Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II znowu cos tym razem wycie z napędu

Featured Replies

Napisano

Poniewaz juz uporalem sie z woda w auci, nieodpalaniem. Teraz przyszla pora na uporanie sie z wyciem z okolic napedu. A mianowicie, jak auto sie rozgrzeje w czasie jazdy na luzie gdy przyspieszam i hamuje silnikiem tego nie ma slychac dziwek jakby buczenie.

Diagnoza mechanika uszkodzona skrzynia biegow. Wiec zakupilem uzywke, skrzynia w dol i druga skrzynia w aucie. A dziek pozostal frown.gif

Zastanawiam sie za co sie teraz zabrac. Autem jezdzi zona , tylko po miescie. Ale chce aby kazde moje auto bylo sprawne a ta sprawa mnie drazni zwlaszcza, ze wzialem sie juz za robote. Czy ktos ma pomysl co sprawdzic? Bo chyba niemozliwe, aby 2 skrzynie mialy ta sama awarie clown.gif

Napisano

> Poniewaz juz uporalem sie z woda w auci, nieodpalaniem. Teraz przyszla pora na uporanie sie z

> wyciem z okolic napedu. A mianowicie, jak auto sie rozgrzeje w czasie jazdy na luzie gdy

> przyspieszam i hamuje silnikiem tego nie ma slychac dziwek jakby buczenie.

> Diagnoza mechanika uszkodzona skrzynia biegow. Wiec zakupilem uzywke, skrzynia w dol i druga

> skrzynia w aucie. A dziek pozostal

> Zastanawiam sie za co sie teraz zabrac. Autem jezdzi zona , tylko po miescie. Ale chce aby kazde

> moje auto bylo sprawne a ta sprawa mnie drazni zwlaszcza, ze wzialem sie juz za robote. Czy

> ktos ma pomysl co sprawdzic? Bo chyba niemozliwe, aby 2 skrzynie mialy ta sama awarie

A łożyska w kołach sprawdzałeś ? Przeprowadź prosty test, jedź i w chwili jak ,,buczy'' skręcaj raz w prawo raz w lewo (oczywiście najlepiej na jakimś parkingu) jeśli dźwięk się nasila w którąś ze stron to prawdopodobnie pada łożysko po przeciwległej stronie (skręcasz w lewo - prawe, w prawo - lewe)

Mniemam, że dwie skrzynie nie będą jednocześnie tak samo ,,uwalone'', raczej błędna diagnoza mechanika. Nie wiem czy w Clio jest coś takiego jak łożysko podpory półosi (raczej nie) , ale gdyby było to możliwe, że i ono szwankuje.

Czy biegi wchodzą płynnie i lekko? Jeśli ciężko, możliwe że przyciera się sterowanie biegami i któryś z nich nie wchodzi do końca co powoduje nadmierne obciążenia elementów skrzyni. Bieg wejdzie, ale wodziki się nie ustawią w pozycji neutralnej tylko coś ,,ala'' jazda z ręką na lewarku, miałem coś takiego w Multipli kiedyś i skrzynia dziwne dźwięki wydawała.

Sprzęgło sprawdzali przy wymianie skrzyni ? Może łożysko oporowe wyje?

Możliwości wiele, dokładna diagnoza powinna załatwić sprawę.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Łożyska kół raczej wykluczam, bo wiem jak wyją. Ten dzwiek jest inny i mocno zastanawiam sie nad wymiana polosi. Po przeczytaniu postu z forum Twingo. Gdyz w tym aucie slychac delikatne popiskiwanie z kola w czasie jazdy i czasem strzeli przegub.

a post na forum twingo jakos tak pasuje do mojego problemu

Quote:

Witam

Miałem podobne efekty w mojej żabie - coś wyło ewidentnie z zespołu napędowego (nasilało się wraz z wzrostem temperatury/przejechanych kilometrów) i głównie pojawiało się przy wyższych prędkościach szczególnie przy stałej prędkości bądź zwalnianiu.

Byłem (i kilku speców) przekonany że to skrzynia, a konkretnie mechanizm różnicowy...

ale w między czasie zaczął "klekotać" prawy przegub, piszczeć łożysko itd. - wymieniłem pół ośkę, łożyska i jak ręką odjął !!

W żabie nastała cisza.

Wniosek, to co tak wyło to był któryś z przegubów na prawej półosi, a nie skrzynia, którą już miałem kupować

Napisano
  • Autor

Moze komus sie przyda. Za takie dziwne wydawanie dziekow odpowiedzialny byl w tym przypadku przegub zewnetrzny. Wymieniony i cisza jak makiem zasial.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.