Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie techniczne SV 650

Featured Replies

Napisano

Mam potrzebę wstawić szersze koło do sv650 2002r. Czy istnieje techniczna możliwość wymiany koła ze 160 na 180 ???

SV 1000 jesli dobrze kojarzę miał 180 więc idąc tym tokiem rama powinna byc taka sama więc albo samo koło jest szersze albo wahacz ?

Napisano

> Mam potrzebę wstawić szersze koło do sv650 2002r. Czy istnieje techniczna możliwość wymiany koła ze

> 160 na 180 ???

> SV 1000 jesli dobrze kojarzę miał 180 więc idąc tym tokiem rama powinna byc taka sama więc albo

> samo koło jest szersze albo wahacz ?

a mozesz powiedziec po co?

Napisano

Quote:

Wszystko to jednak musiało zostać okupione większą masą - 189 kg (SV 1000S) wobec 169 kg (SV 650S). Te dodatkowe kilogramy wynikają także z zastosowania solidniejszego zawieszenia. Oba tylne wahacze wykonane są z aluminium, jednak ten z SV 1000 ma masywniejszą budowę,
a do tego współpracuje z kołem o szerszej obręczy - 5,5 cala (SV 650 - 4,5 cala).
Także z przodu miejsce widelca z rurami nośnymi o średnicy 41 mm (SV 650) zajmuje teleskop o dużo "poważniejszej" średnicy 46 mm. W SV 1000 trudom zatrzymywania szybszego motocykla podołać musi przedni hamulec z tarczami 310 mm, podczas gdy lżejszemu i wolniejszemu wystarczy 290 mm średnicy.

Po taniości da radę założyć oponę 180 na oryginalną felgę SV 650.

Ale opona nie ułoży się tak jak powinna. Będzie balon. I walec.

O właściwościach trakcyjnych po tej zmianie się nie wypowiadam.

Kumpel pojeździł i nie był zadowolony.

Na SVrider.com przeszczepiali koło chyba z CBR czy gixa

http://www.ebay.com/itm/03-09-SV650-SV650S-GSXR-5-50-REAR-WHEEL-UPGRADE-KIT-/150402251806

http://www.svrider.com/forum/showthread.php?t=152732

Napisano
  • Autor

> a mozesz powiedziec po co?

Motor uzywam okazjonalnie, sprzedawać sie tego nie opłaca więc chciałem sobię zrobić zabawkę na tor. Moja jazda na moto sprowadza się do kilku wyjazdów na tor w roku i ewentualnie jako środek zastępczy w przypadku braku samochodu np. gdy stoi w serwisie.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Wszystko to jednak musiało zostać okupione większą masą - 189 kg (SV 1000S) wobec 169 kg (SV

> 650S). Te dodatkowe kilogramy wynikają także z zastosowania solidniejszego zawieszenia. Oba

> tylne wahacze wykonane są z aluminium, jednak ten z SV 1000 ma masywniejszą budowę, a do

> tego współpracuje z kołem o szerszej obręczy - 5,5 cala (SV 650 - 4,5 cala). Także z przodu

> miejsce widelca z rurami nośnymi o średnicy 41 mm (SV 650) zajmuje teleskop o dużo

> "poważniejszej" średnicy 46 mm. W SV 1000 trudom zatrzymywania szybszego motocykla podołać

> musi przedni hamulec z tarczami 310 mm, podczas gdy lżejszemu i wolniejszemu wystarczy 290 mm

> średnicy.

> Po taniości da radę założyć oponę 180 na oryginalną felgę SV 650.

> Ale opona nie ułoży się tak jak powinna. Będzie balon. I walec.

> O właściwościach trakcyjnych po tej zmianie się nie wypowiadam.

> Kumpel pojeździł i nie był zadowolony.

> Na SVrider.com przeszczepiali koło chyba z CBR czy gixa

> http://www.ebay.com/itm/03-09-SV650-SV650S-GSXR-5-50-REAR-WHEEL-UPGRADE-KIT-/150402251806

> http://www.svrider.com/forum/showthread.php?t=152732

Dzieki ! Czyli jest nadzieja w miare tanio to poskładać. Pierwsza myśl to było naciągnięcie opony na obecną felgę ale to się mija z celem opona będzie kiepsko leżeć. Zależy mi na lepszym trzymaniu na krawędzi dlatego ta zmiana.

Napisano
  • Autor

a jak widzicie opcje takiej wymiany : wahacz od sv1000 + koło od sv1000. Będzie to leżało ?

Napisano

> Dzieki ! Czyli jest nadzieja w miare tanio to poskładać. Pierwsza myśl to było naciągnięcie opony

> na obecną felgę ale to się mija z celem opona będzie kiepsko leżeć. Zależy mi na lepszym

> trzymaniu na krawędzi dlatego ta zmiana.

Obys ta zmiana nie popsul sobie prowadzenia.

Moze po prostu lepiej zainwestowac w lepsze gumy?

Napisano
  • Autor

> Obys ta zmiana nie popsul sobie prowadzenia.

> Moze po prostu lepiej zainwestowac w lepsze gumy?

Oponki całkiem dobrze się sprawdzają, mnie głównie chodzi o teorie.

Jeśli mam rozkęcać motor to chce to właśnie w ten sposób zrealizować.

Jeżeli nie będzie możliwości zmiany koła to raczej rozględne się za innym motorem spełniającym kryteria. Chciałbym jednak tego uniknąć ponieważ sv od kąd ją mam jest bezawaryjna, fajnie się jeżdzi i nie bardzo mam ochotę wysłuchiwać kupujących którzy od 10 letniego motocykla oczekują stanu z salonu.

Moto większość czasu stoi w garażu więc mozna go rozkręcać i kombinować. Na codzień nie jest mi potrzebne.

Napisano

> Motor uzywam okazjonalnie, sprzedawać sie tego nie opłaca więc chciałem sobię zrobić zabawkę na

> tor. Moja jazda na moto sprowadza się do kilku wyjazdów na tor w roku i ewentualnie jako

> środek zastępczy w przypadku braku samochodu np. gdy stoi w serwisie.

i uwazasz, ze szersza opona na tor jest lepsza?

Napisano
  • Autor

> i uwazasz, ze szersza opona na tor jest lepsza?

nie uważam bo zawodowcem nie jestem, większość motorow ma 180 więc pewnie coś w tym jest. Robiąc zabawkę chciałbym koło 180 więc czemu tego nie zrobić?? Jest też w tym trochę ciekawości czy właściwosci jezdne się poprawią. Porównując na sucho dwa stojące motory opona 160 wygląda na gorszą w zakręcie.

Napisano

> nie uważam bo zawodowcem nie jestem, większość motorow ma 180 więc pewnie coś w tym jest. Robiąc

> zabawkę chciałbym koło 180 więc czemu tego nie zrobić?? Jest też w tym trochę ciekawości czy

> właściwosci jezdne się poprawią. Porównując na sucho dwa stojące motory opona 160 wygląda na

> gorszą w zakręcie.

masz 99,9% pewnosci, ze prowadzenie Ci sie pogorszy. Opona jest dobrana do geometrii moto i zalozenie grubszej spowoduje, ze albo nie bedzie sie skladal w winkiel albo bedzie sie walil w zakrety

Napisano
  • Autor

> masz 99,9% pewnosci, ze prowadzenie Ci sie pogorszy. Opona jest dobrana do geometrii moto i

> zalozenie grubszej spowoduje, ze albo nie bedzie sie skladal w winkiel albo bedzie sie walil w

> zakrety

Acha, to trochę komplikuje sprawę. Rozumiem zasadę ze wszystko ma ze sobą grać ale w przypadku SV skoro producent zrobił 1000 na tej samej ramie co więcej w 650 wahacz N i S się różni długością to jest to na tyle uniwersalna budowa że poruszanie się po tych elementach powinno byc kompatybilne.

Rod

Napisano

> Acha, to trochę komplikuje sprawę. Rozumiem zasadę ze wszystko ma ze sobą grać ale w przypadku SV

> skoro producent zrobił 1000 na tej samej ramie co więcej w 650 wahacz N i S się różni

> długością to jest to na tyle uniwersalna budowa że poruszanie się po tych elementach powinno

> byc kompatybilne.

> Rod

IMO nie do konca to bedzie gralo, lepiej kup dobra opone

Napisano

> Acha, to trochę komplikuje sprawę. Rozumiem zasadę ze wszystko ma ze sobą grać ale w przypadku SV

> skoro producent zrobił 1000 na tej samej ramie co więcej w 650 wahacz N i S się różni

> długością to jest to na tyle uniwersalna budowa że poruszanie się po tych elementach powinno

> byc kompatybilne.

> Rod

Ja jestem zdania że producenta nie ma sensu poprawiać. Wielu inżynierów obliczało wszystko tworząc motocykl, żeby jeździło się nim dobrze. Wszystkie motocykle są też sprawdzane na torach przez zawodników.

Sam się dwa razy przekonałem o tym że nie poprawia się fabryki. Pierwszy raz w samochodzie (peugeot 306) zamiast opon 175 założyłem 195, bo fajnie wygląda i będzie się lepiej drogi trzymało. Wyszło na to że jeździło się gorzej i opona przy obciążeniu obcierała o nadkole. Drugi raz w motocyklu CB500. Opona powinna być 130 ja założyłem 150, bo wszyscy tak robili. Było czuć różnicę, niestety na gorsze, źle się w zakrętach jechało.

Jak chcesz tak kombinować to lepiej kup SV1000. Jeśli jeździsz tylko po torze to chyba zależy Ci na jak najlepszych czasach i dobrym prowadzeniu, więc zostaw 160.

Teraz moje teoria. Szersze opony zakłada się do mocniejszych maszyn. Szersza opona ma większą powierzchnię styku z asfaltem a co za tym idzie większe opory toczenia. Jak do słabego motocykla dasz szerszą oponę to więcej mocy będzie musiał motocykl oddać na pokonanie oporów.

Napisano

> skoro producent zrobił 1000 na tej samej ramie...

Ramy nie są takie same, różnie się conajmniej punktami mocowania silnika. Jest w polsce gość, który przełożyl silnik jak i reszte bebechów (wahacz, koło) z "nowej" sv1000 do "starej" sv650 - proponuje poszukac jego postów na jednym z polskich forów svki. Tak jak leff jestem zdania, że do 70 konnego pierdzipęda wystarczy dobra opona w seryjnym rozmiarze. Pamietaj, ze opona 180 wystepuje w jednak troche mocniejszych motocyklach. Ale ja jestem amatorem i sie nie znam smile.gif

Napisano
  • Autor

Przekonują mnie wasze argumenty. Musze w wolnej chwili pomysleć nad tym. Dzięki za pomoc

Napisano

> Przekonują mnie wasze argumenty. Musze w wolnej chwili pomysleć nad tym. Dzięki za pomoc

By the way - mysle, ze na tor lepszym rozwiazaniem bedzie wymiana przedniego amora na upsa oraz wymiana tylnego dampera na cos "wyscigowego z rezerwuarkiem"

Napisano

> For fan wystarczy tak jak jest

For fun tymbardziej - nie ma to jak błysk złota na UPSie :D :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.