Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5 - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Pytań mam kilka co do Citroena C5.

O ile wiem że silnik 2.0, o mocy bodajże 136KM występujący na początku produkcji, bez problemu pozwala na współpracę z LPG, to nie wiem jak się ma sytuacja z silnikiem 2.0 o mocy 143KM występującym w C5 po liftingu ? O silnik HPI nawet nie pytam bo to wtrysk bezpośredni.

Czy C5 I gen posiada ocynk lub inne zabezpieczenie antykorozyjne ?

ESP występuje od początku produkcji ?

I jak to jest z jego awaryjnością ? Znam przypadek gdy auto nowe miało problemy z elektroniką, natomiast inni znani mi użytkownicy go chwalą.

Napisano

ad1. 143KM po lifcie tak samo bezproblemowo współpracuje z LPG jak 136KM sprzed liftu. Przy okazji: miejsce na wlew LPG jest fabrycznie przewidziane obok wlewu benzyny, a widuję C5 z dziurą w zderzaku.

ad.2. ocynk jest, problemów z korozją brak. Wyjątek: tylna klapa na styku z listwą nad rejestracją, dotyczy to zarówno hatchbacka jak i breaka

ad3. W Mk1 ESP nie było seryjnie, lecz w opcji, w Mk2 nie wiem.

ad4. auto moim zdaniem przeciętne pod względem awaryjności, nie ma ani zachwytu, ani dramatu.

Pisałem o C5 dużo, poszukaj w archiwum, coś tam wiem bo mam auto od 6 lat. Wygooglaj sobie forum Klubu Cytrynki - kopalnia wiedzy o Citroenach z podziałem na modele.

Napisano
  • Autor

> ad1. 143KM po lifcie tak samo bezproblemowo współpracuje z LPG jak 136KM sprzed liftu. Przy okazji:

> miejsce na wlew LPG jest fabrycznie przewidziane obok wlewu benzyny, a widuję C5 z dziurą w

> zderzaku.

Ok - czyli informacja potwierdzona - dziękuję.

> ad.2. ocynk jest, problemów z korozją brak. Wyjątek: tylna klapa na styku z listwą nad rejestracją,

> dotyczy to zarówno hatchbacka jak i breaka

> ad3. W Mk1 ESP nie było seryjnie, lecz w opcji, w Mk2 nie wiem.

> ad4. auto moim zdaniem przeciętne pod względem awaryjności, nie ma ani zachwytu, ani dramatu.

> Pisałem o C5 dużo, poszukaj w archiwum, coś tam wiem bo mam auto od 6 lat. Wygooglaj sobie forum

> Klubu Cytrynki - kopalnia wiedzy o Citroenach z podziałem na modele.

Byłem tam wink.gif Dziękuję.

Napisano

> Byłem tam Dziękuję.

Ja tez tam mialem ciężkie chwile, ale dla wyższego celu warto sie poświęcić.

Napisano

> Ja tez tam mialem ciężkie chwile, ale dla wyższego celu warto sie poświęcić.

Podepnę się pod temat. Otóż mam takiego C5 (MkI 1.8) od zeszłego tygodnia i mam kilka pytań:

1) Gdzie kupujecie LDS na ewentualne dolewki? W Norauto litr LDS (firmy innej niż Total) kosztuje ponad 60zł, w ASO Citroena oryginał Total ponad 80zł, a na allegro Total LDS to około 50zeta z przesyłką.

Spora rozbieżność, z czego wynika? Podrabiają to, czy co?

2) Czy to prawda, że (wbrew niektórym instrukcjom) rzeczą normalną jest iż kontrolka ciśnienia oleju w C5 MkI nie zapala się po przekręceniu kluczyka (tak jak ikona akumulatora na przykład) lecz tylko kiedy faktycznie jest niskie ciśnienie oleju podczas pracy?

3) C5 MkI a halogeny. W zderzaku są zaślepki, jednak włącznik przeciwmgielnych przednich jest, ikonka jest i działa i oczywiście przeciwmgielne też są i działają - rozumiem, ze są zintegrowane z główną lampą - pytanie: to po co zaślepki w zderzaku?

4) Czy jest jakikolwiek wskaźnik lub kontrolka niskiego poziomu LDS?

Tyle pytań, teraz ogólne wrażenia: zawieszenie jest bajeczne. Co prawda miałem kiedyś BX-a więc wiedziałem czego się spodziewać, ale dla mnie to jest rewelacja. Oczywiście totalne, zwłaszcza małe wyboje typu tarka, nierówny bruk czy uskoki - tego nic nie wytłumi w 100% bo choćby bezwładność samych kół nie pozwala, ale jazda po takich śrenich nierównościach, łągodniejszych dołkach - tutaj czuć najlepiej zalety tego zawieszenia.

W środku kupa miejsca, dobre materiały, bardzo dobrze wyciszony.

Zobaczymy jak będzie się sprawował.

Na pewno mam do zrobienia słynną w C5 sprawę zacisków tylnych, poci się przewód wspomagania (ale chyba to w C5 norma), włącznik świateł już naprawiony a poza tym chyba jest w miarę ok.

Napisano

ad 1. IMO niczym sie nie rożnią. Ale w niektorych ASO mozna trafić LDS Totala za 40 PLN/litr.

ad 2. prawda, dokąłdnie tak jest jak piszesz

ad 3 .te zaslepki w zderzaku niczemu nie służą, fabrycznie nic tam nie ma w żadnej wersji C5 Mk1, w wersji z lampami zwykłymi przeciwmgielne sa zintegrowane z lampami głównymi, w wersji z ksenonami nie ma przeciwmgielnych. Zaslepki można wykorzystać dla jakiegos swojego pomysłu, np. może DRL ?

ad 4. nie wiem, ale u mnie raz musiałem dolać 1 litr, a żaden komunikat sie nie zapalił

Odnośnie zawieszenia zgadzam się, ale jeśli ktos oczekuje bezwzględnego wytłumienia to będzie zawiedziony, zawieszenie jest adaptacyjne co znaczy że wjeżdzamy w nierówności to chwilę sa one słabo tłumione, po czym zawieszenie reaguje i się "zmiękcza". Mnie bardzo się przydaje możliwośc uniesienia, dzięki temu parkuję tam, gdzie nikt inny nie próbuje, no może terenówki.

Napisano

> ad 1. IMO niczym sie nie rożnią.

Dzięki za odpowiedzi!

Napisano

> U mnie LDS z wysyłka kosztuje na allegro 39 pln

ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.