Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Santa Fe - ile to pali?

Featured Replies

Napisano

Prośba do Akowiczów powożących Santa Fe I: przyznajcie się, ile Wam Santki żłopią paliwka. po mieście i w trasie. interesują mnie i wyniki dieselków i benzyny 20.GIF

Napisano

> Prośba do Akowiczów powożących Santa Fe I: przyznajcie się, ile Wam Santki żłopią paliwka. po mieście i w trasie. interesują mnie i wyniki dieselków i benzyny

2.0 CRDi 4WD z LSD z automatem - tylko w mieście z korkami, klimą i szaleństwem w oczach ("nowe", trzeba poszaleć na światłach wink.gif ) do 12l/100km. Jak już "dorosłem" to przy normalnej (kto mnie zna - wie, że to stany wyższe dynamicznej jazdy - poniżej wariactwa) w mieście koło 10l/100 km. W trasie, gdzie niecała połowa to autostrada (ile to wolno jeździć hmm.gifgrinser006.gif) a reszta trasa "zwykła" (ale się tych TIR-ów wylęgło...) 8-9 l/100 km. Przy bardzo spokojnej, jednostajnej jeździe w trasie realne jest poniżej 8l/100 km.

Edit: moja żona w trasie Rzeszów - Jaworzno tak powoziła wielorybem, że spalił niecałe 7,5l/100 km - przy czym nie jechała wcale 80 km/h wink.gif

Generalnie przyjmuję, że jak się prawie dwutonowa kolumbryna powożona dość wesoło mieści w 10 litrach, to jest OK smile.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 CRDi 4WD z LSD z automatem -

dzięki 20.GIF mam nadzieję, ze manual jest trochę mniej paliwożerny grinser006.gif

nikt więcej się nie przyzna, ile mu jego potworek pali? grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> dzięki mam nadzieję, ze manual jest trochę mniej paliwożerny

2WD z manualem pali mniej o litr - półtora. Auto waży 1800 kg prawie (na pusto), więc nie oczekuj spalania 5 czy 6 l/100km wink.gif - zwłaszcza przy cięższej nodze. Wiem, że zszedłbym litr niżej jeżdżąc delikatniej ale nie mam ochoty kapelusza zakładać wink.gif

Edit: Czyli po ludzkiemu, bo sam siebie przeczytałem i WTF... smile.gif jeżdżąc spokojnie wersją z manualem 2 WD możesz odjąć od tego, co napisałem około 2 litrów. Sam manual ale 4WD koło litra - ale pewnie nie niewiem.gif.

4WD po liftingu nie jest już all-time, więc na pewno spalanie też trochę niższe.

> nikt więcej się nie przyzna, ile mu jego potworek pali?

Wstydzą się... Benzyna z LPG kolegi pali (V6 silnik) około 15-16 l/100 km, przy czym ja po 10 km z nim za kierownicą zasypiam po prostu wink.gif Ale on z Jaworzna do Opola jedzie 2,5 godziny - autostradą...

Edit2: Z benzyną uważaj na najmniejszy silnik (chyba 4 cyl - 2.0) - dramat straszny - ledwo ledwo toto jedzie...

Podstawową (dla mnie dyskwalifikującą) wadą LPG jest koło (w lepszej wersji 225/70R16, w biedniejszej 215/65R15) w bagażniku - to naprawdę kawał koła i zajmuje mnóstwo miejsca. O dojazdówce w 4WD nie ma mowy - musisz mieć 4 opony identyczne.

Fabrycznie koło zapasowe jest pod autem, więc butla jest z jakąś osłoną od spodu.

Napisano
  • Autor

> 2WD z manualem pali mniej o litr - półtora.

2WD odpada.

> Auto waży 1800 kg prawie (na pusto), więc nie oczekuj

> spalania 5 czy 6 l/100km

nie zakładam zlosnik.gif mam raczej cichą nadzieję, że zmieści się w 9l

> Wstydzą się... Benzyna z LPG kolegi pali (V6 silnik) około 15-16 l/100 km, przy czym ja po 10 km z

> nim za kierownicą zasypiam po prostu Ale on z Jaworzna do Opola jedzie 2,5 godziny -

> autostradą...

w zdecydowanej większości w sprzedaży są diesle, więc wątpię, żebym akurat na dobrą benzynę i to jeszcze z gazem się napatoczył

> Edit2: Z benzyną uważaj na najmniejszy silnik (chyba 4 cyl - 2.0) - dramat straszny - ledwo ledwo

> toto jedzie...

chyba ledwo ze dwa razy ogłoszenie z takim motorkiem widziałem. w to bawić się tak czy siak nie miałem zamiaru ok.gifskromny.gif

Napisano

> 2WD odpada.

Słusznie ok.gif 2WD to tak jak wielki Murzyn z trzycentymetrowym ptakiem smile.gif

> nie zakładam mam raczej cichą nadzieję, że zmieści się w 9l

Przy spokojnej jeździe, manualu (uwaga na haczącą dwójkę - m.in. dlatego zdecydowałem się na automat) do zrealizowania bez problemu. Szczerze mówiąc - jeżdżąc ciut delikatniej automatem średnie 9 (ewentualnie z malutką górką) przy cyklu mieszanym jest do zrobienia ok.gif

> w zdecydowanej większości w sprzedaży są diesle, więc wątpię, żebym akurat na dobrą benzynę i to jeszcze z gazem się napatoczył

Problemem dużych benzyn jest to, że wiele z nich (jak nie większość) to auta z USA - a z amerykańskim VIN-em czasem ciężko części dobrać.

> chyba ledwo ze dwa razy ogłoszenie z takim motorkiem widziałem. w to bawić się tak czy siak nie miałem zamiaru

Tak ostrzegawczo pisałem wink.gif Bo koników to ponoć ma więcej niż diesel ale tak bardzo nie jeździ...

Stacjonujesz w Kraku, czy w okolicach? Bo ja przez Kraków czasem przejeżdżam (nawet 13.06 będę bo do Balic przylatuję) i jakbyś chciał się przymierzyć...

Napisano
  • Autor

> Słusznie 2WD to tak jak wielki Murzyn z trzycentymetrowym ptakiem

hahaha.gifrotfl.gif

> Przy spokojnej jeździe, manualu (uwaga na haczącą dwójkę - m.in. dlatego zdecydowałem się na

> automat) do zrealizowania bez problemu. Szczerze mówiąc - jeżdżąc ciut delikatniej automatem

> średnie 9 (ewentualnie z malutką górką) przy cyklu mieszanym jest do zrobienia

haczącą dwójkę? o tym jeszcze nie słyszałem hmm.gif wiesz coś więcej na ten temat?

> Problemem dużych benzyn jest to, że wiele z nich (jak nie większość) to auta z USA - a z

> amerykańskim VIN-em czasem ciężko części dobrać.

jakoś na samą myśl o benzynie 2.7 albo nawet 2.4 portfel mnie zaczyna boleć ...

no i nie jestem przekonany, czy silnik z nalotem ok. 150 000km przeżyje założenie gazu... jakoś nie mam ochoty tego za własne pieniądze testować smirk.gif

> Tak ostrzegawczo pisałem Bo koników to ponoć ma więcej niż diesel ale tak bardzo nie jeździ...

ok.gif

> Stacjonujesz w Kraku, czy w okolicach? Bo ja przez Kraków czasem przejeżdżam (nawet 13.06 będę bo

> do Balic przylatuję) i jakbyś chciał się przymierzyć...

a dziękuję, bardzo chętnie smile.gif jestem z Krk, więc to żaden problem podjechać do Balic, czy gdzie Ci będzie wygodnie 20.GIF

Napisano

> haczącą dwójkę? o tym jeszcze nie słyszałem wiesz coś więcej na ten temat?

Ponoć bolączka manuali - synchronizator drugiego biegu często leci i zaczyna haczyć i zgrzytać drugi bieg.

> a dziękuję, bardzo chętnie jestem z Krk, więc to żaden problem podjechać do Balic, czy gdzie Ci będzie wygodnie

Jeżeli żona będzie po mnie przyjeżdżać (Santkiem właśnie), to dam znać - poza tym mam rodzinę (i działeczkę) w Kleszczowie, więc też nie problem przy okazji weekendowej wycieczki do Kleszczowa spota skręcić 20.GIF

Napisano

> Ponoć bolączka manuali - synchronizator drugiego biegu często leci i zaczyna haczyć i zgrzytać

> drugi bieg.

> Jeżeli żona będzie po mnie przyjeżdżać (Santkiem właśnie), to dam znać - poza tym mam rodzinę (i

> działeczkę) w Kleszczowie, więc też nie problem przy okazji weekendowej wycieczki do

> Kleszczowa spota skręcić

Kleszczów (Bełchatów koło Łodzi) czy inny ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.