Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzeszczy półoś, skrzynia, przy wolnej jeździe

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie doszedłem skąd ten dźwięk auto gdy się toczy do 30kmh słychać na każdym biegu 1 czy 3 na sprzęgle czy bez takie tarcie.

Odgłos podobny do tego który jest gdy cofamy na wstecznym i puścimy gaz.

Takie trzeszczenie jakby koło darło o nadkole ale głos dobiega z okolicy prawej półosi lub skrzyni.

Miał ktoś coś podobnego?

Napisano

Niestety ja tak miałem :/

Sprawdź na kanale uszczelnienie półosi przy skrzyni i poziom oleju w skrzyni...

Mi mechanik wymieniał gumy przy półosiach i niestety źle je założył a przy silnikach 1.0 są tak zwane "mokre półosie" czyli ta guma jest krytycznym elementem bo gdy jest dziurawa lub źle założona to cały olej ze skrzyni wycieka i skrzynia pracuje na sucho frown.gif

Ja gdy usłyszałem ten dźwięk (niby koło trące o nadkole) to skrzynia była już sucha jak pieprz i nadawała się na śmietnik...

Podnieś prawe lub lewe koło na podnośniku tak by było w powietrzu i odpal silnik. Ostrożnie zmieniaj biegi i sprawdź czy dźwięk dochodzi ze skrzyni.

Jeżeli skrzynia jest sucha to maż 2 opcje:

1. Dolać jakikolwiek najtańszy olej i zlokalizować wyciek. I szybko rozglądać się za nową bo w tej opiłki i kawałki trybów zaczną pływać w oleju i zgrzytać.

2. Jeździć na suchej szukając nowej skrzyni...

Koszt skrzyni to tak około 300-500 zł na szrotach. Taniej na allegro. Jednak nigdy nie wiesz jaka jest w środku i czy nie przeszła tego samego co twoja (niby można zaglądać w łożyska półosi bo to tam zbiera się część syfów i opiłków ale to i tak zawsze loteria)

Mnie cała wymiana w moim garażu łącznie z regeneracją skrzyni i wymianą przy okazji poduszek silnika i skrzyni oraz uszczelki wału za kołem zamachowym kosztowała 2000 zł ze skrzynią.

Bardzo było mi szkoda mojej poprzedniej bo auto ma zaledwie 49k tyś przebiegu i poprzednie skrzynia była lepsza... obecną mam z 97r lub 98r musiałbym sprawdzić.

Co do numerów skrzyni to niestety znajdują się one WEWNĄTRZ skrzyni _-_' więc raczej odpada sprawdzanie na szrocie. Czasem podobno numer był też na deklu piątego biegu (widoczny od strony lewego przedniego koła) jednak w moim przypadku obie skrzynie miały go wewnątrz :/

To (i kilka innych doświadczeń) sprawiło że od tamtej pory przy aucie robię WSZYSTKO SAM lub z pomocą kolegi a od mechaników trzymam się z daleka.

Napisano
  • Autor

Arkain uszczelniacze są ok nie ciekną a oleju jest max w skrzynce i nigdy bez niego nie pracowała. A gumy i wszystkie wycieki od razu likwiduję. Tak jak piszesz tak jakby tarła opona o plastikowe nadkole mój przebieg to 140kkm.

A co dokładnie Ci tam się zatarło?

Napisano

Przede wszystkim mechanizm różnicowy frown.gif

Ale to logiczne bo w nim po zalaniu olejem pływały odłamki i wszystko chrobotało.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim mechanizm różnicowy

> Ale to logiczne bo w nim po zalaniu olejem pływały odłamki i wszystko chrobotało.

Ale co tam się mogło uszkodzić jak cały czas był olej, dźwięk jest dokładnie taki do 40kmh obojętnie na którym biegu 1,2,3, jakby rozpędzić auto na wstecznym do ok 20kmh i puścić gaz.

Wtedy usłyszymy podobny dźwięk.

Dzwoniłem do aso powiedzieli że albo sworzeń satelitki albo dyfer?.

Spuściłem olej na śrubie magnesowej troszkę opiłek i olej czarny jak smoła bez opiłków. Olej z 60 tkm. Co o tym myślicie?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.