Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypi przy kręceniu kierownicą

Featured Replies

Napisano

Witam, podczas kręcenia kierownicą (lewo-prawo) skrzypi od kierownicy, to nie jest pisk wspomagania bo skrzypi nawet na zgaszonym motorze. Odgłos to typowe skrzypienie jakby ocierała się guma o gumę, czuć delikatnie w dłoniach rezonans. Zawias smarowałem - drążki stabilizatora- ponoć lubią skrzypieć. Rok temu było robione zawieszenie. Miesiąc temu zawias rozbierany bo były wymieniane sprężyny i łożyska amorków - są w dobrym stanie. Nadal jestem przy tym ,że to od kierownicy, wyczytałem, że to może być taśma airbagu. To da się jakoś nasmarować czy cosik? Czy tylko wymiana? Poza tym, że mnie to strasznie irytuje to nic się nie dzieje angryfire.gif Z góry dzięki i pozdrawiam. 20.GIF

Napisano

Czujesz (słyszysz), że ten odgłos dochodzi z okolic kierownicy, czy gdzieś dalej - pod maską?

Napisano

zlap za łącznik stabilizatora i obróć nim w jedna i druga stronę jak to on, to bedzie skrzypial,

Napisano
  • Autor

Od kierownicy. Ewidentnie. Spod maski czy kół nic nie słychać oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Wszystkie elementy łącznie z łącznikami były wymieniane półtora roku temu. Tyle, że na regenerowane.

Napisano

Możesz odłączyć wał pośredni, który łączy kolumnę z przekładnią (zaznacz sobie położenie) i kręcąc kierownicą posłuchać, czy nadal skrzypi.

Możesz też zdjąć kierownicę i taśmę poduchy. Potem założyć koło na chwilę i pokręcić. Jeśli to wina taśmy to, oczywiście, skrzypienie zaniknie.

Sama taśma ma na czołach "filcowe" krążki, więc może skrzypieć tylko przy ocieraniu się o siebie, bądź o bok obudowy. Smarowanie to niezbyt dobry pomysł. jest jej tam dość sporo i jeśli dasz smarowidło to za pewne zwoje się ze sobą skleją i za którymś obrotem taśma się zerwie.

Napisano

U mnie skrzypialy sworznie wahacza, ktore padly po niecalym roku od wymiany.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A może dolne łożysko kolumny kierowniczej?

Kurcze nie mam pojęcia crazy.gif

chodzi Ci o coś takiego jak tutaj? KLIK

Napisano
  • Autor

Taśmę popsikałem troszkę silikonem w spray'u przez szczelinę. Nie pomogło crazy.gif

Napisano

Nie, to jest krzyżak wałka pośredniego. Kolumna jest nad nim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.