Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o model - Volvo S60

Featured Replies

Napisano

Parę dni temu pytałem o samochód dla dojeżdżającej z Boleslawca do Chemnitz Kuzynki.

Wysłałem jej mailem te odpowiedzi które wg mnie były konstruktywne. Poza tym rozmawiała w pracy w Chemnitz z autochtonami o samochodach i zmieniła trochę zdanie...

Dopuszcza auta używane.

W piatek oglądała w okolicy Chemnitz kilka samochodów - takich co sprzedawali właściciele (wraz z podobno w miarę kumatym kolegą z pracy)

Na placu boju ostał się Volvo S60 z 2008 roku diesel w wersji z silnikiem 2400 ccm 160 KM przebieg 144 kkm. Skrzynia ręczna . Wyposażenie jak na model podobno podstawowe.

Komplet przegladów - ostatni w styczniu tego roku. Przeglądy i przebieg przy przeglądach potwierdzony w serwisie w Chemnitz. Podobno bezwypadkowy ale ma trochę rys "parkingowych" i lekko pęknięty tylny zderzak

I teraz moje pytanie

Czy ten model warty jest uwagi?

Czy ten silnik w Volvo można polecić/należy unikać?

A może cały model jest jakiś nieszczęśliwy?

Ma jakieś istotne exploatacyjne wady? zalety?

Samochód ma słuzyc przez pare miesięcy do dojazdów do pracy 220 km w jedną stronę - głownie czy tez wyłącznie autostradą..

Napisano

świetne auto. Na pewno na długie wyjazdy będzie idealne ok.gif

Napisano

> Na placu boju ostał się Volvo S60 z 2008 roku diesel w wersji z silnikiem 2400 ccm 160 KM przebieg

> 144 kkm. Skrzynia ręczna . Wyposażenie jak na model podobno podstawowe.

Nie ma takich jak 160 KM

Były (wtedy) 163 i 185

> Komplet przegladów - ostatni w styczniu tego roku. Przeglądy i przebieg przy przeglądach

> potwierdzony w serwisie w Chemnitz. Podobno bezwypadkowy ale ma trochę rys "parkingowych" i

> lekko pęknięty tylny zderzak

> I teraz moje pytanie

> Czy ten model warty jest uwagi?

> Czy ten silnik w Volvo można polecić/należy unikać?

> A może cały model jest jakiś nieszczęśliwy?

> Ma jakieś istotne exploatacyjne wady? zalety?

> Samochód ma słuzyc przez pare miesięcy do dojazdów do pracy 220 km w jedną stronę - głownie czy tez

> wyłącznie autostradą..

Na dzień dobry do kontroli wysprzęglik.

Nawet więcej - ja bym prewencyjnie go wymienił.

Przy tym przebiegu lubi się rozsypać i wtedy jest problem - obieg płynu wspólny z h-cem zasadniczym, więc teoretycznie mogą się przy tym zapowietrzyć h-ce (nie miałem takiego przypadku - zawsze jest wcześniej komunikat o niskim poziomie płynu i najpierw przestaje działać sprzęgło, więc ogólnie kiepsko się jedzie :-) ).

Jeżeli sypnie się wysprzęglik, to zalaniu płynem h-cowym ulega sprzęgło - do wymiany jest wtedy komplet, razem z kołem dwumasowym.

I tak z pierdółki robi się pokaźny worek kapuchy.

Przy 150 kkm należy się planowo pasek, KONIECZNIE z paskiem agregatów oraz napinaczem, KONIECZNIE robić w ASO i na oryginalnych gratach.

Napinacz lubi się zdupcyć (bywają akcje nawrotowe nawet) i wówczas urywa się pasek napędu agregatów i w 80% przypadków uderza w obudowę paska rozrządu, kruszy ją i dostaje się pod napęd rozrządu, powodując zerwanie paska - dalej to wiadomo.

Poza tym nie ma jakichś większych bolączek - rzekłbym, że standard w tej klasie. A to czasem pierdnie turbo (trudne w ewentualnej regeneracji, bo ma elektryczne sterowanie - znaczyt nie popularną "gruchę", tylko silnik elektryczny i ogólnie raczej bardziej niż mniej skomplikowane - jeden przypadek miałem), a to wysypie się eksploatacyjnie sprzęgło/dwumas, miałem jeden przypadek rozszczelnienia h-cy oleju (olej-woda - do płynu chłodniczego dostaje się wówczas olej), ze dwa problemy z elektroniką (ESP, SRS), chyba EGR też się trafił. Jak wyżej - bez szczególnych dramatów.

Ogólnie konstrukcja już tak stara i oklepana, że aż dziw brałby, gdyby jeszcze nie była dorobiona.

Napisano
  • Autor

> Nie ma takich jak 160 KM

> Były (wtedy) 163 i 185

Kuzynka przez telefon powiedziała "stosześdziesiątcoś koni.... to pewnie mialo znaczyć 163....

> Na dzień dobry do kontroli wysprzęglik.

> Nawet więcej - ja bym prewencyjnie go \

Dzieki za info

> Ogólnie konstrukcja już tak stara i oklepana, że aż dziw brałby, gdyby jeszcze nie była dorobiona.

Czyli podsumowując może być....

Napisano

a jak sprawa z AWD w S80??

np taki

diesel

albo T6

benzyna

??

Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.

Z jakiegoś powodu zaczyna mi sie podobać Volvo.

Starzeję się biglaugh.gif

EDYTA: ładny bezwypadkowy ten T6:

11/10/09 FLORIDA

Brand: Rebuilt NMVTIS

08/20/09 7076395294

Fairfield, CA

Copart, Inc.

Sold No Junk And Salvage NMVTIS

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a jak sprawa z AWD w S80??

Mało miałem AWD, ale wszystkie jak jeden mąż wykazywały (drogie) problemy z przeniesieniem napędu (głośne wycie) po przebiegu rzędu 150k. Nie naprawiałem tego nigdy, bo szły pod nóż, ale wyceny napraw były na kwoty 5-cyfrowe z dwójką z przodu.

Zachęciłem, prawda? ;-)

Dodatkowo w tym modelu (jak i ogólnie we wszystkich wolwach) standardem jest zgnicie skraplacza klimatyzacji w 3, max 4 roku eksploatacji. Czasami zacierała się sprężarka klimy.

Uwagi o paskach osprzętu/rozrządu, oraz wysprzęgliku dla manuala również znajdują zastosowanie.

Do czasu aż pojawił się silnik 205KM automat nie urzekał pracą, od 205, a zwłaszcza od MY 2011 znacznie poprawiono soft i póki co te samochody są dla mnie wzorcem dobrze działającej ASB.

Jeżeli chcesz dłubnąć ten silnik, to tylko manual - ASB są dość słabe i mogą nie przeżyć zwiększenia momentu i mocy. Prędkość na ASB jest ograniczona do chyba 215 albo 220 km/h. Właśnie z uwagi na ograniczenia ASB.

Jeśli miałbym brać S80 (a raczej nie brałbym - patrz niżej), to na pewno nie brałbym AWD - realnie nic to nie daje poza +10 do zajebistości (napęd dołączany, na wiskozie). Auto - owszem - lepiej przyspiesza na śliskim, ale hamuje tak samo jak każde inne, więc...

Co do pojazdów sprowadzanych z USA - tam są inne konfiguracje, specyficzne dla rynku. Rodzi to problemy z obsługą, zwłaszcza części elektronicznej pojazdu (serwisy nie mają odpowiednich narzędzi i mieć nie muszą, bo to inny rynek i konfiguracja pojazdu.

> np taki

> diesel

> albo T6

> benzyna

> ??

> Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.

> Z jakiegoś powodu zaczyna mi sie podobać Volvo.

> Starzeję się

T6 jest jak dla mnie genialnym źródłem napędu do tego auta.

D5 ma o 1 cylinder i 0,6 litra za mało, żeby móc nazwać go dobrym źródłem napędu do prestiżowego sedana.

Mankament zasadniczy T6 - 20 po mieście to standard dla korzystających z osiągów tego silnik, z korektami w górę.

Co do "brałbym S80".

Ja nie.

Jeśli już musiałbym, to wziąłbym raczej kombi, ale też mnie toto nie urzeka.

S80 ma małe możliwości przewozowe (sedan) i ogólnie jakoś-tak mi nie leży.

Aha, jak na wolwo to ma fatalne siedzenia - za wąskie, za krótkie, za twarde, bez trzymania bocznego.

Chcesz DOBRYCH siedzeń - wsiądź do małej platformy.

Napisano

> Chcesz DOBRYCH siedzeń - wsiądź do małej platformy.

dziękuję za obszerną odpowiedź.

Faktycznie, jestem już na nie zlosnik.gif dla s 80.

OK,

a które V jest wg Ciebie godne polecenia.

Jako auto po mieście. Ma mnie wozić do pracy, zapewniając komfort, bezpieczeństwo (również tych pokemonów z tyłu- kurtyny?)

bagażnik nie ma znaczenia. Spalanie - raczej też..

Napisano

> dziękuję za obszerną odpowiedź.

> Faktycznie, jestem już na nie dla s 80.

> OK,

> a które V jest wg Ciebie godne polecenia.

> Jako auto po mieście. Ma mnie wozić do pracy, zapewniając komfort, bezpieczeństwo (również tych

> pokemonów z tyłu- kurtyny?)

> bagażnik nie ma znaczenia. Spalanie - raczej też..

Moja prywatna preferencja jest specyficzna - ja po prostu nie przepadam za dużymi samochodami, chyba, że za "duży" dasz Reno Trafic w wersji 8-osobowej (9-tka ma podwójną ławkę z przodu i nie jest już tak bosko wygodna) i to L2H1 - póki co jest to dla mnie wzorzec auta na wyjazdy rodzinne.

Gdybym miał wybierać z Wolwa, to raczej omijałbym wszystko z XC w nazwie - niewygodne, jedzie się jak w misce po schodach, ale to cena lansu w suf-ie.

Zostaje więc na placu boju albo V50 (jeżeli może być używka), albo V60, albo V70.

I wybór w tym momencie zawęża sie tak naprawdę do osobistych preferencji.

Małą platformą przez ostatnie lata natłukłem koło 100 kkm i uważam, że samochód jest genialnie wręcz wygodny i oferuje bdb stosunek kasy do stanu posiadania (jak na wolwo ofc). 70 jest - dla mnie - za wielka.

60 z kolei nie ma koła zapasowego :-) co dla mnie jest kompletnie dyskwalifikujące. Generalnie nowa-średnia platforma średnio mi leży. Stare S60 było genialne jako auto długodystansowe - nie za małe, nie za duże, z D5 bardzo ekonomiczne. Nowe już takie nie jest.

Napisano

co Ci się stało z tymi platformami? jakaś moda w dizlu na to?

Napisano

> co Ci się stało z tymi platformami? jakaś moda w dizlu na to?

za kazdym razem jak mówisz "platforma" to masz +10 do zajebistości. Nie wiedziałeś? zlosnik.gif

żeby nie było całkiem O/T - skrzynie automatyczne w S60/V70 to dramat. Wysypują się od samego patrzenia na lewarek, a nowy Aisin swoje kosztuje, natomiast tak zwane naprawy zwykle nie przynoszą rezultatu poza zmniejszeniem stanu konta.

Pewnie zaraz będzie, że użyszkodnicy nie potrafili jeździć, bo nikt im "coachingu" nie zrobił, ale nic to zlosnik.gif

Napisano

Autko fajne, dobrze się prowadzi, zawieszenie strasznie miękkie ale na autostrady to nawet dobrze. Nie miałem z nim większych problemów. ceny części może trochę wyższe ale dzięki dostępności zamienników każdy coś dopasuje do swojego portfela. Mimo że z zewnątrz wydaje się duże w środku jest ciasno. blacha nie ma prawa gnić, jeśli gdziekolwiek jest rdza to było naprawiane.

Napisano

> co Ci się stało z tymi platformami? jakaś moda w dizlu na to?

Eeee?

"Mała platforma" to przykładowa WIELKOŚĆ pojazdu.

Co to ma wspólnego ze źródłem napędu?

Napisano

> żeby nie było całkiem O/T - skrzynie automatyczne w S60/V70 to dramat. Wysypują się od samego

> patrzenia na lewarek,

Nie miałem jeszcze przypadku. Zwykle robią ~150, niektóre ~200.

Aktualnie setki dobija automat w dłubniętym dizlu - też bez sensacji.

Napisano

> Nie miałem jeszcze przypadku. Zwykle robią ~150, niektóre ~200.

> Aktualnie setki dobija automat w dłubniętym dizlu - też bez sensacji.

po naszej krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że siostra kupiła s80 ,3.2 (chyba) coś koło 2006-2008.

Koincydencja grinser006.gif

jedno muszę przyznać - bardzo eleganckie auto. Zupełnie po nim nie widać ,że ma już swoje lata .

Napisano

> po naszej krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że siostra kupiła s80 ,3.2 (chyba) coś koło

> 2006-2008.

> Koincydencja

> jedno muszę przyznać - bardzo eleganckie auto. Zupełnie po nim nie widać ,że ma już swoje lata .

Między 06 a 08 to jest różnica pełnego modelu :-)

A co do trwałości wnętrza, to - o ile nie mówimy o jasnej tapicerce - istotnie, jak dla mnie wzorcowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.