epicę?

> Skoro wypadają zapłony, to możesz mieć rozjechaną adaptację i dlatego auto będzie miało mułą.

> Katalizator to dopiero możesz popsuć jeźdżąc z takim defektem.

instalaka to BRC Seqent P&D - autko Epica 2.0

dzisiaj podmieniłem cewki z 3 na 2 cylinder i problem pojawił się na 2 - czyli cewka powiedziała banana-wave.gif

jutro kupię nową - dam znać czy pomogło

Napisano
  • Autor

- przyczyną była padnięta cewka -

dzięki za zainteresowanie

pozdro Kinio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.