Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C, skrzypiące zawieszenie.

Featured Replies

Napisano

Coś skrzypi z tyłu auta, szczególnie gdy jest mocno obciążony. Na diagnostyce nie wykazuje żadnych luzów. Auto prowadzi się pewnie. Dzwięk który wydobywa się z zawieszenia, jest podobny do dzwięku skrzypiącej kanapy tongue.gif

Gdy jest mokro nic nie skrzypi.

Moje pytanie jest następujące, co odpowiada za to skrzypienie. Co należy wymienić ? confused.gif

Napisano

> Coś skrzypi z tyłu auta, szczególnie gdy jest mocno obciążony. Na diagnostyce nie wykazuje żadnych

> luzów. Auto prowadzi się pewnie. Dzwięk który wydobywa się z zawieszenia, jest podobny do

> dzwięku skrzypiącej kanapy

> Gdy jest mokro nic nie skrzypi.

> Moje pytanie jest następujące, co odpowiada za to skrzypienie. Co należy wymienić ?

Z internetowych opini o VC to 99,99% skrzypią Ci tuleje tylnych wachaczy - które nie wiem, ale VC ma z tyłu zawieszenie wielowachaczowe i podobno co 50-80 tys. jazdy w Polsce się one odzywają. A podczas deszczu jest dobrze bo guma jest "nasmarowana" wodą - jak wyschnie to zaczyna od początku. Ponadto narazie piszesz że skrzypi jak jest obciążony ale pewnie jak poczekasz z wymianą to będzie już zawsze tak robił.

P.S. zagadaj z kimś z kącika fordów, kto jest z Twojej okolicy i niech Ci polecą jakiś warsztat, który to robi w np. focusach I generacji - tam jak jest często przeładowywane to tylne koła potrafią nawet tak zrobić /\

O w Twoim podpisie widzę, że masz jeszcze Zafirkę - tam jest belka skrętna i tam nie dożyjesz chwili kiedy zacznie piszczeć - dlatego ja zawsze kupuję auta z belką bo nie dość, że w Polsce przednie zawieszenie to nie naprawa tyko wymiana eksploatacyjna to jakbym miał jeszcze i tył tak robić to bym się załamał angryfire.gif

Napisano

> Z internetowych opini o VC to 99,99% skrzypią Ci tuleje tylnych wachaczy

no właśnie. Bo nie z internetowych, to moja VC ma już 175 kkm, jeździ tylko po Polsce i nic w niej nie chce skrzypieć smile.gif

Ale fakt, że skrzypienie w zawieszeniu, to zazwyczaj tuleje ok.gif

Napisano

> O w Twoim podpisie widzę, że masz jeszcze Zafirkę - tam jest >belka skrętna i tam nie dożyjesz

> chwili kiedy zacznie piszczeć

A widzisz kolego, ja w swojej owego czasu wymieniałem tuleje. Co prawda nie piszczało, tylko stukało. W prawej nie było już prawie gumy. Po 90 tys. angryfire.gif

Napisano

Gdyby była belka to wiadomo tuleje belki , ale jak są wahacze to zobacz na podniesionym aucie czy któraś nie padła. Zazwyczaj na "przysiadzie" robią dźwięk (spowalniacze itp)

Napisano
  • Autor

Dzisiaj tuleje zostały wymienione, zapanowała cisza smile.gif

Napisano

> Dzisiaj tuleje zostały wymienione, zapanowała cisza

miałem rację, miałem rację yay.gifyay.gifyay.gif

Ile cię to kosztowało?

Napisano
  • Autor

> miałem rację, miałem rację

> Ile cię to kosztowało?

Zapłaciłem 130 euro, w warsztacie u polskiego mechanika .

W ASO chcieli 180euro. crazy.gif

Napisano

1 tulejka swag/delphi to 50-80zł , robocizna też zazwyczaj od 200zł pewnie wink.gif nasze drogi psują wozy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.