Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów 1,4

Featured Replies

Napisano

witam, jakis czas temu pisałem o niezidentyfikowanym terkotaniu no i wyszło.. mad.gif skrzynia biegów do naprawy lub wymiany.. tydzień temu do terkotania dołaczyło skakanie drązka zmiany biegów, pojechałem do aso, spuscili olej, a w nim jakies opiłki, wiórki czyli cos sie wycierało.. Kolega z forum dan77 u siebie w 1,4 wymianiał skrzynie przy 65k km, mnie padła (jeszcze nie do konca bo jezdzi) przy 100k km..

Może ktoś ma podobne doświadczenie, o czym może świadczyć takie przeskakiwanie drązka, głównie na 1 i 2 przy dodawaniu i odejmowaniu gazu oraz wciskaniu sprzegła.. Może to cos taniego do naprawy i lepiej pogrzebac w tej mojej skrzyni?

Napisano

kolega musiał mieć albo pecha albo sucho w skrzyni...

u mnie jak kumplowi zaczeło coś wyć (susza w skrzyni) profilaktycznie zrobiłem po 160kkm olej w swojej i był jak nówka zadnych opiłków...

Napisano

allegro lokalnie

to to tyrkanie ktorego szukales juz od dluzszego czasu ? Po takim okresie pilowania to po otwarciu moze byc puzzle trzymajace sie na slowo honoru . Moze odrazu isc w wymiane ?

Napisano
  • Autor

no dokladnie to, tyrkotanie jest takie samo tylko doszło przeskakiwanie drążka.. chyba kupie uzywke tylko ile ona podziała to nikt nie wie... ehhh

Napisano

> no dokladnie to, tyrkotanie jest takie samo tylko doszło przeskakiwanie drążka.. chyba kupie uzywke

> tylko ile ona podziała to nikt nie wie... ehhh

Fajnie jakbys mial mozliwosc postawienia auta na kolek na dluzej - i spokojnie sobie to rozebrac i lapac po stole co sie wysypie wink.gif Bo idac do pana henka to sie nic nie dowiesz oprocz "panie, musze rozebrac". Problem w tym ze jak bedzie rozebrane to juz nie wyrwiesz auta od mechanika. Do aso - owszem naprawia w cenach Aso wink.gif Wymieniac na nowke w cenach aso - wydaje sie najrozsadniejsze z pkt widzenia trwalosci ( nowka to zawsze nowka) ale podwoisz cene auta no.gif

Napisano
  • Autor

sam na bank za to nie bede sie bral, wszedzie mówili ze najpierw trzeba rozebrac skrzynie i zobaczy (w aso 1000zl), a i czesci mogą być drogie...

Napisano

Kilka zasad opracowanych na podstawie moich doświadczeń ze skrzynią w BBM:

1. Skrzyń się nie naprawia bo zdarza się, że taka skrzynia po na prawie wyje.

2. Skrzynię montuje się u sprzedawcy używanej skrzyni bo jak później się okaże, że skrzynia jest wadliwa to mogą być jaja z pokryciem kosztów robocizny.

3. Warto dać nowe sprzęgło - odpada w razie czego argument "Panie bo sprzęgło stare".

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ok, dzieki, szukam używanej... a czy ta w stilo 1,4 to to samo co w 1,2 i np w grande punto itp?

Napisano

> ok, dzieki, szukam używanej... a czy ta w stilo 1,4 to to samo co w 1,2 i np w grande punto itp?

tak, tam chyba jest ta sama c514 6cio biegowa.

jak coś to wiem kto chce sprzedać uzywaną z 1.2 16v stilo.

Napisano

wymieniałeś kiedyś olej w tej skrzyni?

Napisano
  • Autor

no teraz, auto ma niecale 8 lat i 100k km, nic sie nie lało ze skrzyni.. tandeta i tyle, teraz czytam jak w nowym bravo sypią się skrzynie, to sie fiat popisał....

Napisano

> no teraz, auto ma niecale 8 lat i 100k km, nic sie nie lało ze skrzyni.. tandeta i tyle, teraz

> czytam jak w nowym bravo sypią się skrzynie, to sie fiat popisał....

czyli przez 8 lat nie zmieniłeś oleju w skrzyni? Ja wiem, że instukcja nie zaleca wymiany, ale...

W Stilo 1.6 zmieniłem olej w zeszłym miesiącu. Auto jest z 2004 roku, u nas od roku, nie mam pojęcia czy wcześniej olej był wymieniany. Chyba nie, bo mechanik mówił, że wylał jakiś jeden gęsty syf. Przecież takie coś już pewnie nie ma żadnych właściwości smarnych

Napisano
  • Autor

nie zmieniałem wczesniej i uwazam, ze jakies zaniedbanie to nie jest, bez przesady.... jak taka czesc nie wytrzymuje 100k km to jest to dziadostwo i tyle.., rozumiem jakby było jakis uszkodzenie (wypadek, uderzenie), wyciek oleju ale nie tak samo z siebie.. pare lat temu miałem brave, tez teoretycznie nie ma koniecznosci wymiany oleju w skrzyni ale wymienilem po 10latach i 150k km, skrzynia byla ok

Napisano

> nie zmieniałem wczesniej i uwazam, ze jakies zaniedbanie to nie jest, bez przesady.... jak taka

> czesc nie wytrzymuje 100k km to jest to dziadostwo i tyle.., rozumiem jakby było jakis

> uszkodzenie (wypadek, uderzenie), wyciek oleju ale nie tak samo z siebie.. pare lat temu

> miałem brave, tez teoretycznie nie ma koniecznosci wymiany oleju w skrzyni ale wymienilem po

> 10latach i 150k km, skrzynia byla ok

pewnie jak skrzynia jest po prostu kiepska, to regularna wymiana oleju (ja, przy moich przebiegach, sensowny interwał zakładam 50-60 tys i około 4 lata), przedłużyłaby jej życie i może awarię by odsunęła w czasie. Może już na następnego właściciela...

Napisano

> czyli przez 8 lat nie zmieniłeś oleju w skrzyni? Ja wiem, że instukcja nie zaleca wymiany, ale...

> W Stilo 1.6 zmieniłem olej w zeszłym miesiącu. Auto jest z 2004 roku, u nas od roku, nie mam

> pojęcia czy wcześniej olej był wymieniany. Chyba nie, bo mechanik mówił, że wylał jakiś jeden

> gęsty syf. Przecież takie coś już pewnie nie ma żadnych właściwości smarnych.

Spokojnie, olej w skrzyni to nie olej w silniku - nie zużywa się tak szybko bo:

- nie ma zjawiska mieszania się oleju z paliwem,

- nie wiążą się z nim produkty spalania i sadze,

- nie dostaje się do niego tyle wilgoci co do oleju silnikowego,

- olej nie przegrzewa się,

Słowem, olej zużywa się jedynie poprzez mechaniczne rozrywanie się łańcuchów węglowodorowych. To trwa latami. Stąd część producentów skrzyń biegów nawet nie przewiduje wymiany oleju przez cały żywot pojazdu, gdyż nie ma to istotnego wpływu na jej trwałość.

Zatem, śmiem twierdzić, że o ile poziom oleju w skrzyni był prawidłowy (a nie było wycieków, zatem jest szansa że był zawsze prawidłowy) to usterka powstała losowo, bądź z przyczyn materiałowo-produkcyjnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.