Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik położenia wału ??

Featured Replies

Napisano

Silnik 1,6 z EOBD

FES przy niepracującym silniku gdy zaznaczę czujnik wału pokazuje "faulty" przy starcie "learning" a jak zapali to "OK".Moje poszukiwania zaczęły się po trzykrotnym starcie gdy silnik zapalał i gasł natychmiast, potem zapalił normalnie ale niepokój pozostał "co to było??". FES nie pokazał żadnych błędów. Zrobiłem adaptację z 3 krotnym gazowaniem do 5000 obrotów komp przestał piszczeć, ale faulty na niepracującym silniku pozostało i jakby dłużej kręci na zimnym. Gdy ciepły zapala po pół obrotu wału. Proszę Kolegów Praktyków o sprawdzenie jak FES pokazuje ten czujnik na niepracującym silniku bo nie wiem czy wymieniać czy ten typ tak ma. Malkontentów informuję, że gazu nie ma już od siedmiu miesięcy (wymagał remontu a zbyt mało jeżdżę bo drugie autko jest)

Napisano

Mój co prawda 1.6 bez eobd na uszkodzonym czujniku wału nie wywalał błędu w programie Visa. Czujnik wału często nie pokazuje błędu, bo gdy silnik nie pracuje i mamy włączony zapłon, to zapalałby błąd. Moje objawy były takie, że po nagrzaniu silnika zdarzały się przerwy w zapłonie i zaczynało szarpać silnikiem przez kilka sekund. Ze trzy razy nawet nie odpalił za pierwszym razem. Po wymianie czujnika problemy przeszły. 50 zł nie majątek, więc warto wymienić.

Napisano

Nie wiem co to było, ale CPW daje objawy głównie na ciepłym a nie na zimnym silniku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co to było, ale CPW daje objawy głównie na ciepłym a nie na zimnym silniku.

> Pozdrawiam BAS

Zdarzyło mi się kilka lat temu, że Sienna 1,6 po powrocie z trasy i jednodniowym postoju w garażu nie odpaliła i winę za to ponosił właśnie ten czujnik. Wniosek - na zimnym też.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.