Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia Palio i cieknący uszczelniacz przegubu

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem, pojawiły się u mnie wycieki w okolicy przegubu wewnętrznego, prawdopodobnie cieknie z uszczelniacza. Mam do was pytanie czy da się w jakiś sposób wyciągnac ten "kielich" w którym siedzi przegub w celu wymiany uszczelniacza, czy musze koniecznie rozbierać skrzynie ?? To raz a dwa wydaje mi sie że te właśnie "kielichy" mają dość duży luz na "bokI" i zastanawiam się czy to właśnie przez to nie poleciał uszczelniacz ?? Jak tam wykasować ten luz ??

Pozdrawiam i z góry dzieki za info

Napisano

Trzeba je wyważyć. Lewa wyjdzie za pomoca łyzki do opon lub dużego wkrętaka zapartego o jedna ze śrub obudowy skrzyni i przegubu, a prawą zawsze przy pomocy młotka i tępego przecinaka wybijam.Przeguby siedza w skrzyni na pierścieniach rozpręznych i trzeba im pomóc wyjsc w w/w sposób zlosnik.gif

Temat luzu przemilczam bo zawsze jakis jest, a ze to tylko forum, to Tobie zapewne ciezko go opisac, a mnie pojac wink.gif

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Trzeba je wyważyć. Lewa wyjdzie za pomoca łyzki do opon lub dużego wkrętaka zapartego o jedna ze

> śrub obudowy skrzyni i przegubu, a prawą zawsze przy pomocy młotka i tępego przecinaka

> wybijam.Przeguby siedza w skrzyni na pierścieniach rozpręznych i trzeba im pomóc wyjsc w w/w

> sposób

Hmmm kiedyś w swoim Punciaku próbowałem i właśnie zabrałem się najpierw za prawą (od pasażera) i był duży problem, nie dało rady ani podważyć łapką ani śrubokrętem....

Lewał łatwiej wychodzi ?? wystarczy ją podważyć i powinna się wysunąc ?? A tym przecinakiem to gdzie uderzasz ?? w "kielich" przegubu ??

> Temat luzu przemilczam bo zawsze jakis jest, a ze to tylko forum, to Tobie zapewne ciezko go

> opisac, a mnie pojac

> Pzdr

no to fakt ciężko to wyjaśnić hehe.gif

PS. A jakiego typu siedzą tam uszczelniacze ?? coś w rodzaju zwykłego simmeringu ??

Napisano

> Hmmm kiedyś w swoim Punciaku próbowałem i właśnie zabrałem się najpierw za prawą (od pasażera) i

> był duży problem, nie dało rady ani podważyć łapką ani śrubokrętem....

> Lewał łatwiej wychodzi ?? wystarczy ją podważyć i powinna się wysunąc ??

Tak ok.gif Najlepiej jak gdy napotkasz na opór, obrócisz troche półosią, tak zeby zabezpieczenie inaczej sie ułozyło. Czasami wystarczy jeden ruch i wyskakuje, a czasem trzeba ją troche poobracać wink.gif

> A tym przecinakiem to

> gdzie uderzasz ?? w "kielich" przegubu ??

Tak, w kielich ok.gif Celowo napisałem o tępym przecinaku, zeby tego kielicha za nadto nie poharatać wink.gif

I tak samo jak wyzej - jak nie bedzie chciał wyjsc - obróć troche ok.gif

> no to fakt ciężko to wyjaśnić

> PS. A jakiego typu siedzą tam uszczelniacze ?? coś w rodzaju zwykłego simmeringu ??

Tak, z tym że są prawy i lewy (kierunek obrotu)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.